Голова Європейської Ради Дональд Туск  одним із перших у телефонній розмові привітав Президента України Петра Порошенка з обранням нового українського уряду. «Ми дуже сподіваємося, що ви та ваш уряд будете успішними в реформуванні країни», —  сказав він. У відповідь Петро Порошенко подякував Дональдові Туску за підтримку ідеї щодо запрошення іноземних реформаторів до українського уряду.

Сторони зокрема обговорили питання залучення міжнародної фінансової допомоги для України. «Ми рішуче налаштовані на реформування країни і розраховуємо на підтримку, зокрема фінансову, з боку ЄС», — сказав Петро  Порошенко.

Глава Української держави  поінформував голову Європейської Ради щодо напруженої ситуації в окупованих районах Донбасу. Сторони також обговорили гуманітарну ситуацію в анексованій Кримській автономії.

Співрозмовники також торкнулися майбутніх двосторонніх зустрічей, зокрема можливого візиту Президента України до Брюсселя в середині грудня, коли відбуватимуться засідання Європейської Ради і саміт Європейської народної партії. Також Петро Порошенко і Дональд Туск домовилися про проведення в кінці січня — на початку лютого у Києві 17-го саміту Україна — ЄС, повідомляє офіційний сайт глави держави.

Рішучість підтримувати новий український уряд  підтвердили ЄС та США. Вони також наголосили  на необхідності проведення реформ у нашій країні.  

Про це йдеться у спільній заяві, ухваленій у Брюсселі за результатами засідання Ради з енергетичних питань ЄС — США. «Рада знову підтвердила рішучість Євросоюзу та Сполучених Штатів стояти пліч-о-пліч в своїй підтримці нового уряду України і наголошує на необхідності продовження реформ в енергетичному секторі України відповідно зі своїми зобов’язаннями в рамках Енергетичного співтовариства щодо поступової інтеграції українського енергетичного ринку в ЄС, підкреслюючи необхідність захисту вразливих верств населення», —  йдеться в заяві. 

Крім того, Рада схвалила план, розроблений українським урядом за активної підтримки США щодо надзвичайних заходів у галузі енергетики напередодні зими, і підкреслила важливість продовження тісної співпраці, щоб «забезпечити оптимальне використання допомоги з боку США, ЄС і його держав-членів».

Рада також визнала середньострокові та довгострокові зусилля США і ЄС для підвищення енергетичної безпеки України, зокрема підтримку реформи енергетичного сектору України, підвищення правової та політичної бази та технічних можливостей для збільшення внутрішнього виробництва. «Підвищення енергоефективності та розширення використання відновлюваних джерел енергії також відіграють важливу роль у підвищенні енергетичної безпеки України», — переконані у США та ЄС.

Глава уряду Польщі Ева Копач у середу провела телефонну розмову з главою новоствореного Кабінету Міністрів України Арсенієм Яценюком, якого привітала із призначенням та пообіцяла підтримку польської влади. Про це УНІАН повідомили у прес-службі польського уряду.

Арсеній Яценюк зазначив, що Польща була й залишається найбільшим другом України серед європейських держав і додав, що українська влада розраховує на підтримку поляків у справі утримання єдиної позиції в ЄС щодо територіальної цілісності України.