Урядовий уповноважений
з прав інвалідів 
Олексій ЖУРАВКО

Задля здійснення Кабінетом Міністрів повноважень щодо додержання прав і законних інтересів людей з обмеженими можливостями введено нову посаду Урядового уповноваженого з прав інвалідів. Тепер про людей з особливими потребами піклуватиметься людина, яка сама пройшла нелегку школу життя, — Олексій Журавко. Своїми думками з приводу ситуації, що склалася в нашій країні щодо людей з інвалідністю, і про перші кроки діяльності на новопризначеній посаді Олексій Журавко розповів «Урядовому кур’єру».

— Олексію Валерійовичу, вам не з чуток відомо, як у нас живуть інваліди. Чи за останні роки у нашій державі й суспільстві відбулися позитивні зміни щодо поліпшення життя таких громадян?

— Нині увага держави спрямована на пошук ефективних напрямів удосконалення державної політики у сфері соціального захисту осіб з обмеженими фізичними можливостями. Завдання держави — створити таку систему, яка б гарантувала захист і підтримувала людину з інвалідністю на всіх етапах життя. Якщо говорити про роботу уряду, то він за останній час, попри фінансово-економічну нестабільність, робить усе можливе, аби створити гідні умови для життя людей з особливими потребами. Починаючи з ратифікації нашою країною Конвенції ООН про права інвалідів і продовжуючи впровадженням соціальних ініціатив Президента України.

Також розроблено низку законів та постанов, спрямованих на захист інтересів і прав такої категорії громадян. Звичайно, є ще чимало невирішених питань, але те, що вже зроблено, — велика заслуга перших осіб нашої держави.

А якщо говорити про суспільство, то відбувається просто нагнітання істерії. Приміром, вмикаєш телевізор або радіо, а звідти тільки й чуєш, як усе довкола погано, ніхто нічого не робить, нещасні інваліди, нікому вони не потрібні… Звісно, така постійна і сумна інформація формує у людей відповідні стереотипи, негативну реакцію й байдуже ставлення не лише до інвалідів, а й до всього світу. Ніхто не поспішає простягати руку допомоги ближньому. Більшість живе за принципом: моя хата скраю — я нічого не знаю. Тому вважаю, що передусім потрібно «лікувати» наше суспільство, а саме руйнувати негативні стереотипи і бар’єри, які стоять між інвалідами і здоровими людьми. Виховувати такі якості, як повага, чуйність, толерантність, готовність допомогти у будь-який час: наприклад, незрячому перейти дорогу, візочникові потрапити до якоїсь установи тощо. Це кожен повинен починати із себе.

Людину з інвалідністю потрібно підтримувати повсякчасно. Фото Oлександра ЛЕПЕТУХИ

— Що ви уже встигли зробити як Урядовий уповноважений з прав інвалідів і які плани?

— Обіймаю цю відповідальну посаду із квітня цього року. За цей час провів зустрічі з керівниками громадських об’єднань, підприємств, органів виконавчої влади, розглянуто звернення осіб з інвалідністю, брав участь у нарадах, конференціях, «круглих столах».

На сьогодні першочергові питання, які вирішує Уповноважений з прав інвалідів, — залагодження конфліктної ситуації навколо бази відпочинку для незрячих «Івушка» та вжиття заходів щодо вирішення питання членів Спілки інвалідів Чорнобиля Святошинського району м. Києва, які проводять акції протесту біля Будинку уряду.

Я підтримав ініціативу громадських організацій інвалідів об’єднатися в Дорадчий комітет при Урядовому уповноваженому з прав інвалідів. До його складу увійшли представники 14-ти найпотужніших всеукраїнських громадських організацій, серед яких — Українське товариство глухих, Українське товариство сліпих, Всеукраїнське громадське об’єднання «Національна Асамблея інвалідів України», Всеукраїнська спілка громадських організацій «Конфедерація громадських організацій інвалідів України», Всеукраїнська організація інвалідів «Союз організацій інвалідів України» та ін.

