РЕЗОНАНС

Міліція затримала озброєного інкасатора, якого підозрюють у вбивстві колег

Правоохоронці затримали Олега Калюжного, якого підозрюють у причетності до скоєння нападу на інкасаторську машину та вбивства двох осіб. Його затримали опівдні в місті Зеленодольську Дніпропетровської області. Завдяки діям міліціонерів під час затримання озброєний чоловік, що має військову освіту й досвід служби у Збройних силах та перебуває у добрій фізичній формі, не встиг вчинити опір. Зброю — два пістолети — і гроші вилучено, постраждалих немає, повідомив ВЗГ ГУМВС України у Дніпропетровській області. З викраденої суми підозрюваний встиг витратити лише гроші для придбання нової сорочки.

Озброєні та небезпечні

Нагадаємо: водій та інкасатор Ощадбанку загинули 15 липня в результаті збройного пограбування на дорозі Кіровоград — Запоріжжя у Дніпропетровській області. У тілах загиблих інкасаторів і водія по чотири поранення. За попередніми даними, вони перевозили приблизно півмільйона гривень.

В управлінні внутрішніх справ Дніпропетровської області пообіцяли нагороду 10 000 гривень тому, хто допоможе слідству дізнатися місцеперебування розшукуваного Олега Калюжного, який, за даними правоохоронців, мав при собі два пістолети.

Доки втікача розшукували, в деяких засобах масової інформації з’явилася версія, що це пограбування пов’язано з подіями у Миколаєві, де в п’ятницю, 12 липня, було скоєно напад на інкасаторський автомобіль «Укрпошти». Це сталося у дворі будинку на вул. Будівельників, коли автомобіль «Газель» доставляв гроші в поштове відділення.

За словами очевидців, інкасаторський мікроавтобус «Газель» проїжджав через двори на вулиці Будівельників, а йому напереріз вискочила синя Daewoo. З машини вийшли двоє чоловіків у масках і камуфляжних костюмах і почали обстрілювати лобове скло авто.

Першим пострілом було вбито водія інкасаторської машини. Потім обидва чоловіки підійшли ближче до машини і продовжили стрілянину. У нападників з машини через скло почав стріляти інкасатор, він поранив одного з них, той зробив кілька кроків назад і впав. За наявною інформацією, його забрала «швидка допомога», але чоловік помер у лікарні.

Другий зловмисник спробував тікати, але інкасатор залишив автомобіль і кількома пострілами у спину приблизно з 20-метрової відстані вбив нападника. Експерт, оглядаючи тіло загиблого нападника, встановив, що під камуфляжним одягом на чоловікові були світлі джинси і світла футболка.

Слідче відділення Ленінського райвідділу міліції почало кримінальне провадження за ознаками ч.2 ст.115 КК України «Умисне вбивство». Як розповіла кореспондентові «УК» керівник прес-служби прокуратури Миколаївської області Наталя Абрамова, немає підстав вважати, що випадки нападу на інкасаторів пов’язані між собою і в них один і той самий замовник. Основні версії слідство продовжує відпрацьовувати, що робити досить важко з огляду на те, що обидва нападники загинули.

До речі, це не єдиний випадок на Миколаївщині, коли зловмисники намагаються заволодіти грошима «Укрпошти», не зважаючи на озброєних інкасаторів. У листопаді 2009 року в Миколаєві також було скоєно розбійний напад на відділення «Укрпошти», суміжне з Ощадбанком, на площі Перемоги. Тоді зловмисник спромігся викрасти 330 тисяч гривень. Розкрили цей злочин більше ніж через півроку.

Подвійний захист

Коментуючи події, пов’язані з нападами на інкасаторів, у МВС зазначають, що потрібно на майбутнє напрацювати документи, які дадуть змогу посилити захист інкасаторів і запобігти людським жертвам. Як свого часу було зроблено після нападів на відділення банків, коли МВС та Нацбанк разом розробили правила, якими зобов’язали керівників наймати професійну охорону, встановлювати камери відеоспостереження і кнопки тривоги.

«Національний банк прийняв постанову №45, якою чітко регламентовано здійснення банками інкасаторських функцій, — розповідає керівник прес-служби Департаменту Державної служби охорони при МВС України Світлана Павловська. — Також є документи, де прописано порядок здійснення таких функцій спецсуб’єктами, такими, до прикладу, як «Укрпошта». Це внутрішнє питання кожного банку. Але керівництво Ощадбанку дуже уважно ставиться до вимог цієї постанови. Воно закупило найбільше броньованих автомобілів. Саме таким був автомобіль, у якому сталася трагедія на Дніпропетровщині. Якщо говорити про ситуацію з нападом на інкасаторів «Укрпошти», то там використовували звичайний автомобіль. Але документи, які регламентують цю діяльність для «Укрпошти», не акцентують на тому, що він повинен бути броньованим, тому говорити про якість порушення в цьому разі не варто».

За словами Світлани Павловської, в постанові Нацбанку зазначено, що озброєними повинні бути або самі інкасатори, або їхній супровід, прописано там, як повинна здійснюватися їхня підготовка. «Про обставини і причини того, що сталося, докладніше можна буде говорити, коли закінчиться слідство, — зазначила вона. — Що стосується Державної служби охорони, то наші працівники не займаються інкасацією, вони здійснюють лише супровід грошових коштів та цінних паперів. Ми здійснюємо супровід по всій Україні».

На думку Світлани Павловської, не можна недооцінювати злочинців, вони добре розуміють, де слабкі місця, знають, за що ризикують, і яким буде куш. Мабуть, є нагальна потреба удосконалити такий вид діяльності, як інкасаторські послуги, щоб запобігти трагедіям, подібним до тих, що сталися на Дніпропетровщині й у Миколаєві.