На засіданні комітету у закордонних справах Європарламенту євродепутати та експерти неурядових організацій провели дискусію на тему «Зобов’язання щодо асоціації: який прогрес реформ у Грузії, Молдові та Україні». Учасники обговорення висловлювали думку, що важливо розробити новий механізм, який дав би ЄС змогу прискіпливіше стежити за перебігом реформ у державах, що уклали асоціацію з ЄС.

Литовський депутат Пятрас Ауштрявічус вважає, що, на відміну від Росії, яка сповідує концепцію «близького зарубіжжя», у політиці з країнами-партнерами ЄС має демократичний підхід асоціативного партнерства. «Ми не хочемо применшувати наших сусідів і не збираємося нав’язувати зміни, які їм не до вподоби», — сказав Пятрас Ауштрявічус. Він наголосив, що структури ЄС «повинні мати ширші повноваження», щоб ефективно допомагати партнерам по асоціації проводити реформи: «Адже для таких масштабних змін їм потрібно більше нашої підтримки».

Попри складну зовнішньополітичну ситуацію та труднощі в економіці, за останні місяці Україна продемонструвала значний прогрес у проведенні реформ, заявила під час засідання комітету єврокомісар з питань юстиції Вера Юрова. «Хочу привітати з цим українську владу і закликати її продовжувати докладати зусиль, щоб перейти до нового рівня реформ у боротьбі з корупцією, змінах судової системи та антидискримінаційного законодавства», — зауважила єврокомісар. Вона наголосила на важливості реформування прокуратури, запровадження чесного та прозорого механізму вибору суддів.

На думку представниці офіса єврокомісара з питань політики сусідства Катерини Матернової, «склянка реформ в Україні майже наповнена». «Україна продемонструвала зусилля, що вражають, у стабілізації економіки та зміцнені банківського сектору», — вважає вона. Те, що із запровадженням з 1 січня 2016 року зони вільної торгівлі між Україною та ЄС Угода про асоціацію запрацювала на повну потужність, Матернова вважає значним кроком для євроінтеграції України. «Адже це вестиме до подальших реформ у країні», — переконана вона.

Голова громадянської платформи Україна — ЄС Олександр Сушко під час дискусії заявив, що Україні, яка зіткнулася з анексією Криму, війною на Донбасі та економічними проблемами, вдалося здійснити такі реформи, які не було проведено досі за 25 років існування держави. Він переконаний, що нинішній український уряд відкрито співпрацює з ЄС і виконує всі його рекомендації, бо «має до нього високу довіру». На думку експерта, час загальних порад у відносинах Києва і Брюсселя минув, тепер необхідна потужна підтримка українським реформам. «Нам потрібні від вас енергія, знання, підтримка, щоб ви привозили в Україну найліпших експертів, людей-практиків, які можуть розповісти про власну історію успіху», — вважає Олександр Сушко.