ПОДІЯ 

Сьомий конкурс його імені збере найбільше учасників

Вперше місцем його проведення стане Донецьк. Цей вибір зроблено не випадково, адже цьогоріч виповнюється 120 років від дня народження видатного композитора, музика якого має величезний вплив на світове хореографічне мистецтво, уродженця Донеччини Сергія Прокоф'єва.

Водночас голова організаційного комітету міністр культури Михайло Кулиняк нагадав журналістам, що фундатором конкурсу, який від свого старту 1994 року проводився в Києві, став видатний діяч хореографічного мистецтва Юрій Станішевський. Нинішній, який відбувається після кількарічної перерви, розпочнеться 27 березня - у Міжнародний день театру - і завершиться 2 квітня, у день народження Лифаря.

Художній керівник Донецького театру опери та балету Вадим Писарєв, який доклав неабияких зусиль до відродження непересічної для країни події, впевнений, що, як і попередні, "конкурс відкриє чимало нових імен, сприятиме вдосконаленню хореографічного мистецтва". А відрізнятиметься, зокрема, "найбільшим сьогодні в світі призовим фондом, який становить $110 тис.". Є й новизна в програмі - третій тур супроводжуватиме оркестр, чого теж не було раніше, а хореографи представлять композиції на музику Сергія Прокоф'єва.

Не менше "родзинок", на які слід очікувати публіці, почули журналісти і від директора Київської академії танцю імені Сержа Лифаря Андрія Лягущенка. Так, конкурс поповнився новою номінацією "Пті Серж Лифар", в якій братимуть участь учні хореографічних шкіл віком від 12 до 14 років. "Це дуже важливо, бо в ній змагатимуться 36 дітей з усіх профільних навчальних закладів країни. До речі, найбільша делегація приїде зі Львова. Для майбутніх артистів балету дуже важливо побути в цій атмосфері, побачити найкращих виконавців", -наголосив Андрій Лягущенко.

Також уперше в рамках заходу демонструватиметься низка виставок. Відкриттям для донеччан і гостей форуму стане презентація 100 книжок з фондів відділу мистецтв Київської публічної бібліотеки ім. Лесі Українки, переданих свого часу вдовою Лифаря, які до цих пір зі столиці нікуди не виїжджали.

Нинішній конкурс стане найбільш представницьким за всю його історію. Загалом у ньому візьмуть участь 163 учасники з 16 країн світу.