НОВИНКА

На Луганщині запрацювала перша  в Україні керуюча система шахтної безпеки

Установка телекомунікаційної системи шахтної безпеки УТАС пропрацювала на шахті «Никанор-Нова» державного підприємства «Луганськвугілля» у тестовому режимі рік паралельно з іншими аналогами. Ця шахта — понадкатегорійна з показників метану. Тому на різних шарах до півкілометра вглиб у копальні встановлено понад три сотні датчиків. Вони контролюють температуру та хімічний склад повітря, рівень й тиск води, систему вентиляції й дегазації. П’ять диспетчерів цілодобово відстежують дані, які з’являються на моніторах. За словами директора шахти Олега Розума, такий контроль можна здійснювати навіть з домашнього комп’ютера. Система самостійно вже відключала ділянки виїмки та вибою через перевищення допустимого рівня вмісту метану в повітрі. Тепер її статус  остаточно змінився, вона перейшла з тестового режиму у практичний. Як результат — ризиками, що виникають, наприклад, при загазуванні вугільного підприємства, управляє система, а не диспетчер.

«Це дає змогу унеможливити неправильні дії персоналу під час аварійних ситуацій, що дуже важливо. Останні резонансні аварії, які відбулися в країні, наприклад, на донецькій шахті, коли диспетчер увімкнув вентилятор у реверсний режим і під стовбуром загинуло відразу 35 осіб, доводить це з усією очевидністю. Ця система не дозволить такого зробити, — підкреслив голова Держгірпромнагляду України Олександр Хохотва. — Тому завдання — тепер всі 33 системи, які з нового року працюватимуть на шахтах країни, поетапно перевести саме в такий статус і нові системи застосовувати тільки в керуючому режимі».

Загальна вартість системи УТАС — приблизно 19 млн грн. Ліцензія розробки куплена в англійців, але нині всі вузли, механізми та комплектуючі виробляють на вітчизняному підприємстві. Днями із сповіщального в керуючий режим роботи буде переведено системи УТАС ще на двох шахтах ДП «Селидоввугілля». Для модернізації старих систем і установки нових  наступного року з держбюджету України планується виділити 150 млн грн. А в перспективі всі гірничодобувні підприємства України мають бути обладнані такими системами для створення єдиного Центру шахтної безпеки.