Три дні територією України гуляє циклон, що надійшов із Балкан. Із суботи вкриває рясним снігом західні області країни. Негода розгулялася на Прикарпатті й Буковині, на Львівщині й Волині, у Рівненській і Хмельницькій областях, дісталася Житомирщини і столиці. Внаслідок сильних поривів вітру, снігопадів та налипання мокрого снігу без електрики залишилася майже тисяча населених пунктів. На відновленні електропостачання працюють 209 аварійних бригад. У переметах зупинилися тисячі вантажних фур, автобусів та автомобілів, транспорт у деяких містах, призупинено заняття у навчальних закладах.

Найбільше снігу випало у Рівненській, Львівській, Івано-Франківській, Тернопільській, Чернівецькій, Хмельницькій та Житомирській областях. На Київщині, у Вінницькій і Черкаській — дощ зі снігом, а в Кіровоградській, Дніпропетровській, Запорізькій, Одеській і Миколаївській — рясний дощ.

Найгірша ситуація склалася у Хмельницькій області. Протягом двох діб тут випала двомісячна норма опадів у вигляді мокрого снігу, що супроводжувався поривами вітру та хуртовинами. На окремих ділянках доріг снігові перемети сягали півтора метри. На чергову службу рятувальників надійшло понад 2000 викликів про надання допомоги громадянам, які опинились у сніговому полоні. Співробітники ДСНС звільнили 237 автомобілів, вантажівок та рейсових автобусів із заторів, у яких перебувало майже шість сотень громадян. Із снігових пасток, коли автомобілі було відрізано від сполучення, а пасажирам загрожувала небезпека замерзнути у заметах, було врятовано 228 осіб, з яких 97 дітей.

На Волині снігоприбиральні роботи не давали ефекту через великі опади, з трас злітали автівки, трапилися десятки ДТП.

На Закарпатті на гірських перевалах ускладнена ситуація. На Прикарпатті перевали проїзні, але рух обмежено. На Яблуницькому перевалі Яремчанської міськради розгорнуто мобільний пункт обігріву. Деякі транспортні засоби у неділю не могли повернутися додому без допомоги і спецзасобів.

На Львівщині за неділю випала місячна норма опадів, тож на кільцевій навколо міста стоять, пережидаючи негоду, численні великовантажні фури. Через снігопади не вилетіли зі Львова 5 авіарейсів. У спальних районах міста снігу по коліна, хоч середмістя розчистили. Львів’яни годинами мерзли на зупинках в очікуванні громадського транспорту.

Через знеструмлення трьох  ділянок Львівської залізниці затримувався рух потягів західного напрямку. За повідомленням Укрзалізниці, майже 30 потягів у понеділок рухалися і прибували із запізненням від 30 хвилин до 3 годин.

В Івано-Франківську та Чернівцях перший сніг відзначився тим, що завалив десятки міцних дерев, електроопор, які не витримали навантаження через сильний вітер та опади. Там крім звичайного снігоприбирання, рятувальники застосовували бензопили, щоб прибрати повалені дерева і звільнити дороги для проїзду транспорту. Також тривають роботи з відновлення руху тролейбусів. 80 повалених дерев довелося прибирати і на території Коломийського, Косівського, Тисменицького, Снятинського та Галицького районів.

У неділю після прощі в монастирі села Гошів Долинського району через складні погодні умови не могли з’їхати з гори майже 30 автомобілів. Тільки ввечері небезпечну ділянку дороги розчистили і посипали піском, і на 23:00 годину всі автівки спустилися з гори.

Уранці в понеділок у селі Коленці Іванківського району на Київщині рятувальники буксирували шкільні автобуси з дітьми, які занесло на узбіччя. Усе обійшлося, і діти вчасно дісталися до школи. Заборонено в’їзд великовантажного транспорту до столиці, щоб  він не заважав снігоприбиральним роботам.