Робота цього Дорадчого комітету надасть можливість здійснювати аналіз і моніторинг реального стану справ та причини виникнення проблем, подавати на розгляд у державні органи влади розроблені за результатами роботи рекомендації та пропозиції.

Хочу наголосити, що мої зусилля як Урядового уповноваженого з прав інвалідів спрямовані на те, щоб люди з особливими потребами могли почуватися повноправними громадянами нашої країни, об’єднати зусилля громадських організацій інвалідів, органів державної влади для позитивної конструктивної праці, відійти від позиції необ∂рунтованої та необ’єктивної критики дій органів державної влади.

— До вас часто звертаються інваліди по допомогу. Що їх нині найбільше турбує?

— З моменту мого призначення звернулося понад сто осіб з інвалідністю з різними наболілими проблемами і скаргами. Найчастіше люди звертаються щодо підвищення розмірів соціальних виплат, забезпечення засобами реабілітації, автомобілями, санаторно-курортним лікуванням, наданням допомоги у працевлаштуванні.

Питання працевлаштування людей з інвалідністю дуже болюче. Адже для таких людей праця — найважливіший стимул у житті. Але, на жаль, вітчизняні роботодавці здебільшого не бажають брати на роботу інваліда, тим паче створювати належні для цього умови, мовляв, це не вигідно. Тому нам потрібно попрацювати над новими механізмами і шляхами зацікавлення роботодавців, щоб вони не відверталися від працездатних інвалідів.

— Нині незрячі борються за свою базу відпочинку «Івушка», що в елітному місці в Кончі-Заспі на річці Козинці. На вашу думку, чим закінчиться ця ганебна історія: переможе найсильніший чи все-таки справедливість?

— Упевнений, що люди з вадами зору й надалі відпочиватимуть на своїй улюбленій базі, бо не дозволю забирати в інвалідів останнє і до кінця захищатиму те, що належить їм. Ознайомлені з перебігом подій Адміністрація Президента і Прем’єр-міністр Микола Азаров. Усі вивчають і працюють над документами у розв’язанні цього складного майнового конфлікту.

У межах повноважень намагаюся допомогти УТОСу, подавши доповідну записку першому віце-прем’єр-міністрові Сергієві Арбузову щодо усунення порушень прав інвалідів по зору на оздоровлення та реабілітацію. Однак слід зазначити: щоб відпочивати на базі було комфортно і зручно, треба навести лад, бо те, що там є, не відповідає жодним нормам. Будиночки і санвузли вже давно чекають на ремонт, потрібно на території бази оновити спеціальні поручні, прокласти нормальні під’їзні шляхи тощо.

Звичайно, скільки людей, стільки й проблем, у кожного власний біль, своя біда, і не всі самотужки можуть знайти вихід з тієї або іншої ситуації. Тому, будь ласка, надсилайте свої звернення у письмовому вигляді на моє ім’я (01008,  вул. Грушевського, буд.12/2, Урядовому уповноваженому з прав інвалідів). Жоден лист не залишиться поза увагою.

ДОCЬЄ «УК»

Олексій ЖУРАВКО. Народився 1974 року в м. Жовті Води на Дніпропетровщині. Інвалід І групи з дитинства. Виховувався у Будинку дитини  у м. Жовті Води та Цюрупинському дитячому будинку-інтернаті. 1992 р. закінчив Луганське середнє профтехучилище за фахом «Складальник верху взуття», 2007 р. — Херсонський держуніверситет за спеціальністю «Економічна теорія». 1993-го заснував приватне підприємство «Журавушка» в  м. Цюрупинську Херсонської області. 1997 року разом з іншими інвалідами створив у Херсоні ТОВ «Співдружність ініціативних працездатних інвалідів», його обрано директором. 2004 року обрано генеральним директором ТОВ «СІПІ». З травня 2006 по грудень 2012 р. — народний депутат України. 17 квітня 2013 року призначено на посаду Урядового уповноваженого з прав інвалідів. 

Наталка ЩЕРБАНЬ,
«Урядовий кур’єр»