СПІВПРАЦЯ

Доступ на зовнішні ринки потрібен як повітря

Це сталося під час засідання глав урядів Співдружності у Санкт-Петербурзі. Напередодні зібрання Прем’єр-міністр Микола Азаров, як тепер з’ясувалося, небезпідставно сподівався саме на такий результат пітерської зустрічі колег. З іншого боку, Глава Уряду Російської Федерації Володимир Путін чомусь вирішив бути скромнішим, заявивши, що досягнутий на берегах Неви результат виявився для нього певною несподіванкою.

Так це чи ні, судити експертам і читачам. Але робота над угодою тривала три роки. За цей час відбулося 14 раундів переговорів. Особливо плідно зацікавлені сторони попрацювали протягом минулого і поточного років. Договір не підписали лише Азербайджан, Туркменістан і Узбекистан, однак вони планують приєднатися до нього протягом поточного року.

Як на це відреагує Євросоюз і чи не справить це негативного впливу на економічну євроінтеграцію України? Микола Азаров одразу ж дав однозначну відповідь: угода про зону вільної торгівлі у рамках СНД та підписання угоди про зону вільної торгівлі ЄС є пунктами одного плану відкриття для України зовнішніх ринків задля сталого економічного розвитку. 

 

Тобто ці два питання слід розглядати у супрязі. Вони є принциповими, і жодним чином не виключають одне одного. І підписання аналогічної угоди з ЄС буде наступним кроком для України. Про це було відверто поінформовано колег по СНД. «Ми ні від кого не приховуємо це. Ми ведемо переговори не лише з Європейським Союзом про створення зони вільної торгівлі, а й з низкою інших країн. Це наша політика — полегшити доступ товарів на зовнішні ринки», — підкреслив Микола Азаров.

Допоки в Україні зберігається негативне сальдо торговельного балансу. Частиною цієї проблеми є висока ціна на газ, а іншою — брак експортних можливостей. Тому уряд робить усе можливе для якомога вільнішого доступу українських товарів на зовнішні ринки. Певні результати вже є. За інформацією російського прем’є?ра, у першому півріччі поточного року товарообіг в рамках СНД зріс на 48%, перевищивши 134 млрд доларів, повідомляє УНІАН. І Україна посідає тут чільне місце. 

Товарообігу є куди зростати

Микола Азаров сподівається, що внутрішньодержавні процедури ратифікації угоди про зону вільної торгівлі в рамках СНД пройдуть швидко, і з січня 2012 року вона  запрацює. Про це він заявив під час зустрічі з російським колегою Володимиром Путіним.

Створення ефективно діючої зони вільної торгівлі в рамках СНД сприятиме створенню нових робочих місць, спільних підприємств та активізації торгово-економічних відносин в рамках Співдружності, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.     

Задоволений Микола Азаров і динамікою розвитку українсько-російських відносин, попри певні проблеми, які стримують їх активізацію. «Ми будемо це обговорювати, послідовно знаходити відповіді на непрості питання, вирішення яких надасть додаткової динаміки нашим відносинам», — сказав Микола Азаров. Співрозмовнику залишилося хіба що схвально кивнути головою. 

Володимир Путін зазначив, що наші двосторонні економічні відносини розвиваються прискореними темпами. Скажімо, цьогоріч обсяг взаємної торгівлі зріс на 63%. У першому півріччі він становив 33 млрд доларів і, за розрахунками, до кінця року сягне 50 млрд, перевищивши докризовий рівень.

Збільшуються й взаємні інвестиції в економіки. Так, за минулий рік російські інвестиції в Україну становили 1,1 млрд доларів, а українські інвестиції в Росію — близько 200 млн у тій самій валюті.

