Як відомо, в попередні роки всі абітурієнти, які складали ЗНО, отримували позитивну оцінку. А віднині будуть і ті, які її взагалі не одержать, тобто провалять випробування.

— Ми вже визначили результати пробного ЗНО з української мови та літератури за новою методикою — 11% абітурієнтів його не склали, — повідомив журналістам директор Українського центру оцінювання якості освіти Ігор Лікарчук.

Оскільки у пробному ЗНО беруть участь найбільш мотивовані абітурієнти, фахівець прогнозує, що відсоток тих, хто не осилить поріг «склав/не склав» під час «справж?нього» ЗНО, буде більшим.

Цього року тест з української мови та літератури писатимуть усі одинадцятикласники. Фото Володимира ЗAЇКИ

За два тижні, 24 квітня, розпочнеться перше й найбільше тестування — з української мови та літератури, в якому візьмуть участь 290 тисяч абітурієнтів. «У цей день тест складатимуть не лише ті, хто хоче стати студентом, а й усі випускники загальноосвітніх шкіл, незалежно від того, чи збираються вони вступати до університетів. Ми отримаємо дуже цікаві результати про якість знань з української мови всіх одинадцяти?класників. Нині щодня з’являються школярі, які відмовляються складати ДПА, згодні навіть пожертвувати атестатом про середню освіту. Очевидно, мають такий рівень знань, що не наважуються його демонструвати», — сказав Ігор Лікарчук. Нагадаємо, що цього року зовнішнє оцінювання та державну підсумкову атестацію з української мови об’єднали.

Крім того, за словами посадовця, лише п’ять університетів вимагатимуть від абітурієнтів результатів тесту поглибленої складності з української мови та літератури та сім — з математики. Тести двох рівнів складності ввели цього року для згаданих предметів, щоб зробити відбір до вишів більш якісним. Нелогічно, пояснив Ігор Лікарчук, що, приміром, ті, хто вступає на філологічні факультети й ті, хто планує стати студентом факультету фізвиховання й спорту, складали тести з української мови та літератури однакового рівня.

«На превеликий жаль, самі університети тест щодо того, хто з них хоче набрати краще підготовлених абітурієнтів, не склали. У попередні роки вони постійно казали: ваші тести не дають змоги відібрати якісно підготовленого абітурієнта. Ми запропонували: вимагайте від абітурієнтів тести поглибленого рівня складності. На жаль, це тенденція, яка дуже характерна для нашої вищої освіти: для наших університетів головним є набрати будь-кого, щоб виконати план держзамовлення, укомплектувати місця ліцензованого прийому, а знання обраних студентів відходять на другий план», — сказав він.

Ігор Лікарчук також нагадав, що для тих абітурієнтів, які проживають на окупованих територіях і не мали змоги вчасно зареєструватися на ЗНО, термін реєстрації подовжено до 20 квітня. Важливо, що випускникам шкіл  Донеччини й Луганщини, які живуть на окупованій території, для складання тестів потрібен український атестат про загальну середню освіту. «Ті атестати, які видаватимуть «ДНР» та «ЛНР»,  визнавати ніхто не буде. Для того, щоб їм отримати український атестат, потрібно екстернатом закінчити одну з українських шкіл, що розташована на нашій території. Цей процес триває вже четвертий місяць», — сказав він. Крім того, з’явилася ще одна категорія абітурієнтів: ті, хто демобілізується. Для них термін реєстрації продовжили до 20 травня та, за потреби, проведуть додаткову сесію незалежного оцінювання.