Коли йдеться про реформування освіти, передовсім акцентується  на навчальному процесі. Однак те шкільне життя складається  з багатьох, на перший погляд, дрібниць. Та саме вони іноді стають головними, коли доводиться розв’язувати ту чи ту проблему.  Скажімо, хіба напряму не пов’язана тема, яку ми сьогодні досліджуємо,  зі здоров’ям учнів?

Миколаївщина. Про вуличні «зручності»  можна забути

Олена ІВАШКО,
«Урядовий кур’єр»

Діти із сільських шкіл Миколаївської області вже звикли до нормальних санітарно-гігієнічних умов у навчальних закладах. Протягом останніх двох років у більшості шкіл побудовані нові або відремонтовані колишні внутрішні туалети. Як повідомили в управлінні науки та освіти Миколаївської облдержадміністрації, проведено інвентаризацію внутрішніх туалетів загальноосвітніх навчальних закладів. Виявилося, що в області із 453 загальноосвітніх навчальних закладів сільської місцевості мають внутрішні туалети 429 шкіл. За останні три роки в сільських школах побудовано 57 нових теплих туалетів.

В окремих школах, на жаль, поки що немає можливості будівництва внутрішніх туалетів у зв’язку з відсутністю в населених пунктах централізованого водопостачання. Так, на сьогодні теплих санвузлів немає в дев’яти школах Арбузинського району, у восьми ЗОШ Кривоозерського району, в трьох — Доманівського, у двох школах Єланецького, по одній у Вознесенському та Березнегуватському районах. Втім, завдання щодо вирішення цього питання перебуває на контролі голів райдержадміністрацій та вишукується можливість вирішення його до кінця 2012 року. Так, відділам освіти райдержадміністрацій направлено для опрацювання пропозицію Українського науково-дослідного інституту екологічних проблем щодо технічного рішення облаштування внутрішніми туалетами шкіл у місцевості, де нема каналізації.

Директори шкіл вважають, що ініціатива уряду щодо створення комфортних умов для сільських дітей украй важлива. Так, директор Пересадівської ЗОШ І—ІІІ ступенів Жовтневого району Валентина Томас підкреслює: «На першому місці для нас завжди було здоров’я дитини. Ми маємо створити всі умови, аби діти були здоровими, аби вуличні «зручності» ніяк не вплинули негативно на майбутнє здоров’я молодих людей, особливо дівчат. До того ж, сільські діти повинні відчувати, що вони не гірші від міських, зокрема в питаннях облаштування місць гігієни».

Цього року, за інформацією відділів освіти райдержадміністрації, в період підготовки закладів освіти до 2012—2013 навчального року передбачається відремонтувати 89 туалетів. Уже відремонтовано 88.

 

Волинь. Делікатних  проблем  меншає

Валерій МЕЛЬНИК,
«Урядовий кур’єр»

На Волині у сільських навчальних закладах цього року з’явиться ще півсотні внутрішніх санвузлів.

Роботу над поліпшенням комфорту в сільських навчальних закладах місцева влада області розпочала ще два роки тому. Результатом її стало зменшення на сотню сільських шкіл, де не було теплих санвузлів.

Цього літа облаштування внутрішніх вбиралень активно триває у Камінь-Каширському, Ківерцівському, Іваничівському, Рожищенському, Любешівському, Ратнівському, Старовижівському та Луцькому районах. При цьому в двадцяти школах санвузли та душові кімнати біля спортзалів створюють за рахунок спонсорських коштів. Роботи виконують будівельні організації «Луцьксантехмонтаж», «Житлобуд-2», а також Старовижівський райагробуд.

Стараннями волинських будівельників, частина з яких раніше шукала собі роботу за кордоном, ще півсотні волинських шкіл позбудуться «зручностей у дворі» й цього року.

— Треба зробити все можливе, щоб умови навчання дітей на селі були істотно поліпшені, — висловив свою позицію на оперативній нараді голова облдержадміністрації Борис Клімчук. —  Тому теплі санітарні кімнати у школах та душові кабіни в спортзалах у наших селах мають стати нормою!

А в Нововолинській загальноосвітній школі №6 ще й відремонтовано шкільний плавальний басейн, що раніше дав тріщину і тривалий час його не використовували. Попри те, що ремонт обійшовся в майже мільйон гривень, з яких 295 тисяч — з обласного бюджету, це дасть змогу не тільки знову вчити дітей плавати, а й зміцнити їхнє здоров’я.

Загалом протягом нинішнього року на будівництво і реконструкцію загальноосвітніх та дошкільних навчальних закладів із державного і обласного бюджетів має бути використано понад 90 млн грн.

Є вже в поліському регіоні на «дитячому» напрямку і плани на наступний рік. Зокрема в ході втілення у життя нової регіональної програми «Шатровий дах» покрівлі дошкільних навчальних закладів області мають замінити: з азбестових, що є канцерогенними, — на безпечні з металочерепиці. 


 

Шкода, що не всі школи Тернопільської області можуть похвалитися такими туалетами, хоч в окремих вони є. Фото автора

Тернопільщина. Для водогону — вода  з графської криниці

 

Микола ШОТ,
«Урядовий кур’єр»

Пілотний проект з облаштування внутрішніх теплих вбиралень 2010 року взялися втілювати в Підволочиському районі. Коли за певний час голова місцевої райдержадміністрації Валентин Хоптян очолив державну виконавчу владу в області, то став приділяти велику увагу зокрема створенню належних умов для навчання та оснащенню шкіл сучасними технічними засобами.