Глави урядів країн СНД. Фото Олега МАРКЕВИЧА

Цукор, газ і рублі

Втім, не обійшлося й без ложки дьогтю. Для України найвідчутнішим вилученням у підписаному договорі є цукор. Він завжди входив до групи вилучень, але прем’єри домовилися, що в рамках угоди буде визначено часовий інтервал дії цього вилучення. На брифінгу Микола Азаров повідомив, що конкретні тимчасові рамки буде визначено за підсумками додаткових обговорень: «Принаймні, це досить короткочасний інтервал, у процесі якого ми від нього відмовимося».

Водночас РФ дала принципову згоду щодо українського цукру, і це вказано в договорі. «Це вилучення в нашій двосторонній торгівлі буде усунуто. Ось найголовніше, оскільки раніше на це згоди не було», — оптимістично заявив Прем’єр.

Окремо сторони обговорили можливість переведення розрахунків за газ з доларів на російські рублі. «Це питання на наступному тижні  обговорюватиметься експертами», — зазначив Микола Азаров, підкресливши, що ця позиція надзвичайно важлива для України, оскільки вона перераховує РФ близько 1 млрд доларів щомісяця.

Він також переконаний, що рішення про перегляд газових контрактів 2009 року і відповідне компромісне рішення буде ухвалено за лічені дні: «Ці переговори, які проводилися на рівні президентів, на рівні наших керівників паливно-енергетичного комплексу свідчать про те (і Володимир Путін це підтвердив), що процес близький до завершення», — наголосив Микола Азаров. При цьому він підкреслив, що на момент ухвалення сторони домовилися не оприлюднювати додаткової інформації.

Наступне засідання глав урядів країн-учасниць СНД відбудеться у Ашгабаті (Туркменістан) у травні-червні наступного року.

ПРЯМА МОВА

Всеволод СТЕПАНЮК,
науковий співробітник Інституту
світової економіки
та міжнародних відносин НАН України:

—Загалом підписання договору про зону вільної торгівлі у рамках країн СНД, яке відбулося нещодавно в Петербурзі за участю нашого Прем’єра Миколи Азарова, вважаю позитивним фактом. Уряд розуміє, що треба вести себе не як євроромантики, які всіляко намагаються інтегруватися в клуб нерівних з нами країн, а як прагматики. Ми повинні збагнути, що в Європі нас не чекають. Тому потрібно ставати членами тих об’єднань, в яких український виробник може працювати з максимальною ефективністю.

Щодо ратифікації цієї угоди у Верховній Раді, то гадаю, до нового 2012 року вона відбудеться. Однак зазначу, що таких угод вже було ухвалено в рамках СНД чимало, але вони погано працюють. І якщо Україна буде виконувати, як це було заявлено посадовцями, «два пункти одного плану»: ухвалення угод щодо зони вільної торгівлі із країнами СНД та щодо зони вільної торгівля із країнами ЄС, то повноцінної вільної торгівлі з країнами СНД не буде.

Країни Митного союзу захищатимуть свої ринки від товарів з України,  і така практика цілком зрозуміла. Договір про вільну торгівлю з СНД може повноцінно працювати у випадку членства України в Митному союзі.

 

Олександр ПАСХАВЕР,
президент Центру економічного розвитку:

— На превеликий жаль, я не ознайомлений з цим документом і чимало фахівців також не мали можливості прочитати цю угоду. Але зазначу, що будь-яка країна, в тому числі й Україна може мати кілька різних угод з багатьма державами та союзами. До того, це будь-яким чином не повинно перешкоджати прагненню нашої країни стати частиною європейського дому.

Однак цілком зрозуміло, що в тому випадку, якщо Україна не стане членом Митного союзу (а ухвалена угода в Петербурзі, лише документ, а не повноправне членство), його учасники ретельно контролюватимуть процеси переміщення товарів та послуг з нашої країни до себе.

Відтак ми почнемо стикатися із різного роду обмеженнями. Хоча країни Митного союзу фактично таке роблять і зараз. Однак цей процес може дуже швидко глобалізуватися і вже значні групи товарів, які мають походження з України, зазнають чималого тиску.