Відповідь на запитання про те, чому в такій багатій державі, як наша, так бідно живеться, шукали вчора на позачерговому засіданні уряду. Йшлося про результати перевірки фінансово-економічних показників найбільших українських державних компаній, проведеної за дорученням Прем’єр-міністра Арсенія Яценюка. Звітували Міністерство економічного розвитку і торгівлі, Державна аудиторська служба, Фонд державного майна, Державна фіскальна служба. Глава уряду наголосив: мета цієї перевірки — навести лад в українських державних компаніях, з’ясувати, хто працює ефективно, а хто ні.

«Ми зобов’язали всі державні компанії найняти міжнародний аудит для того, щоб підтвердити фінансову звітність. Ми зобов’язали всі державні компанії допустити Державну аудиторську службу до проведення ревізій», — зазначив він.

За результатами звіту уряд вирішуватиме, як у подальшому працюватимуть ці державні компанії і головне — з ким ці державні компанії працюватимуть, підкреслив Арсеній Яценюк, нагадавши, що кілька місяців тому Кабінет Міністрів ухвалив рішення про те, що керівництво державних компаній повинен призначати незалежний номінаційний комітет. 

ТОП-100 українських державних компаній 2015 року збільшили виручку до 187 мільярдів гривень. Про це під час позачергового засідання Кабінету Міністрів повідомила перший заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Юлія Ковалів.

«EBITDA (аналітичний показник, що дорівнює обсягу прибутку до вирахування витрат з виплати відсотків і податків, і нарахованої амортизації) ТОП-100 держкомпаній становить 36 мільярдів гривень, прибуток — 2,2 мільярда», — зауважила Юлія Ковалів. За її словами, порівняно з 2014 роком зростання EBITDA становило 59,31 мільярда гривень, прибуток — 68,7 мільярда гривень.

Перший заступник міністра зазначила, що з точки зору прибутку найкращі показники продемострували в НАЕК «Енергоатом», Адміністрації морських портів і Укренерго. Найпроблемніша, за словами пані Ковалів, компанія Укрнафта.

Водночас державні компанії саботують проведення перевірок власної фінансової звітності міжнародними аудиторами, зауважила перший заступник міністра економічного розвитку і торгівлі. «Станом на сьогодні є тільки 6 державних компаній, які за 2014 рік мають підтверджену аудиторами фінансову звітність. Зазвичай, такі компанії працюють з міжнародними фінансовими організаціями. 10 компаній підписали контракти, 13 проводять конкурсні процедури, решта саботує», — сказала посадовець.

Заступник міністра нагадала: щоб отримати адекватні цифри за фінансовими показниками компаній, уряд України 2015 року прийняв постанову, яка зобов’язувала найбільші державні підприємства забезпечувати проведення аудиту з топовими аудиторськими компаніями, які визнані у світі. За її словами, лише 41% державних підприємств публікують дані про власну фінансову діяльність.

Аудитори виявили у ПАТ «Центренерго» низку порушень на сотні мільйонів гривень під час закупівлі вугілля, повідомила на вчорашньому засіданні голова Державної аудиторської служби Лідія Гаврилова. Вона заявила про фінансові порушення на 6,7 мільйона гривень та операції, які негативно вплинули на діяльність підприємства, на майже 630 мільйонів гривень.

За підсумками І півріччя 2015 року, додала Гаврилова, підприємство збиткове, втрати — майже 300 мільйонів гривень. Причина збитковості — використання імпортованого вугілля, яке дорожче за українське, і використання низькокалорійного вугілля, що потребувало заміщення газом і призвело до додаткових витрат.

«За укладеними «Центренерго» договорами на постачання кам’яного вугілля було прийнято вугілля на суму понад 500 мільйонів гривень, яке за своїми властивостями, якісними показниками, за даними лабораторних досліджень ТЕС, — брак та підлягало поверненню», — додала вона.

Гаврилова також зазначила, що аудиторам не вдалося провести звірки з посередниками, у яких підприємство закуповувало вугілля на понад 606,6 мільйона гривень з грудня 2014 року і за весь 2015 рік.

Утім, нинішній керівник «Центренерго» погодився не з усіма висновками аудиторів, тож, імовірно, на підприємство чекатиме інша перевірка.

А результати перевірки ДП «Укрспирт» засвідчили численні зловживання у спиртовій галузі, через які безпідставно витрачено кошти державних підприємств на понад 1,4 мільярда гривень за період до березня 2015 року, повідомила голова ДАСУ Лідія Гаврилова.

За її словами, підприємство за підсумками 2014 року було збитковим. Причина збитковості — використання у виробничому процесі сировини та енергоносіїв, придбаних у посередників за завищеними цінами. Лідія Гаврилова повідомила також про інші зловживання в Укрспирті.

На урядовому засіданні докладно розглянули результати господарювання інших державних компанії, зокрема НАК «Нафтогаз України». Загалом заслухали результати перевірки 17 державних компанії. Інших заслухають згодом.

Підбиваючи підсумки, Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк висловив сподівання, що створений урядом номінаційний комітет виконуватиме свої функції сповна. Він нагадав, що уряд кардинально змінив систему оплати праці для працівників державних компаній.

«Я не допущу подальшої політизації діяльності компаній, щоб державні компанії були годувальницями політиків і політичних партій», — заявив Арсеній Яценюк. Він доручив Міністерству фінансів і Міністерству економіки за результатами урядового засідання розробити нову систему контролю за державними компаніями і відповідальності: «Необхідно, щоб у нас була повністю прозора система контрою за державними компаніями». Своє слово має сказати Національне антикорупційне бюро, якщо треба, то й правоохоронні органи.