Рада підприємців при Кабінеті Міністрів офіційно звернулася до Прем’єр-міністра з проханням не допустити посилення контролю за розрахунками підприємців, які перебувають на спрощеній системі оподаткування і торгують імпортними товарами. Про це «УК» повідомив керівник секретаріату ради Андрій Забловський. 

Такий крок ради — реакція на звернення самих підприємців, ухвалене ними під час «круглого столу», де наголошувалося: законопроект про Держбюджет-2014 (далі — законопроект) містить норми, які можуть значно погіршити умови ведення бізнесу. Йдеться про обов’язкове застосовування касових апаратів, ведення книги обліку не лише доходів, а й витрат на підставі копії митної декларації та книги обліку товарних запасів.

Як зауважували учасники зібрання, щоб не допустити запровадження вищезазначених норм у 2010 році, бізнес організував податковий майдан і налаштований зробити це ще раз, оскільки не готовий до таких змін.

За словами голови Всеукраїнського комітету «НАСТУП» Руслана Секели, інформацію про ці новації поширила народний депутат Оксана Продан, натрапивши в Інтернеті на неофіційну версію законопроекту. І щоб запобігти несприятливому для бізнесу розвитку подій, вона звернулася до Прем’єра: ухвалення документа в такому вигляді призведе до масового (на 40—50%) закриття суб’єктів підприємницької діяльності, значного скорочення робочих місць, зменшення бюджетних надходжень, а деякі підприємці просто підуть у тінь. Депутату відповів Мінфін. Але, як констатував Р. Секела, це була просто відписка: парламент повернув законопроект на доопрацювання. 

Заступник голови Федерації профспілок працівників малого та середнього підприємництва в Україні Олена Варнакова зазначила, що законом про держбюджет не може змінюватися Податковий кодекс. Водночас поправки до останнього мають вносити не пізніш як 15 червня, тобто перед розробленням законопроекту.  

Вона стурбована тим, що збираються ввести облік витрат під час продажу раніше ввезених на територію України товарів та облік складських товарів, що ввезені після 1 січня 2014 року, з обов’язковою наявністю копії митної декларації. За її словами, більшість продукції імпортують без документів — контрабандою (ось де треба наводити лад). Тобто декларації треба буде просто купувати — знову розвиватиметься корупція. Тож товари подорожчають, бо ризики закладаються в ціну, а це вдарить і по споживачах, адже купівельна спроможність наших громадян далеко не найвища. Олена Варнакова констатує: вітчизняного виробника контрабанда давить, тому не дивно, що чимало української якісної продукції виготовляється в підпільних цехах. 

А ось проти застосування касових апаратів виступали не всі учасники «круглого столу». Ті, хто «за», наголошували, що доводиться працювати не в рівних умовах, і кивали на незаконну торгівлю (знову-таки контрабандним товаром) у будинках культури, клубах, на нелегальних ярмарках, де не платять податків і не застосовують реєстраторів розрахункових операцій.

У Раді підприємців при Кабміні підтримують бізнес у плані збереження чинної спрощеної системи оподаткування, підкреслив Андрій Забловський. Тому загострюють увагу на спробах змінити її і обіцяють проаналізувати офіційну версію законопроекту, щойно вона з’явиться. Є проблеми з наповненням бюджету, зауважив він, але треба знайти якийсь компроміс.