Ми живемо у мирній країні, яку зовнішня агресія змушує вдаватися до оборони своєї території, приділяючи значну увагу посиленню озброєння. Вище керівництво держави постійно опікується і поточними безпековими справами, і перспективними напрацюваннями науковців. Так, Президент Петро Порошенко днями відвідав виставку інноваційних розробок продукції подвійного призначення компаній Мережевого кластеру високих технологій — об’єднання українських компаній, які активно працюють над розв’язанням нагальних потреб армії задля підвищення обороноздатності країни.

Глава держави високо оцінив наукові досягнення, що можуть зберегти сотні життів наших захисників, та запевнив: усіляко сприятиме тому, щоб ці розробки в найкоротший термін використовували в армії.

Президент подякував ентузіастам, волонтерам, усім, кому не байдуже і хто має можливості застосувати інтелектуальний потенціал для поліпшення роботи оборонного комплексу. «На виставці представлено різноманітні напрямки підвищення ефективності співпраці з Міністерством оборони, з Генеральним штабом. І я хотів би зробити все можливе, щоб спростити відстань від того, коли ідея з’являється, виробляється перший практичний зразок, і до практичного застосування цих технологій», — зауважив глава держави.

Перші зразки дають серйозні підстави для оптимізму. Держава робить усе, щоб поставити їх на серійне виробництво. Йдеться про прилади нічного бачення, системи управління артилерійським вогнем, вдосконалення системи захисту комунікацій у військах, «дрони», які буде захищено від впливу систем радіоелектронної боротьби.

Під час спілкування з керівниками компаній-розробників Президент зазначив, що левова частка їхніх зауважень стосувалася ліквідації бюрократичних перепон. «Ми домовилися, що протягом 2-3 тижнів побачимо перші випробування цих розробок», — цитує слова глави держави його прес-служба.

Загалом рівнем співпраці науковців, військових, громадськості задля поліпшення обороноздатності держави Петро Порошенко залишився задоволеним. І завдяки такій співпраці суспільство може впевнено дивитися у майбутнє.

На експозиції, яку розташовано на базі компанії «KM-CORE», глава держави оглянув зразки військової техніки — безпілотних літальних апаратів, броньованих машин, ознайомився з інформацією про кілька інноваційних розробок, зокрема радіостанцій і радіоелектронного сканера ефіру, модернізованих приладів нічного бачення бойових машин, тактичного розвідувально-ударного комплексу «Кропива», а також дізнався про модернізацію та поліпшення ергономіки стрілецької зброї, тактичних окулярів.

Серед розробок — тренажерні комплекси на базі комп’ютерних симуляторів та новітніх інформаційних платформ (клас тактичної підготовки льотчиків, електронний стрілецький тир, клас підготовки танкістів). Президентові представили автоматизовану систему управління оборонними ресурсами, систему кібернетичного захисту, польовий маршрутизатор і телекомунікаційний комплект, розробки у галузі військової медицини. 

Михайло ЮРЧЕНКО 
для «Урядового кур’єра»