За висновками фахівців Нацради, зміст програм «РТР-Планета», «НТВ-Мир», «Россия 24» і «ТВ Центр-Іnternational» («ТVСІ») не відповідає українському та європейському законодавству. 

Як повідомляє сайт Нацради, моніторинг, проведений регулятором, в ефірі цих каналів зафіксував поширення неправдивої і спотвореної інформації щодо наявної ситуації в Україні, що є порушенням частини першої статті 2, статті 28 Закону України «Про інформацію», частини другої статті 6 Закону України «Про телебачення і радіомовлення» та частини першої статті 7 Європейської конвенції про транскордонне мовлення. Стосовно припинення ретрансляції цих компаній є рішення суду.

Участь у засіданні Нацради, присвяченому цьому питанню, взяв представник громадськості — директор «Телекомунікаційної палати України» Костянтин Гріцак. Він звернувся до членів Національної ради із проханням утриматися від механізму застосування адаптаційних списків, оскільки він є суперечливим, про що громадськість неодноразово заявляла. Він також повідомив, що в березні цього року Міністерство юстиції дійшло висновку, що «перелік програм застосуванню не підлягає». Якщо ж Національна рада посилатиметься у своєму рішенні на перелік адаптованих каналів, то тим самим певною мірою додаватиме йому легітимності, зауважив Костянтин Гріцак.

Після ∂рунтовного обговорення питання було вирішено не згадувати в рішенні про перелік, допоки члени Національної ради не визначаться з ним остаточно й не сформують своєї позиції стосовно застосування норми закону про необхідність адаптування іноземних програм до вимог вітчизняного законодавства. Відтак ухвалено таке рішення: визнати, що зміст іноземних програм «РТР-Планета», «НТВ-Мир», «Россия 24» і «ТВ Центр-Іnternational» («ТVСІ») не відповідає вимогам Європейської конвенції про транскордонне телебачення і частині першій статті 42 Закону України «Про телебачення і радіомовлення»; повідомити про це провайдерів програмної послуги і зобов’язати їх привести свою діяльність у відповідність до цього рішення.

Заступник голови Григорій Шверк у процесі обговорення легітимності адаптаційних списків запевнив: «Ми будемо це регулювати. Цим переліком чи у якийсь інший спосіб, але ми будемо це регулювати».

У свою чергу голова Національної ради Юрій Артеменко нагадав, що адаптація іноземних програм є вимогою законодавства.

Від редакції.Що тут додати? Давно очікуваний і потрібний крок. Як бачимо, оновлення складу Нацради було не марним. Чекаємо (борімося!) на оновлення інших державних органів, починаючи з Верховної Ради. Але позачергові вибори мають відбутися за новим законодавством – з відкритими пропорційними списками і під егідою нового закону про відкритість джерел фінансування партій. 

Відділ гуманітарної політики
«Урядового кур’єра»