Не за горами час, коли служба в армії стане престижною. Принаймні на це є сподівання серед молоді, людей старшого віку і керівного складу оборонного відомства. Не секрет, що професію обирають за певними параметрами, з-поміж головних — мотивація. Що кращим буде оснащення, харчування та соціальний захист солдата, то швидше шеренги армійців поповняться професіоналами. Саме на таких у державі нині роблять ставку.

Тимчасово виконуючий обов’язки начальника Головного управління персоналу — заступник начальника Генерального штабу ЗСУ генерал-майор Володимир Талалай під час брифінгу «Комплектування Збройних сил України особовим складом» повідомив, що українське військо комплектують за змішаним принципом: військовослужбовці за контрактом і за призовом. 

— Триває інтенсивний процес професіоналізації війська, — зауважив Володимир Талалай.

— Збільшується частка військовослужбовців, які проходять службу за контрактом. З початку року на такий вид служби прийнято понад 45 тисяч осіб, з яких 5 тисяч — офіцери. Приблизно 6 тисяч охочих щомісяця укладають контракт на службу в ЗСУ. У планах міністерства — до кінця року укласти контракт із 25—30 тисячами громадян.

За словами генерала, 75% цьогорічних контрактників несуть службу на передовій. Він повідомив про збереження призову на строкову військову службу, який заплановано провести у жовтні-листопаді. Призов строковиків забезпечить накопичення військово навчених ресурсів у складі ЗСУ і виконання відповідних бойових завдань.

Строковиків до виконання завдань у складі сил АТО не залучають.

— Значна кількість військовослужбовців після строкової служби свідомо приймають рішення про продовження служби й укладають контракт, — наголосив Володимир Талалай. — Зросла кількість охочих служити за контрактом на офіцерських посадах. Цього року таких понад 700 осіб. Пріоритетом у комплектуванні офіцерськими посадами є бойові військові частини. Також зусилля зосереджені на комплектуванні посадами первинної ланки — командири взводів, рот, батарей. При 12 військово-навчальних закладах діють півторамісячні курси підготовки і перепідготовки офіцерів. Змінилися підходи до присвоєння військових звань громадянам, які мають вищу освіту і відповідний рівень підготовки. Понад 360 сержантам і рядовим цього року присвоєно військові звання і призначено їх на офіцерські посади.

Добре навчені бійці впевнено почуваються на полі бою. Фото з сайту dyvys.info

Заохочення для солдатів

За словами генерала, нині в державі багато уваги і зусиль приділяють забезпеченню мотивації військовослужбовців. Лише в цьому році запроваджено заходи, які покращують соціальний стан контрактника. У липні збільшено грошове забезпечення сержантів. Залежно від рівня посади доплата до їхнього окладу становить від 500 до 800 гривень. У серпні уряд розробив проект закону, яким передбачено грошову компенсацію за піднайм житла особам рядового та сержантського складу. Сума компенсації залежатиме від кількості членів сім’ї та регіону, де винайматимуть житло. Скажімо, якщо сім’я складається з чотирьох і більше осіб, то залежно від регіону вона отримає компенсацію понад 1725 гривень на околицях країни і до 3450 гривень — у Києві. У разі ухвалення таких змін компенсацію зможуть отримати майже 16 тисяч сімей військовослужбовців-контрактників. Нині ж така пільга стосується лише військовослужбовців із числа офіцерів.

Зміни в законодавстві, вважає посадовець, позитивно вплинули на ставлення в суспільстві до професії захисника Вітчизни. За його словами, на позитив зіграла і реакція на критику суспільства щодо роботи військових комісаріатів. Віднині відповідно до рішення Генштабу посади військових комісарів комплектують виключно військовослужбовцями — учасниками АТО. Інші офіцерські посади у військових комісаріатах також комплектують, як правило, учасниками АТО. А ось офіцерів, які не мають бойового досвіду, але бажають проходити службу у військових комісаріатах, призначають на такі посади лише після проходження військової служби в бойових бригадах терміном не менш як 6 місяців.

Перелік посад для жінок-військовослужбовців розширився

Ще одним законодавчо врегульованим позитивом для армії генерал назвав наказ міністра оборони, яким істотно доповнено перелік посад, на які призначають військовослужбовців-жінок. Відтепер до такого переліку, крім штабних та адміністративних, належать бойові посади: стрілець, снайпер, розвідник, кулеметник, гранатометник, командир відділення, інструктор, заступник командира групи спецпризначення тощо.

Законодавством унормовано порядок прийняття на військову службу іноземців та осіб без громадянства.

Коли зможуть вирушити до рідних домівок мобілізовані під час шостої черги часткової мобілізації (третя черга осіб, мобілізованих відповідно до указу Президента від 14 січня 2015 року №15), генерал-майор не уточнив. Лише повідомив, що Генеральний штаб ЗСУ опрацьовує проект указу щодо звільнення з військової служби військовослужбовців, мобілізованих під час шостої черги. А також що звільнення буде проведено протягом двох місяців з моменту опублікування указу Президента України. Для планомірного звільнення, яке не має зашкодити боєздатності, у військових частинах та штабах оперативних командувань розробляють списки та плани-графіки звільнення особового складу.

— Звільнених у запас військовослужбовців обов’язково зараховують до оперативного резерву першої черги, — наголосив Володимир Талалай. — Питаннями їхнього соціального захисту опікується військовий комісар за місцем реєстрації звільненого. Тому завдання останніх — у п’ятиденний термін після вибуття з військової частини стати на військовий облік у військкоматі.

Представник оборонного відомства нагадав про соціальні гарантії для звільнених у запас. Це зокрема грошова компенсація за невикористану відпустку. В середньому для військовослужбовця рядового складу така виплата за місяць становитиме 2997 гривень. Крім того, міністерство виплачує грошову допомогу у зв’язку зі звільненням усім, крім звільнених за службову невідповідність чи у зв’язку з набуттям обвинувального вироку. Для солдата, який прослужив не менше року і мав грошове забезпечення 7200 гривень, компенсація становитиме 2158 гривень.

Щоб заохотити до подальшої служби за контрактом бодай на шість місяців військовослужбовців, які мають звільнитися, Міністерство оборони передбачило грошову винагороду. Для рядового складу це вісім мінімальних зарплат, для сержантів і старшин — дев’ять, а для офіцерів — десять.