У семи областях на дорогах утворилося дев’ять незначних тимчасових заторів, які було оперативно ліквідовано. Упродовж доби підрозділи ДСНС вивільнили зі снігових заметів майже 1360 автомобілів (з них 27 карет швидкої медичної допомоги), у яких перебувало 4672 особи. Важка інженерна техніка ДСНС протягом доби розчистила майже 200 кілометрів доріг. Усього до ліквідації наслідків негоди, відновлення нормальних умов життєдіяльності населення було залучено 4864 особи та 2251 одиницю техніки. У понеділок рух автотранспорту дорогами загального користування забезпечено, заторів немає.

Увечері в понеділок циклон покинув межі України. Наступні чотири дні утримуватиметься морозна погода без значних опадів. А згодом підвищення температури поверне нам осінь.

Фото надане ДСНС України

Тернопільщина у сніговому полоні

Микола ШОТ,
«Урядовий кур’єр»

ЦИКЛОН. Тернопіль його привіт отримав уже в суботу після 15 години. Кілька днів перед тим метеорологи надсилали штормове попередження. Але, як завжди, снігопад паралізував обласний центр. Міський голова Сергій Надал вийшов з лопатою власноруч прочищати доріжку до міськради. Він зазначив, що комунальники працюють у посиленому режимі не зупиняючись, залучили всю необхідну й навіть приватну техніку.

А громадський транспорт уранці майже не їздив вулицями міста. Тролейбуси, які виїхали на лінію, згодом відбуксирували важкою технікою. Поодинокі маршрутки буксували. Таксі викликати виявлялося справою надто складною.

Слід віддати належне тим, хто виходив прибирати сніг біля помешкань. Екіпажі патрульної поліції перекрили виїзди з міста, радили водіям узяти із собою лопати та запас пального. Рятувальники 16 разів під час снігопаду впродовж доби виїжджали для надання допомоги: доправили із села Ласківці Теребовлянського району породіллю до лікарні, а на Бережанщині довезли лікарів до хворого з інсультом. Застрягли в снігу два автобуси з екскурсантами. Вивільняти зі снігового полону, відбуксирувати з кюветів чи доріг транспортні засоби доводилося не раз. 

Очільник області Степан Барна зазначив, що на цілодобову ліквідацію наслідків стихії залучили всі служби. Передовсім розчищали доїзди до лікарень і стратегічних об’єктів. Вдалося розблокувати найбільш проблемні автошляхи у кількох районах на ділянках Доброполе, Кровінка, Кам’янки, Устечко. В Доброполі та Кам’янках розгорнули два пункти обігріву. Як повідомили в прес-службі ОДА, оперативну допомогу надають районні лікарні, де діють пункти обігріву, за потреби забезпечують харчуванням і ночівлею. Недільного вечора знеструмленими в області залишалися 283 населені пункти. Рекомендовано керівникам навчальних закладів призупинити навчання у понеділок. У Тернополі  школи та дитсадочки працювали. 

Як Рівненщина протистояла стихії

Інна ОМЕЛЯНЧУК,
«Урядовий кур’єр»

ОБІЙШЛОСЯ БЕЗ ПРОБЛЕМ. На відміну від сусідніх областей, де через вибрики стихії або ж скасували навчання в школах, або ж зупинили чи обмежили рух транспорту, на Рівненщині життя тривало в нормальному ритмі. Та не для служб, які відповідають за життєдіяльність краю, що працювали не покладаючи рук, щойно почав сипати сніг.

— Керівники районів виїхали на найбільш проблемні ділянки в неділю, чітко спрацювали облавтодор, Рівнеобленерго, Рівнегаз, ДСНС, — прокоментував ситуацію голова облдержадміністрації Олексій Муляренко. — У нас не було відімкнень електроенергії чи газу, ми не зупиняли руху навіть вантажного транспорту.  Проїзд до 30 віддалених пунктів було ускладнено, але до кінця понеділка без проблем можна було доїхати й туди.

— Ми, працюючи ось уже дві доби поспіль, зуміли створити нормальні умови, щоб люди дісталися до роботи, а діти — до шкіл та дитсадків, — не без гордості каже й Рівненський міський голова Володимир Хомко. — Ми ж розуміємо, що це перший вал, але не останній.

Дорожники кажуть, що мають необхідний запас пального, піску та солі, рятувальники — необхідну техніку, щоб усім разом випередити стихію, якщо вона повернеться.