ВИЗНАННЯ

Нобелівський тиждень назвав цьогорічних лауреатів  найпрестижнішої премії,  що присуджується за видатні наукові дослідження

У своєму дослідженні  ринків з несиметричною інформацією американський економіст професор Колумбійського університету  Джозеф Юджин Стігліц, лауреат Нобелівської премії з економіки  2001 року,  з допомогою математичних формул доводив, що глобальна економічна криза, яку  нині переживає світ, не можлива в принципі. А геніальний Альберт Ейнштейн свого часу стверджував: «Немає жодного шансу, що  ядерну енергію колись можна буде використовувати. Для цього знадобилося б, щоб атоми розпадалися з нашої волі…» Від вибуху першої атомної бомби ці слова відділяло  лише тринадцять років…

Згадані казуси — також штрихи до портрета найпрестижнішої  нагороди  винахідників і раціоналізаторів світового масштабу. Адже попри свою високу репутацію,  дітище Нобеля  еволюціонує разом з  розвитком науки і технологій. Вітаміни, побутові прилади, ліки від різних хвороб, радіо, телевізор, Інтернет, антипригарне кухонне начиння і навіть поліетиленові пакети — усе це подарували світові нобелівські лауреати.

Як відомо, історія самої Нобелівської премії почалася  27 листопада 1895 року, коли Альфред Нобель, шведський хімік-експериментатор і бізнесмен, винахідник динаміту та інших вибухових речовин, підписав у Парижі свій заповіт. У ньому він зазначив, що переважна частина його великого спадку (на сьогодні він становить кілька сотень мільйонів доларів) повинна стати основою фонду, який нагороджуватиме людей за видатні відкриття у галузі науки, літератури і за зміцнення миру на землі.

Вірші Тумаса Транстремера першою читає дружина. Фото з сайту daylife.com

Нині премії присуджують за відкриття в галузі хімії, фізики, фізіології та медицини. Встановлено також нобелівські премії в галузі літератури й економіки та Нобелівська премія миру. Нагороду цю  неможливо  скасувати чи переглянути. Щоправда, від неї можна відмовитись: добровільно,  як це зробив свого часу Жан-Поль Сартр,  або з примусу —  Борис Пастернак.

Бути східною і не мовчати — вже заслуга. Фото з сайту daylife.com  

Наш друг — імунітет

У списку винаходів лідирують досягнення в медицині. Приміром, флюорографія і електрокардіограма — також результати відкриттів нобелівських лауреатів. Досі спірним, але не- перевершеним за впливом  на розвиток людства є відкриття пеніциліну.

Сарджет — Сімсу: піднімем келихи за ставку центробанку...Фото з сайту daylife.com    

Саме  у цій царині  оголошують перших лауреатів під час традиційного Нобелівського тижня, який  завершився 10 жовтня в Стокгольмі й Осло. На думку  Норвезького нобелівського комітету,  нагороду  з фізіології та медицини найбільше заслужили  Брюс Бойтлер, Ральф Штайнман та Жюль Хоффман за дослідження вродженого імунітету. Винахідники революційним чином змінили наше розуміння імунної системи, відкривши ключові принципи благотворного впливу на неї, виконавши низку експериментальних робіт, які допомогли науковцям зрозуміти, як саме відбувається увімкнення систем вродженого імунітету під час зустрічі з інфекційними агентами і як ці системи взаємодіють з механізмами набутого імунітету — складнішою і досконалішою формою. Щоправда, радість володарів Нобелівської премії-2011 вийшла зі сльозами  на очах: Ральф Штайнман не дожив до тріумфу  три дні.

У 2001-му професор Стігліц стверджував — кризи не буде. Фото з сайту daylife.com    

У галузі фізики премію було присуджено дослідникам Всесвіту, ученим Солу Перлмуттеру, Адаму Райссу і Брайану Шмідту, а  Нобелівську премію в галузі хімії отримав ізраїльський вчений Даніель Шехтман за відкриття квазікристалів.

Професор Шехтман за роботою в Інституті технології в Хайві. Фото з сайту daylife.com    

За мир — камінням

У житті  самого Альфреда  Нобеля було не так багато жінок. Одна  з них   Берта Кінскі завдяки його підтримці  стала провідною фігурою у боротьбі за мир у Європі й 1905 року удостоєна Нобелівської премії миру.

Премію миру цього року розділили три жінки-правозахисниці: президент Ліберії Еллен Джонсон-Серліф, активістка ліберійського жіночого руху за мир Леймах Гбові, а також єменська захисниця прав жінок Таваккуль Карман. Премію присуджено за їхню ненасильницьку боротьбу за безпеку жінок і за їхнє право на повноцінну участь у миротворчій роботі.

Про те, що це визнання справедливе, свідчить і такий факт: 9 жовтня в другому за величиною місті Ємену Таїз на учасників   демонстрації на честь присудження Таваккуль Карман Нобелівської премії миру напали прибічники чинного президента Алі Абдалли Салеха, проти якого неодноразово виступала Карман. Жінок закидали камінням і порожніми пляшками.

На завершення Нобелівського  тижня  Королівська шведська академія наук представила  володаря премії з економіки, заснованої шведським Держбанком на пам’ять про Альфреда Нобеля у 1968 році. Її розділили  вчені зі  США Томас Сарджент  і Крістофер Сімс  за емпіричні дослідження причин і очікувань в макроекономіці. Т. Сарджент, який працює у Гарвардському університеті, показав, як структурна макроеконометрика може використовуватися для аналізу постійних змін в економічній політиці. Цей метод можна застосовувати для дослідження макроекономічних відносин, коли домогосподарства і фірми корегують свої очікування одночасно з економічними змінами.

Професор економіки Прінстонського університету К. Сімс розробив метод, заснований на векторній авторегресії. Він дає змогу побачити залежність між економікою і тимчасовими змінами в економічній політиці. Вчений зокрема застосував цей метод під час вивчення наслідків збільшення ставки Центробанку.

Шведського поета Тумаса Транстремера, один з віршів якого читали  під час жалобної церемонії за шведським міністром закордонних справ Анною Лінд,   визнано цього року лауреатом з літератури. У 1990 році він переніс  обширний інсульт, внаслідок чого втратив здатність розмовляти, однак не  перестав писати вірші.  «Через ясні, насичені  образи він наново відкриває для нас  реальність», — ідеться  у нобелівському об∂рунтуванні.

ДОВІДКА «УК»

Нобелівська премія — одна з найпрестижніших міжнародних  нагород. Нобелівські премії (за винятком премії миру та премії з економіки) вручають щороку під час урочистої церемонії в Стокгольмі (Швеція) 10 грудня — в роковини смерті Альфреда Нобеля. Того самого дня Нобелівську премію миру в присутності короля Норвегії і членів королівської сім’ї в Осло вручає голова норвезького Нобелівського комітету. Напередодні лауреати читають нобелівські лекції. Перша церемонія вручення Нобелівських премій відбулася 10 грудня 1901 р.

ДО РЕЧІ

Аби математики не гнівались

Абелівська премія з математики, названа так на честь норвезького математика Нільса Генріка Абеля, заснована урядом Норвегії 2002 року і, починаючи з 2003-го, щорічно присуджується видатним математикам сучасності. Грошовий розмір премії можна порівняти з розміром Нобелівської премії, в  доларовому еквіваленті він становить трохи менше мільйона доларів США.