Купуючи продукти у місцях, не призначених для торгівлі, люди ризикують здоров’ям, а то й життям. Адже несанкціонована торгівля не відповідає жодним правилам чи нормам. Вона категорично заборонена в багатьох країнах, проте в наших реаліях боротися з нею надзвичайно складно. Стихійна торгівля існуватиме доти, доки люди «голосуватимуть» за неї власними грошима.

Тим часом продаж продуктів у такий спосіб — правопорушення. Відповідно до статті 160 КУпАП (торгівля з рук у невстановлених місцях) реалізаторів продуктів харчування карають штрафом від одного до семи неоподатковуваних мінімумів із конфіскацією товару або без неї.

Більшість споживачів теж знають, що продукція на стихійних ринках не проходить лабораторного контролю, не має підтвердження якості, а продукти торгівці зберігають і реалізують в антисанітарних умовах. А ще стихійні продавці не охоплені обов’язковими профілактичними медоглядами. Однак заборонами проблему розв’язати неможливо, адже стихійний продавець і покупець все одно знайдуть один одного.

Вочевидь, виходом із ситуації може бути облаштування в населених пунктах спеціальних місць для цивілізованої торгівлі, проведення роз’яснювальної роботи з тими, хто торгує у невстановлених місцях, застосування до них заходів адміністративного впливу. У цьому переконані й більшість громадян, які звертаються на урядову «гарячу лінію».

Так, киянин з обуренням повідомив, що на виході з підземних переходів станцій метро «Осокорки», «Позняки», «Харківська» зранку іде незаконна торгівля цигарками. Чоловік просив ліквідувати стихійну торгівлю цигарками в підземних переходах станцій Київського метро та забезпечити виконання Закону «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення». Працівники поліції спільно з представниками Дарницької районної в м. Києві держадміністрації, КП «Київський метрополітен», КП «ШЕУ», ТОВ «СЕНТІС» та громадськими активістами провели перевірку, під час якої за порушення адміністративного законодавства було затримано 20 осіб. Справи щодо них скеровано до Дарницького райсуду.

Житель Луганщини звернувся зі скаргою на те, що його односелець незаконно, без дозвільних документів торгує алкоголем та продуктами. Головне управління Нацполіції в Луганській області повідомило заявнику, що за результатами перевірки порушника притягнуто до адмінвідповідальності за порушення порядку провадження господарської діяльності.

Заявник із Маріуполя на Донеччині повідомив про незаконне виготовлення і розповсюдження горілчаних виробів жителем міста. Чоловік вимагав заборонити виготовлення самогону та вжити заходів до порушника. Маріупольський відділ поліції Головного управління Нацполіції у Донецькій області повідомив громадянину про проведення профілактичної бесіди із зазначеною особою та складення адмінпротоколу через його антисоціальну поведінку.

 Із 19 по 25 вересня 2016 року на урядову «гарячу лінію» надійшло 115 173 дзвінки, а також 849 звернень зареєстровано через інтернет.

Тож нині громадяни можуть оперативно отримати відповідь, роз’яснення чи довідкову інформацію, звернувшись на урядову «гарячу лінію» за скороченим номером телефону 1545 у цілодобовому режимі та безкоштовно як зі стаціонарних, так і телефонів мобільних операторів (Київстар, Vodafone Україна, Лайфселл). 

Для підприємців «гаряча лінія» діє за номером: 0-800-503-045.

Для громадян України, які перебувають за кордоном, номер телефону урядової «гарячої лінії»: +38(044)284-19-15.

Киянам надається прямий міський телефон урядової «гарячої лінії» за номером: 284-19-15.

Оформити звернення можна також через веб-сайт Урядового контактного центру.