ВИЩА ШКОЛА

Студрада розробляє анкету для вивчення думки молоді

Студенти і надалі отримуватимуть стипендії - їх ніхто відміняти чи зменшувати не збирається, запевняють освітяни. Резонанс з цього приводу у системі вищої освіти виник після закінчення XXІІ колегії Всеукраїнської студентської ради при Міністерстві освіти і науки, молоді та спорту. Під час обговорення питання виплати стипендій серед учасників пролунали пропозиції взагалі скасувати існуючі стипендії та виплачувати їх винятково студентам-пільговикам, а також у вигляді академічного заохочення.

У Міносвіти заперечують втілення таких новацій у життя. "Інформація щодо зменшення розміру чи відміни студентських стипендій повністю не відповідає дійсності. На засіданні колегії обговорювалось питання нарахування різних видів заохочувальної або підвищеної академічної стипендії, в залежності від успішності студентів, та соціальної стипендії для соціально незахищених категорій студентів", - пояснюють у прес-службі відомства. "На засіданні справді обговорювали зміни стипендіального забезпечення українських студентів - у світлі обіцянки Прем'єр-міністра Миколи Азарова вже цього року підвищити розмір стипендій, - розповідає "УК" член Всеукраїнської студентської ради при МОН Анатолій Ігнатович.

- Справді, лунали різні думки, у тому числі й радикальні: мовляв, стипендії слід прибрати, натомість переглянути навчальні плани і дати студентам можливість працювати. Проте такі пропозиції висували учасники, які не представляли студентство. Відтак було ухвалено рішення створити анкету для вивчення думки студентів та провести відповідне опитування: якою саме молодь хоче бачити стипендію - чи потрібно її підвищувати, якщо так, то прирівняти до прожиткового мінімуму чи зробити ще вищою".

На сьогодні молоді люди, які навчаються у вітчизняних університетах, отримують щомісячну стипендію у розмірі 640 грн, студенти вишів І-ІІ рівнів акредитації - 400 грн, профтехучилищ - 200 грн. Діти пільгових категорій - 1160 грн у вишах і 550 грн - в профтехучилищах. "Цих грошей, - сказала кореспондентові "УК" 17-річна Ірина, першокурсниця столичного Університету культури та мистецтв, - ледь вистачає на проїзний квиток і обіди - висидіти до вечора так неможливо, а з бутербродами й термосом, як першокласник, не ходитимеш".

До речі, на початку року з виплатою коштів все ж виникла проблема. Хоч Міносвіти на 2011 рік у повному обсязі забезпечено коштами на виплату та індексацію стипендій, у січні і лютому студенти отримали дещо менші суми, ніж зазвичай. В МОН пояснюють: це трапилося через те, що дохідна та видаткова частини держбюджету є нерівномірними. Тому індексація стипендій запланована у березні. Тож до кінця першого кварталу всі виші повинні у повному обсязі розрахуватися зі своїми студентами.

ПРЯМА МОВА

Євген СУЛИМА,
перший заступник міністра освіти:

- Я вважаю недоцільними розмови про підвищення стипендії. Спочатку слід визначитися, що таке стипендія: соціальна виплата всім студентам чи мотивація кращих студентів, як у вишах Європи. Адже держава повинна підтримувати обдаровану молодь.

ДО РЕЧІ

Реєстрацію на ЗНО продовжено не для всіх

ТЕСТИ-2011. У понеділок, 28 лютого, завершилась реєстрація всіх бажаючих скласти цьогоріч зовнішнє незалежне оцінювання. Як повідомляють в Українському центрі оцінювання якості освіти, згідно з Порядком проведення ЗНО, затвердженим МОН 6 грудня 2010 року, упродовж наступних 20 календарних днів - до 20 березня - регіональні центри прийматимуть реєстраційні документи від осіб, які не встигли зареєструватися до 28 лютого з об'єктивних причин або мають необхідність внести зміни до реєстраційних документів.

Водночас, за словами директора УЦОЯО Ірини Зайцевої, тестові зошити друкують за графіком, а також формують мережу пунктів тестування, яка практично не відрізнятиметься від минулорічної.