СМАЧНОГО!

Вимочування листків салату в холодній воді знешкодить нітрати 
 

Купувати чи ні свіжу тепличну городину? Це питання сьогодні турбує багатьох. І якщо одні споживають свіжі овочі та фрукти навіть узимку, то інші остерігаються й навесні: мовляв, у цій продукції надто багато пестицидів та нітратів, якими можна отруїтись. Та експерти заспокоюють боязливих покупців. Вони зазначають, що за останні кілька років не зафіксовано випадків отруєння свіжими овочами та фруктами, купленими в місцях офіційної торгівлі.

Невиправдані страхи

Більшість опитаних нами українців переконані, що лише овочі, вирощені на відкритому грунті, справді корисні, а від споживання ранніх бажано утриматись. Адже ними можна отруїтися. Проте експерти вважають цю думку хибною. 

— З кожним роком українці дедалі менше споживають овочів та фруктів. Особливо це помітно взимку та навесні, — переконує головний позаштатний дієтолог МОЗ України Олег Швець. — Так відбувається здебільшого через низьку купівельну спроможність людей. Є й певні інформаційні приводи, які перешкоджають збільшенню споживання овочів та фруктів. Хочу наголосити, що нині система контролю за безпечністю ранніх овочів та фруктів працює, і вона надійна. Так, держава гарантує: те, що люди купують в офіційній роздрібній мережі, тобто в крамницях і на легальних ринках, — безпечно. І не важливо, чи це вітчизняний тепличний, приміром, помідор, чи завезений з-за кордону. Навіть теоретичної можливості отримання токсичних доз нітратів або ж хімічних сполук не існує. Все, що небезпечне, не потрапляє до споживачів. Якщо продукт не проходить контролю, його відбраковують і утилізують.

Погоджується з колегою головний токсиколог МОЗ України Борис Шейман, який зазначає, що «ми не мали жодного випадку отруєння ранніми фруктами чи овочами, купленими у торговельних точках, які контролюють».

Багато матусь бояться годувати малечу свіжими овочами та фруктами. Проте експерти переконують, що цю продукцію діти повинні споживати, але тут мають бути певні обмеження. Щодо зелені, то її не варто багато їсти. Також потрібно пам’ятати, що у воді міститься певна кількість нітратів, тому від свіжовичавлених соків, приготованих з тепличних овочів, бажано утриматись. Адже якщо нітрати, які є у воді, поєднаються з нітратами із соку, їх може виявитись надто багато. Загалом овочі безпечні в тій кількості, яку здатна з’їсти дитина. 

Тепличні помідори безпечні, корисні і дуже смачні. Фото з сайту firstline.com.ua

А ось щодо того, чи варто навесні дотримуватися фруктової чи овочевої дієти, експерти радять зосередитися на збалансованому харчуванні. А правильне харчування передбачає споживання овочів і фруктів. Оскільки саме їх споживання істотно знижує ризик появи особливо небезпечних хвороб, які актуальні як у світі, так і в Україні, приміром, захворювання серцево-судинної системи, цукровий діабет, злоякісні утворення. Адже овочі та фрукти цінні не стільки мінералами і вітамінами, які в них містяться, як харчовими волокнами. Вони є як у городині, вирощеній на відкритому грунті, так і в тепличній. Ба більш — навіть у термічно оброблених чи консервованих овочах містяться корисні волокна. 

— Варто «налягати» на здорове харчування, яке буде збалансованим. Тобто споживати овочі, фрукти, цільні злаки, молочні продукти, рибу, — зазначає Олег Швець. —  Адже під дієтою часто розуміють спосіб харчування задля зменшення ваги тіла, але найкраща дієта — здорове харчування. Якщо жінка споживатиме лише овочі чи фрукти, то в неї може виникнути певний дефіцит мікроелементів, і тоді з’являться проблеми зі здоров’ям.

Борис Шейман також упевнений, що харчування повинно бути збалансованим. 

— На мою думку, варто споживати фрукти, які ростуть там, де народилась людина. Якщо йдеться про українців, звісно, можна поласувати бананами чи ананасами, але не їсти їх постійно й у великій кількості, — переконує лікар. — Поділяю думки іноземних, зокрема французьких колег, які не радять тривалий час споживати екзотичні для нас фрукти. Адже підшлункова залоза українців на генетичному рівні не готова до такого розмаїття фруктів, не характерних для наших місць проживання. Хочу нагадати відомий вислів: «Все отрута, і лише доза робить отруту непомітною».

Знешкодити небезпеку

Однак дорослим варто знати кілька основних правил безпечного споживання свіжої городини. Насамперед перед споживанням овочі та фрукти необхідно вимити під проточною водою. Не просто сполоснути, а саме гарненько помити. Цікаво, що кожен овоч вимагає особливого «ставлення» до себе. Приміром, у боротьбі з нітратами, які містяться в зелені, допоможе вимочування в холодній воді протягом двох годин.

«Знешкоджуючи» огірки та редьку, не зайвим буде обрізати їх кінчики. З огірків і кабачків бажано зчищати шкірку — саме в ній накопичуються нітрати. Перед тим, як нарізати овочі, потрібно їх уважно оглянути і позрізати всі тріщини й зіпсовані місця.

Для приготування салату рекомендують брати лише верхівки зелені, стебла краще зрізати. Також у салат варто додати столову ложку лимонної кислоти. Річ у тому, що небезпечні для організму нітросполуки потрапляють у наш шлунок у безпечному вигляді й перетворюються на небезпечні лише під впливом нітробактерій, які містяться в овочах. А лимонна кислота швидко заблокує їх розмноження.

Ось правило, яке вражає своєю простотою, але про нього забуває більшість господинь: не варто зберігати залишки зелені в холодильнику. В цьому разі нітрати перетворюються на нітрити, які ще небезпечніші для людського організму і можуть спровокувати серйозне токсичне отруєння.

— Зменшити вміст нітратів приблизно на 80% допоможе відварювання овочів, — зазначає Олег Швець. — Також не варто забувати про умови і термін зберігання почищених овочів. Приміром, при кімнатній температурі почищені овочі мають зберігатися 4—6 годин. Цього часу достатньо, щоб нітрати почали перетворюватись на нітрити, а споживати такі овочі небезпечно. Окрім того, нагадую, що свіжовичавлений овочевий сік також має зберігатися не довше 1—2 години.

Секрети вибору свіжої городини

Овочі мають бути сухими і мати абсолютно свіжий вигляд (не зморщені). На овочах не повинно бути жодних пошкоджень, а також вм’ятин. Вони мають бути абсолютно цілими. Приміром, якщо на редисці є тріщини, які зарубцювалися, — це свідчить, що її надмірно зволожували. А якщо тріщини свіжі, купувати такий овоч не варто, бо він швидко згниє.

Зелені корінці в помідорів підкажуть, що овоч свіжий. Сухі ж свідчать, що продукція вже давненько лежить на прилавку. Перед тим, як купувати огірки, їх варто уважно роздивитися, взяти в руки: якщо вони пружні на дотик, а квіточка трохи зів’яла, — свіжі. Прим’ятий та м’який на дотик огірок «натякає» на те, що він не користується попитом у покупців. До речі, такий овоч буде не дуже смачним. Листя свіжого салату не повинне мати гнилих вкраплень.