Задля поліпшення побутових та санітарно-гігієнічних умов у школах і дитсадках  кооперують кошти місцевих бюджетів, значну частку в добру справу вносять органи виконавчої влади, керівники сільськогосподарських підприємств, меценати і самі громади населених пунктів.

Що громада — велика сила, переконався хоча б із розповіді директора Сороцької ЗОШ І—ІІ ступенів Теребовлянського району Віктора Романюка. 1997 року школу в Сороцькому через аварійний стан змушені були закрити. Аби сільські дітки мали можливість надалі здобувати знання, під шкільне приміщення виділили нетипову будівлю, а точніше, колишню колгоспну контору та крамниці райспоживспілки, що містилися на першому поверсі. Треба було цей будинок газифікувати, підвести опалення. І на допомогу прийшли батьки учнів, колишні випускники школи. Вони не лише прагнули зарадити коштами, а навіть працювали на шкільній ділянці 1,5 га, вирощували й обробляли цукрові буряки, інші сільськогосподарські культури. І тепло прийшло в школу.

Коли торік запланували втілити проект з облаштування внутрішніх шкільних вбиралень, знову до роботи взялася громада. Цікаво, що туалету всередині колгоспного адмінбудинку не було. Тож дирекції навчального закладу довелося задля цього підготувати відповідне приміщення, подбати про каналізаційну систему. Аби завжди тут була вода, вирішили відновити стару графську криницю. З неї, як каже Віктор Володимирович, вивезли цілий «КамАЗ» сміття. Вода тут забила й стала служити сороцьким дітям. Загалом на обладнання шкільного туалету витратили 32 тис. грн, сім з яких виділив районний відділ освіти.

Додам, що в Сороцькому шкільна дирекція переймалася облаштуванням двох вбиралень. Адже учні початкових класів навчаються у приміщенні дитячого садочка. Поліпшити тут санітарно-гігієнічні умови допомогла також сільська рада.

Начальник управління освіти та науки облдержадміністрації Іван Запорожан зазначає, що на Тернопіллі торік і впродовж цього року додатково обладнали 310 туалетів у загальноосвітніх і 84 — у дошкільних навчальних закладах. ЗОШ І—ІІІ ступенів області забезпечені теплими внутрішніми вбиральнями на 98%. Повільніше роботи з облаштування туалетів ведуть хіба там, де потрібно добудувати чи капітально відремонтувати шкільне приміщення.

Нині на Тернопільщині налічують майже 870 загальноосвітніх та ледь не 540 дошкільних навчальних закладів. Це вельми розгалужена система, обсяг робіт, спрямованих на створення тут відповідних умов навчання та виховання, надто великий. Цифри стверджують, що вже цього року на зміцнення матеріально-технічної бази навчально-виховних закладів в області використали понад 1,2 млн грн бюджетних коштів і 1 млн грн позабюджетних надходжень.   

Вінниччина. Не архітектори винні,  а рівень культури

Олег ЧЕБАН,
 «Урядовий кур’єр»

На Вінниччині звикли до того, що голова облдержадміністрації Микола Джига комплексно підходить до створення умов перебування дітей в навчальних закладах. Саме з його ініціативи приблизно 2 роки тому в сільських школах області почали облаштовувати внутрішні вбиральні. Для кожного конкретного села це стало подією.

Директор однієї з шкіл в Немирівському районі прочитала мені цілу лекцію про значущість нововведення. Її слова можна звести до такого: це турбота про здоров’я дітей. Раніше в цьому районі лише в місті, яке є його адміністративним центром, в освітніх закладах були внутрішні вбиральні. Тепер, як запевнив голова райдержадміністрації Петро Михайленко, створили і в кожній сільській школі. Зробили здебільшого спонсорським коштом, що свідчить про розуміння бізнесом значущості питання.

В області налічується 960 шкіл. Це один з найбільших показників у країні. На час підпису головою облдержадміністрації відповідного розпорядження лише 39% загальної кількості мали внутрішні туалети.  Завважимо, що архітектори в цьому не винні. У типових освітніх будівлях проектом внутрішній туалет було передбачено, але нерідко замість нього робили підсобне приміщення. Ось таке було ставлення. Але ж змінюємося.

Власне, відновлювати — це одна річ, і зовсім інша — робити з «нуля». В області чимало шкіл розміщені у пристосованих будівлях, де вбиральня передбачена лише надворі. У таких приміщеннях будівництво затратне і потребує  значних ресурсів. Загалом ідеться про великий обсяг роботи: на відновлення або створення вбиральні затрачається від 10 тис. до 200 тис. грн. Проте торік проблему зняли в 144 школах. На нинішній рік поставлено завдання зробити удвічі більше.

Так, до 1 вересня внутрішніми туалетами за сучасними вимогами буде обладнано 789 шкіл, або 83% загальної кількості. Зі слів заступника управління освіти і науки облдержадміністрації Андрія Лисака, роботи виконують бюджетним і спонсорським коштом. «Завдання, поставлене урядом, ми виконаємо. Основу вже зроблено. Залишаться школи, які, на жаль, не мають перспективи свого розвитку, але в  наступному бюджетному році, думаю, побудуємо і в них внутрішні туалети та забезпечимо належну якість перебування дітей».