Створенню у 2009  році Гетьманського національного природного парку передувала наполеглива робота упродовж більш як 10 років. Нині можна констатувати: він став неоціненною зеленою перлиною, яку ми зобов’язані передати нашим дітям, онукам і правнукам.                

Піднявшись на вершину Кукуєвого городища, що за Тростянцем і перед Климентовим Охтирського району,  не можна стримати захоплення від побаченого. Скільки й зору — глибока і прозора далечінь, оповита сивим серпанком: вибалки, поля, селянські хати, дерева… А ще далі — стрічка Ворскли в оправі реліктових сосон, що є основою Литовського бору.

І як тут не згадати рядки українського поета, який, захоплюючись історичною красою зелених борів, побачив крізь них Київську Русь і нашу історію.

Однак, як зазначає заступник директора з наукової роботи Гетьманського НПП кандидат біологічних наук Микола Книш, у випадку з Кукуєвим узвишшям мову слід вести насамперед про давнє укріплення. Саме завдяки йому наші прародичі вчасно могли побачити ворожу навалу й дати їй гідну відсіч.

Будь-який природний парк — це насамперед флора і фауна. Як розповідає директор Олександр Зінченко, тут налічують 1013 видів рослин та 2580 — тварин, частину яких занесено до Червоної книги України. Серед них — сірий журавель, який, до речі, є символом парку, річкова видра, горностай, українська мінога.

Фото надані прес-службою Гетьманського НПП

З рослин — тонкі косарики, дволиста любка, травневий пальчатокорінник… А що казати про пташине царство, в якому з ранньої весни до пізньої осені співають — переливаються голосами солов’ї, зорянки, іволги, перегукуються сови, дятли, яструби. Водяться лосі й кабани, козулі й борсуки, вовки та лисиці.

 Розмаїте і клопітне господарство — під наглядом колективу зі ста працівників. Що ж до науково-дослідної діяльності, то серед фахівців — 5 кандидатів наук. Вони гуртом склали та захистили два об’ємних томи Літопису природи — грунтовну наукову працю, що фіксує, а надалі відслідковуватиме ледь не всі природні процеси на місцевій території.

 Торік науковці розпочали гідрологічний аналіз стану басейну Ворскли, що дасть змогу не тільки визначити причини її часткового зневоднення, а й визначити важелі практичного впливу на ситуацію.

Лебедям добре під охороною

Чекає на втілення низка прикладних проектів, зокрема щодо відновлення природної популяції стерляді у Ворсклі.

Недавно у Великописарівському районі відкрили першу з п’яти запланованих екологічних стежок — «Дивосвіт Слобожанщини».

Як розповів начальник відділу екологічної освіти та рекреації парку Олександр Бала, планують відкрити не тільки піші, а й водний маршрут. 

ДОВІДКА «УК»

 Загальна площа Гетьманського НПП, створеного у долині річки Ворскла, — понад 23 тисячі гектарів. Розташований у південно-східній частині Сумщини на території Великописарівського, Тростянецького та Охтирського районів.  У межах парку — гідрологічні заказники загальнодержавного значення «Хухрянський», «Бакирівський», «Климентівський», місцевого значення «Ямний», 6 заповідних урочищ, серед яких «Литовський бір» — унікальний реліктовий сосновий ліс, де є дерева віком понад 200 років.