ЖКГ

Обіцянки вчасно ввімкнути опалення не справдилися

 

КИЇВ

Чим закінчиться «війна»? 

Голова КМДА Олександр Попов ще на початку місяця вимагав від столичних посадовців, аби своєчасний безаварійний початок опалювального сезону став для Києва правилом, а не винятком. І оголосив «війну» тим, з чиєї вини стануться прориви та відключення гарячої води. Це відбулося 7 жовтня, а 13 виявилося, що воювати йому вже є з ким. Він розкритикував роботу «Київенерго», зауваживши, що компанія мала майже півроку, щоб привести до ладу тепломережі. А вже 14 жовтня через перекладку ділянки теплотраси без тепла залишилось 2 садочки та 3 школи. У вихідні на цих об’єктах тривали роботи.

На ранок 18 жовтня до опалення підключено 99,1% житлового фонду. Як повідомила прес-служба КМДА, Олександр Попов обурився цим фактом. «До кінця тижня в усіх будинках повинно бути тепло», — зазначив голова КМДА. Втім, окрім низки житлових будинків, проблеми з теплом мають 2 лікарні та 4 дитячі навчальні заклади.

Інна КОСЯНЧУК, 
«Урядовий кур’єр»

РІВНЕНЩИНА

Поскаржитися можна і вночі 

У рівненському дитсадку № 29 на Покрову батьків з порога накрили мокрим рядном: порвало труби, забирайте дітей — тепла не буде. Порвало під час технологічного пуску тепла: не секрет же, що більшість тепломереж зношені. 17 жовтня теж попросили забрати дітей раніше…

— В області сформовані аварійні бригади, які оперативно реагують на проблеми під час подачі тепла в мережі, — коментує заступник голови ОДА Володимир Новак. — Так, схожих ситуацій чимало, але комунальники, котрі, до речі, працюють цілодобово і без вихідних, їх швидко ліквідовують. Повірте: в нинішній ситуації ми робимо все можливе, щоб у домівках краян було тепло. Просимо про єдине: розрахуватися з боргами за тепло, бо населення винне тепловикам майже 50 млн грн. На 17 жовтня теплом забезпечено всі 1967 об’єктів соцсфери, працюють усі 780 котелень краю.

В області діє телефонна «гаряча лінія». Зв’язок зі споживачами забезпечують три канали. Два з них: 28-99-56 та 28-75-92 працюють вдень, один — 28-44-72 — вночі. Подібні лінії працюють і в кожному райцентрі та місті обласного значення.

Інна ОМЕЛЯНЧУК,
«Урядовий кур’єр»

ЛУГАНЩИНА

Іспит влаштували… коти
 

Комунальники області відрапортували про готовність входження в осінньо-зимовий період. І цим дуже здивували представників ТОВ «Луганське енергетичне об’єднання». Бо борги за електроенергію вже перевищують 719 млн грн. Найбільше заборгували ТОВ «Луганськвода» та «Лисичанськводоканал», а також підприємства ТКЕ цих міст. Енергетики кажуть, що «проводять постійну роботу із боржниками щодо повної оплати за споживання електроенергії. Але дії не приносять бажаного результату». Та найголовніше — «відсутність грошових коштів через недоплату підприємствами ЖКГ не дозволяють повністю усунути приписи Держенергонагляду та підготувати енергетичне обладнання до зими».

Старі пісні про головного неплатника на ім’я населення вже теж звучать по-новому. Люди вважають, що «за обігрів житла, а не атмосфери, ми повинні платити». За словами колеги з редакції місцевого телеканалу Артура Цюри, телефонні дзвінки зі скаргами від луганців не вщухають. Так, жителі кварталу імені Ватутіна кажуть: «Тепло йде по трубах, які обплутують фундамент будинку. Через це теплоносія не вистачає для обігріву житла. А ще труби часто рвуться. Як наслідок — підтоплені підвали, які нині схожі на відстійники очисних споруд. Запах відповідний. Кілька давніх замулених слідів свідчать, що навіть коти сюди не йдуть».

Коти — не люди. На таких «екзаменаторів» не вплинеш, їхня оцінка найоб’єктивніша.

Олена ОСОБОВА,
«Урядовий кур’єр» 

ПОЛТАВЩИНА

Батареї не ввімкнули

 У полтавських школах і дитсадках взимку буде тепло. Така упевненість виходить із кабінету головного управління освіти і науки Полтавської ОДА, начальник якого Володимир Мирошниченко інформував, що у цих закладах опалення повинні увімкнути з 10 жовтня. Проте батареї холодні.

 — Бо надворі ще тепло. То для чого ж пускати на вітер бюджетні кошти? — пояснила заступник начальника головного управління освіти і науки Галина Власюк. Водночас запевнила, що всі необхідні в такій справі домовленості з постачальниками тепла укладено.

— Через кілька днів, — сказала вона, — у школах області розпочинаються канікули, і два тижні діти будуть удома. За три дні до закінчення канікул увімкнемо опалення і приймемо дітей в уже теплі класи.

Олександр ДАНИЛЕЦЬ,
«Урядовий кур’єр»

ОДЕСА

«ОПЕК» місцевого значення 

Опалювальний сезон в Одесі стартував 15 жовтня. Після подачі тепла в лікарні, школи та дитсадки батареї потеплішають і в решти  споживачів. Це станеться до кінця місяця.

Ще два тижні тому мерія звітувала про цілковиту готовність до зими. «Комунальний» віце-мер Микола Рубля зауважив, що з паливом для котелень проблем не буде, бо місто має хорошу репутацію на державному рівні та невеликі борги за газ порівняно з іншими містами. Втім, питання газу Микола Рубля визнає найнапруженішим. 237 млн грн заборгувало КП «Теплопостачання міста Одеса» перед ДК «Газ України». Аби бодай формально розв’язати проблему, місто на початку липня створило нове КП — «Одеська паливно-енергетична компанія». Тепер ця «ОПЕК» із чистою кредитною історією має опікуватися всіма котельнями та тепломережами, доки борги висітимуть на КП «Теплопостачання міста Одеса».

Тим часом вдосконалюється теплова інфраструктура міста. Після ∂рунтовного ремонту Одеської ТЕЦ почалася безперебійна подача тепла та електроенергії мешканцям центральної частини міста, де раніше збої були регулярними. На жаль, не зникли проблеми з опаленням — адже саме у центрі розташовані старі будівлі зі зношеними комунікаціями. Цього року під час гідравлічних випробувань мереж тепловики виявили 282 розриви. Капремонт цих мереж місту не по кишені, тож нові халепи взимку цілком імовірні.

Іван ШЕВЧУК, 
«Урядовий кур’єр»

ТЕРНОПІЛЬ

На п’ять днів раніше 

Цієї осені тепло у помешкання тернополян прийшло на п’ять днів раніше, ніж звичайно. Так розпорядився міський голова, враховуючи прогнози синоптиків про похолодання.

Комунальники ж змогли перевірити теплотрасу, ліквідувати аварійні ситуації.

Міська влада Тернополя дозволила розпочати опалювальний сезон одночасно у лікувальних закладах, школах і дошкільних закладах, мешканцям та іншим споживачам. У будинках з індивідуальним газовим опаленням обігрівати приміщення взялися навіть за відсутності лічильників. ПАТ «Тернопільміськгаз» рахуватиме кількість спожитого природного газу з часу зняття пломб на опалювальній системі будинку. 

Микола ШОТ, 
«Урядовий кур’єр»