ФОРУМ

Прем’єр вважає запорукою успішного реформування економіки запровадження проектів, розроблених вітчизняними науковцями

Відкриваючи Міжнародний інноваційний форум країн СНД (триватиме з 27 по 30 вересня), Прем’єр-міністр Микола Азаров розпочав виступ із першочергових планів уряду на 2012 рік, які здійснюватимуться в рамках програми інноваційно-інвестиційного розвитку країни до 2015 р. Передовсім це концентрація ресурсів для розбудови паливно-енергетичного, агропромислового комплексів, житлово-комунального господарства, машинобудування, транспорту та інфраструктури. «За найближчі п’ять років ми повинні докорінно змінити країну, зробивши головну ставку на інтелект інновацій. На першому етапі — це наступний рік — ми приділимо особливу увагу концентрації ресурсів для розвитку базових галузей економіки», — підкреслив Микола Азаров.

Глава уряду озвучив і плани щодо другого етапу реалізації програми (2013—2015 рр.). В цей період зусилля спрямовуватимуться на концентрацію ресурсів у секторах, які визначать «обличчя економіки майбутнього країни». Прем’єр мав на увазі авіакосмічні, інформаційно-комунікаційні, біо- і нанотехнології. «Ми маємо всі можливості для того, щоб наша вітчизняна техніка, особливо медична, авіакосмічна, лікувальна, посіла гідне місце в наших лікарнях, клініках, науково-дослідних центрах», — констатував він.

Окрім того, Микола Азаров нагадав учасникам форуму про зростання інвестиційної активності українських промислових підприємств до майже 14%. За його словами, цей показник перевищив дані 2008 — 2009 років. У цьому контексті він висловив сподівання, що найпозитивнішим результатом економічних процесів відновлення буде різке зростання попиту та власне пропозиція на інноваційне виробництво та товари. Позиція Прем’єра непохитна — перспектива відродження України як високотехнологічної держави закладається саме так. «У цьому ж полягає і запорука відродження економічної моці всіх країн, які входять до СНД», — констатував він.

Президент Національної академії наук Борис Патон висловив подяку уряду за підтримку розробок вітчизняних науковців, спрямованих на скорочення використання природного газу. Вражаючим результатом такої роботи має стати зменшення цього показника удвічі вже за 5—8 років.

Міжнародний інноваційний форум країн має сприяти співпраці між країнами СНД в інноваційній та науково-технічній сферах, залученню інвестицій та розширенню ринку збуту високотехнологічної продукції. Тож із самого ранку Прем’єр оглянув міжнародні спеціалізовані експозиції, розгорнуті в рамках заходу.

На експозиції, присвяченій інноваціям країн СНД, Микола Азаров звернув увагу на системи для очищення повітря, фільтри для води. Учасники виставки наочно показали Прем’єру, як працюють пристрої для виготовлення медичних препаратів, косметичних засобів тощо. Серед високих технологій глава уряду виокремив аерокосмічні інноваційні технології НАНУ та розробки вчених, пов’язані із науками про землю. Його також вразив представлений на експозиції препарат для діагностики на ранніх стадіях онкозахворювань та макет когерентної напівпровідної радіолокаційної системи наземного руху в аеропортах.

У цілому ж понад 400 учасників виставки з 16 країн представляли свої експонати на площі 10 тис. кв м.