ДАТА

Через сімдесят років кияни пройдуть символічною «Дорогою смерті»,  яка колись стала останньою
для десятків тисяч наших земляків

Невдовзі український народ і світова спільнота відзначатимуть трагічну для всього людства дату — 70-ті роковини Бабиного Яру. Для подальшого узгодження дій влади Прем’єр-міністр Микола Азаров провів у Будинку уряду засідання організаційного комітету з підготовки та проведення заходів до 70-х роковин цієї трагедії.

«Цей захід перебуває на особистому контролі Президента, а також викликає зацікавленість у міжнародної спільноти, тож ми маємо серйозно підготуватися до відзначення цієї трагічної для України і світу дати», — зауважив Микола Азаров.

У ході засідання обговорено питання виконання плану заходів до 70-х роковин трагедії у Бабиному Яру та визначено шляхи їх вирішення, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.

Передбачається, зокрема, проведення 3 жовтня церемонії покладання квітів до пам’ятних знаків у Бабиному Яру, а також закладення пам’ятного знаку про спорудження у майбутньому меморіального музею, де візьмуть участь Президент, Прем’єр-міністр, Голова Верховної Ради, голова Київської міської державної адміністрації, представники державних установ, громадських організацій, іноземні гості.

Планується також встановлення пам’ятного знаку у сквері на перехресті вулиць Мельникова та Дорогожицької у Києві, звідки починалася «Дорога смерті» та створення Алеї Праведників у парковій зоні від станції метро Дорогожичі. Буде проведено траурну ходу «Дорогою смерті» на вшанування пам’яті людей, розстріляних у Бабиному Яру, та поминальні молебні у церквах і храмах столиці.

Крім того, заплановано низку культурно-мистецьких заходів, а саме: вечір-реквієм пам’яті жертв Бабиного Яру у Національній опері України; вечір пам’яті «Народ вічний. Народ живий» за участю митців та творчих єврейських колективів України; концерт-реквієм у меморіалі Яд Вашем (Держава Ізраїль) за участю Національної заcлуженої академічної капели «Думка» та Національного симфонічного оркестру України; Міжнародний театральний фестиваль «Мандруючі зірки». Також буде підготовлено цикл тематичних художніх, відео- та фотовиставок; науково-практичні конференції; видано тематичні збірники та брошури.