ВЕРНІСАЖ

У Національному музеї літератури України працює XV звітна виставка Національної спілки фотохудожників

 

В експозиції - 86 робіт 58 авторів. Усього ж на конкурс було представлено 863 роботи 188 авторів.

- Останнім часом творче обличчя виставки помітно змінилося, - розповідає секретар Правління спілки фотохудожників Олександр Чапцев. - Глянцева краса, вдаваний соціальний репортаж - те, що переважало на щорічних звітах фотохудожників, потроху відходить у минуле. Ми також відмовилися від прив'язки виставки до Дня Незалежності й назви "Україно моя, Україно!", бо це обмежувало творчість фотохудожників певними рамками. Нині приурочуємо її до дня народження спілки, якій цьогоріч виповнюється 21 рік.

Творчий діапазон виставки охоплює широку тематику, однак акцент зроблено на портретній та спортивній фотографії. Все, що гідне уваги українського фотомитця, - навколишній світ, культура, побут, архітектура, люди, - знайшло відображення у двох загальних розділах (чорно-біла і кольорова фотографія).

Хоч світове фотомистецтво переходить на цифрову фотографію, проте багато авторів й досі використовують плівковий матеріал і успішно конкурують із "цифрою". Так, золоту медаль Національної спілки фотохудожників отримала Яна Архангельська за серію робіт ручного друку.

- Не можна, на мій погляд, стверджувати про повну і беззастережну перевагу однієї технології над іншою. Знайдуться такі сфери застосування, де перемагатиме цифрова фотографія, однак чимало й таких, де унікальні властивості традиційних фотоматеріалів будуть незамінні. Нині Київське фотографічне товариство намагається відродити престиж плівкової фотографії, - каже Олександр Чапцев. - Загалом не має значення, яку техніку використовує фотохудожник. Головне, щоб глядач не залишився байдужим.

Цьогорічна фотовиставка представила багато нових імен. Зокрема це автори, які недавно влились у спілчанський колектив, - Яна Архангельська і Олександр Хворост із Дніпропетровська, Анатолій Гліб, Дмитро Петрина і Андрій Тисяк з Івано-Франківська, Ірина Олонічева з Вінниці, Олена Алмазова із Сум, Володимир Ландін з Одеси. Поряд з ними на виставці представлено роботи авторів, імена яких давно відомі на фотографічному просторі країни: Олександр Бурцев, Віктор Соколов, Олександр Примак, Анатолій Якименко.