БУДІВНИЦТВО

Уряд гарантує кошти для зведення лікувально-діагностичного комплексу головного дитячого медичного закладу країни

Територія Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит» скидається нині на будівельний майданчик. Великий дугоподібний котлован за кількадесят метрів від основного входу з вулиці Чорновола свідчить про серйозність намірів з оновлення закладу, перетворення його на сучасну клініку європейського рівня. 

Обабіч цього своєрідного пісчаного кар’єра височать лікувальні корпуси, два з яких реконструйовано за ініціативи й фінансового сприяння чинного уряду. А на дні котловану кипить робота: екскаватори насипають грунт на потужні самоскиди, які сновигають угору-вниз, наче літаки на бойові завдання; височенні «штопори» бурять землю під майбутні сваї, яких тут потрібно встановити понад 1800 штук. Стукіт, гуркіт, брязкіт. Одне слово — будівництво.

Усе це на власні очі забажав побачити і Прем’єр-міністр Микола Азаров, який особисто опікується всім, що стосується  «Охматдиту». В очікуванні глави уряду журналісти встигли добряче змерзнути і, водночас, уважно роздивитися стенди з планами, графіками, комп’ютерними моделями майбутнього лікувально-діагностичного комплексу, який спеціалізуватиметься переважно на пересадці кісткового мозку та дитячій онкогематології.

«Охматдит» перетвориться на сучасну клініку європейського рівня. Фото Олега МАРКІВА

На схемах чітко вказано, що будівництво розпочато 15 вересня поточного року. Датою здачі в експлуатацію першої черги зазначено майбутній травень, останні ж двері мають відкритися перед маленькими пацієнтами у середині вересня 2013 року. Сама ж дев’яти- й десятиповерхова будівля, що вражає розмахом і висотою, перекриє за цим параметром всі нинішні корпуси лікарні. Терміни настільки ж жорсткі, наскільки й реальні.  

З усього відчувалося, що часу в Миколи Азарова обмаль, та й споглядання самого котловану не могло викликати особливих емоцій,   крім головної: робота кипить, люди працюють, тобто фінанси виділено не даремно. На запитання однієї з колег про нібито відсутність у бюджеті наступного року коштів на завершення цього будівництва, Прем’єр-міністр відповів як мудра й досвідчена людина: «Ви можете назвати бодай один об’єкт, який ми започаткували і не довели до завершення? Якщо будівництво розпочато, кошти у бюджеті будуть. Люди ж бо очікують цього». За словами Прем’єра, після завершення будівництва в уряду дійдуть руки й до реконструкції головного корпусу клініки.

Очікують цього не лише пацієнти та їхні батьки, а й лікарі, які двадцять років незалежності мріють працювати в цивілізованих умовах. Це стало зрозуміло під час спілкування Миколи Азарова з представниками громадських організацій, які захищають інтереси пацієнтів, та членами наглядової ради «Охматдиту».

Тішить, що «Охматдиту» не загрожує доля сумнозвісної «Лікарні майбутнього», помпезно розрекламованої попереднім Президентом. У її фонді, за оцінками Миколи Азарова, нині лише 70 млн грн. «Це не ті кошти, на які можна побудувати лікарню, - зазначив Микола Азаров. — А що робити з «Лікарнею майбутнього» і як раціонально розпорядитися зібраним фондом — рішення про це буде прийнято пізніше». 

Фоторепортаж Олега МАРКІВА