Прикро, що з 22 вересня цього року з ефіру Першого каналу Українського радіо зникли виступи синоптиків Українського гідрометцентру, які до цього постійно звучали. Тепер функцію передавачів інформації взяли на себе диктори. Ніби особливої різниці й немає –– інформація надходить та сама. Насправді відмінність таки є: вона в інтонаціях і деталях, якими володіють професіонали у галузі метеорології, вони важливі. Прислухавшись до них, хтось може уникнути поїздки на авто в разі ожеледиці. Хтось інший візьме парасольку і не змокне.

Навіть якщо прогноз погоди дасть змогу лише одній людині залишитися здоровою і неушкодженою, він має звучати належним чином. Зрештою, чомусь ми більше довіряємо лікареві, ніж медсестрі, а медсестрі більше, ніж санітарці. На щастя, ще не дійшло до того, що про хворобу повідомляє людина без фахової освіти, але з красивою вимовою.

Іноді дивують і самі прогнози. Можна почути, що найтепліша погода очікується на півдні Одещини чи Закарпатті. Однак в Україні найвища температура звичайно спостерігається у Криму — насамперед на його Південному березі. Згадки ж про Крим у повідомленнях про погоду майже нема. Так поступово Крим як частина України забувається.

Тож і виходить, що прогноз погоди — це не лише прогноз, а щось важливіше. Тому бажано до його озвучення залучати фахівців Українського гідрометцентру, які володіють інформацією про всю Україну із Кримом включно.

Олександр КОСОВЕЦЬ,
директор Центральної геофізичної обсерваторії
імені Бориса Срезневського,
для «
Урядового кур’єра»