ФЕЄРІЯ

На два тижні німецьке містечко Лар перетворилося на царство хризантем

Фестиваль цих осінніх квітів ось вже майже десять років поспіль відзначається в Ларі наприкінці жовтня. І щоразу фітодизайнери демонструють справжні дива свого витонченого мистецтва, вигадуючи нові й нові форми хризантемних композицій. У фестивальні дні яскраво-жовті, сніжно-білі, ніжно-рожеві і темно-пурпурові квіти хвилями випліскуються на вулиці Лара. Вони — на балконах і вікнах житлових будинків, мерії, школи, поліцейської дільниці, вуличних ліхтарях.  Навіть Шторхентурм —Журавлина вежа, яка була колись елементом оборонної стіни цього старовинного міста,  під час свята не витримує навали хризантем. І вони барвистим каскадом струменять із вузьких вікон-бійниць колись неприступної фортеці.  Маленькі букетики хризантем стоять також на столиках усіх міських кафе та ресторанів, розкидані у вітринах магазинів і аптек.

Коли цвітуть хризантеми, навіть неприступні мури оживають. Фото автора

На кожній вулиці міста вам ледь вдається стримувати вигук захоплення, яке викликають надзвичайні фітокомпозиції. Тут і хризантемна Земна куля, і морський маяк, і карта Європи, і велетенський млин, а ось – справжній автомобіль, багажник якого завантажено жовтим хризантемним золотом.  Одна з вулиць Лара перетворилась на японський сад хризантем. Уздовж неї за спеціальним парканом із тонких бамбукових паличок на метрових тонких стеблах виструнчилися білі і світло-фіолетові сортові красуні із гострими довгими пелюстками, злегка підкрученими на кінцях. Якщо після споглядання цієї краси вам закортіло забрати додому шматочок свята, то ледь не на кожному розі можна було придбати розкішний горщик темно-бордових чи білих квітів, у яких плутаються повільні осінні бджоли, за шість євро або чималий букет барвистих хризантем за три євро.

Звичайно, як і будь-яке свято, фестиваль хризантем не обійшовся без щедрого частування. Кілька площ у центрі міста перетворилися на кафе просто неба. Гості Лара (а у дні свята  це місто, яке розташоване на заході землі Баден-Вюртемберг і має населення близько 22 тисяч, відвідують до 300 тисяч туристів) охоче призволяються до типових німецьких страв. Славнозвісні німецькі сосиски (білі та червоні) та картопляний салат у великій кількості запиваються пивом та місцевим сухим шампанським. Цікаво, що навіть у кулінарії ларці зберегли хризантемний політес. На святі можна було придбати спеціальне пиво, яке, якщо вірити напису на етикетці, виготовлено з додаванням справжніх хризантем (кореспондент «УК» і справді відчув особливими  гіркуватий присмак цього напою) і довгі смужки здобного тіста, смажених в олії та посипаних цукровою пудрою під назвою «Солодка хризантема». Крім того, кожен день фестивалю супроводжувався особливим тематичним концертом. У день, коли я побувала у Ларі, на головній площі міста лунали запальні звуки самби у виконанні музик із Пуерто-Рико. І хоча, на перший погляд, поєднання китайських хризантем (саме з Китаю походять ці квіти), німецького пива і латиноамериканської музики виглядає доволі еклектично, проте, повірте, це дуже вдалий мікс для того, щоб отримати справжню насолоду від останніх сонячних днів, які дарує нам осінь.