ЕКСПЕРИМЕНТ

Після інвентаризації незавершених об’єктів усіх форм власності
на Сумщині розраховують значно активізувати будівельний ринок

На Сумщині одними з перших в Україні звернули практичну увагу на проблему недобудов і протягом останнього часу всерйоз узялися за її розв’язання. За словами заступника голови Сумської облдержадміністрації Миколи Деркача,  зараз багато хто нарікає на спад будівельних робіт. Мовляв, загальмувалося не тільки житлове, а й інші види будівельних робіт. Але ж навіщо городити тин, який уже є,  а треба лише довести його до господарського ладу?!

Об’єкти з «бородою» чекають  на перукаря

Почали з ретельної інвентаризації всього недобудованого «майна». Великим  мінусом стало те, що низку об’єктів до 1991 року почали зводити сільськогосподарські підприємства, які збанкрутували і припинили своє існування. Відтак скласти повне уявлення залишається доволі складно.

Але сьогодні вже чітко окреслилися перші контури загальної картини. За попередніми статистичними даними, в області налічується 576 недобудов, у які свого часу вклали не багато і не мало — понад 1,6 млрд грн. З них майже 40% припадає на державний, решта — місцевий бюджети та інші джерела фінансування.

За напрямами будівлі належать до десяти видів. Це насамперед житлові будинки з двома і більше квартирами, гуртожитки, готелі, ресторани,  промислові споруди і склади, об’єкти промислового, торговельного, освітнього, медичного призначення, офіси тощо. Понад 200 будівель мають ступінь готовності від 70% і вище (до слова, в них укладено понад 135 млн грн). Ще 182 — від 30 до 70%: здебільшого це інженерні споруди, житло, будівлі сільськогосподарського призначення, лісівництва та рибного господарства, культової та релігійної діяльності.

Менш як третинний ступінь готовності у 195 будівель, а близько сотні підлягають списанню з відомої причини — в таких випадках кажуть, що дешевше збудувати щось нове, ніж латати те, що в суцільних дірках і латках. Інвентаризація виявила і такі позитивні факти, як введення в експлуатацію тих чи тих споруд, що не потребують додаткового  фінансування.

Як підсумовує М. Деркач, усі об’єкти перебувають на ретельному контролі і, звісно ж, у першу чергу ті, що мають ступінь будівельної готовності від 50-70 відсотків і вище. Тобто найближчим часом Сумщина одержить реальний шанс на низку новосіль у різних соціально-економічних сегментах. Утім, для цього сьогодні потрібні певні кошти —хоч і не такі, як для новобудов з «нуля», але все ж таки…

«Намалюємо»  і заживемо?

Сьогодні в області налічується недобудованими  97 будинків та 2 гуртожитки, що мають житлове призначення. Якщо реально оцінити технічний стан кожного з них, то близько 30 не просто живі, а почуваються цілком пристойно. Саме ці об’єкти були в центрі уваги недавньої  наради в Сумах, присвяченої перспективам фінансування завершення будівництва житла та відновлення іпотечного кредитування в регіонах України.

За словами першого заступника голови правління Державної іпотечної установи (ДІУ) Юрія Зоца, прийнята програма дає змогу забудовникам за рахунок наданих ДІУ фінансових кредитів через відповідні банки-партнери завершити будівництво, розпочати кредитування населення для придбання квартир як на самому етапі будівництва, так і після його завершення. При цьому пропонується одна з найнижчих на ринку ставок кредитування — під 15% річних.

На виконання цієї програми нинішнього року Кабмін виділив 1,5 млрд грн. Безперечно, певна частина  суми надійде Сумській області і буде використана на зведення житла зі ступенем готовності не менше 50%. За попередніми підрахунками, це щонайменше 19 багатоповерхівок на 929 квартир.

Не залишаться поза увагою й інші житлові споруди. Загалом протягом 2011-2012 років планується ввести в експлуатацію 49 будинків, які потребують понад 170 млн грн. Ще 11 новосіль заплановано після 2012 року — для цього слід знайти майже 101 млн.

«Соціалка»  теж потрібна

У селищі Велика Писарівка сьомий рік чекає на новосілля лікувально-терапевтичний кор?пус центральної районної лікарні. Його загальна кошторисна вартість становить трохи більше 30 млн грн, з яких освоїти вдалося майже 11 млн грн. І хоч загальний ступінь готовності самої будівлі досяг двох третин, попереду чимало роботи.

За словами заступника начальника — начальника управління капітального будівництва головного управління економіки Сумської облдержадміністрації Віктора Радченка, цей соціальний об’єкт лише один з десятків чи й навіть сотень, на які чекають у багатьох місцевих громадах. Наприклад, у селі Гребениківка Тростянецького району призупинилося будівництво загальноосвітньої школи, залишкова вартість якої становить майже 12 із 17,1 млн грн. Заморожено будівництво в багатьох інших районах та містах Сумщини, де вкрай потрібні ті ж школи, дитячі садки, готелі.

Але на сьогодні регіон має різноманітні джерела фінансування,  починаючи від державної допомоги і закінчуючи фінансами майбутніх новоселів у житлових будинках. Після такої ретельної ревізії область має всі підстави сподіватися на недалекі новосілля не тільки в житловому секторі, а й  в освітньому, медичному, промисловому та багатьох інших.