Аби з’ясувати, які плани має уряд щодо здійснення реформ та, відповідно, щоб означити напрями подальшої співпраці, віце-президент Світового банку в Європі та Центральній Азії Сиріл Мюллер і віце-президент Світового банку з проблем справедливого зростання, фінансів та інститутів Ян Валлісер прибули до України. В Будинку уряду високопосадовці зустрілися з Прем’єр-міністром Володимиром Гройсманом.

Спочатку він поінформував їх про пріоритети роботи Кабінету Міністрів у 2016 році, виокремивши реформи української митниці, енергетичної галузі, державної служби, подальшої децентралізації влади, дерегуляції, а також запуск роботи всіх антикорупційних органів. Йшлося також про проведення публічної приватизації державних підприємств і конкурсного призначення їхніх керівників.

Керівництво СБ вбачає позитив у співробітництві. Фото з Урядового порталу

«Ми максимально рухатимемося в обраному напрямі, щоб позбуватися тих картелів, які завжди були джерелом корупції. Хочемо отримати ефективних власників, інвестиції, розвиток — саме це важливо для нас, і ми це робитимемо», — означив позицію Володимир Гройсман.

Окрім цього, Прем’єр поінформував поважних гостей про вже здійснені кроки. Зокрема запровадження урядом єдиної ринкової ціни на газ, спрощення реєстрації ліків в Україні, старт підготовки до приватизації Одеського припортового заводу, призначення керівників двох державних підприємств — ПАТ «Укрзалізниця» та УДППЗ «Укрпошта», обраних на відкритих конкурсах. Не оминув увагою Володимир Гройсман і запровадження з 1 серпня електронного декларування для державних службовців, а до цієї дати — перехід державних закупівель на електронну систему ProZorro, що також стане ефективним механізмом протидії корупції.

Говорив глава уряду й про незмінний пріоритет — взаємодію з Міжнародним валютним фондом та повноцінну реалізацію угоди про Асоціацію з Європейським Союзом.

Не менш важливим кроком на шляху перетворень стало ухвалення Верховною Радою змін до Конституції у частині правосуддя. Слова глави уряду передає департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ: «Це дуже важливий крок судової реформи, який дасть змогу оновити судову гілку влади і повернути до неї довіру як громадян України, так і інвесторів, представників бізнесу».

Опісля Прем’єр-міністр акцентував увагу високопосадовців на потребі відремонтувати та побудувати автомобільні дороги, транспортні коридори в Україні. «З одного боку, це дуже хороший напрям для розвитку національної економіки, з іншого — це формування транспортних коридорів і розвиток транзитного потенціалу нашої країни. Побудова таких коридорів дає нам дуже вагомі переваги. Ми концентруватимемо на цьому наші зусилля», — додав він.

Віце-президент Світового банку в Європі та Центральній Азії Сиріл Мюллер оцінив рішення уряду щодо запровадження єдиної ринкової ціни на газ. «Мене дуже вразила рішучість ваших дій у напрямі виведення газового сектору на сталий шлях розвитку і в тому, щоб усі програми мали своїм результатом ефективніше використання енергії. Це важливий сигнал, який допомагає нам завершити останні кроки для запуску проекту, який надає 500 мільйонів доларів гарантій на закупівлю газу», — сказав він.

Сторони відзначили поступ України стосовно відкриття кінцевих власників-бенефіціарів компаній та дійшли згоди, що досвід України у цьому напрямі буде корисним для багатьох країн.

А ще представники Світового банку позитивно оцінили плани уряду щодо подальшого проведення внутрішніх реформ. «Цілеспрямованість зусиль у завершенні реформи енергетичного сектору, судової галузі, побудова сильного фінансового сектору — це все «камінці», що допоможуть побудувати Україну, яка буде привабливою для інвестицій, і стануть основою подальшого економічного розвитку», — зазначив Сиріл Мюллер. Він висловився й за пришвидшення реалізації інвестиційних проектів в Україні.

До речі, Володимир Гройсман повідомив, що дав доручення Міністерству фінансів провести аналіз таких проектів та з’ясувати причини затримок їхньої реалізації. Він також виступив за поглиблення двосторонньої співпраці й подякував Світовому банку за підтримку України: «Хотів би підкреслити виняткову роль Світового банку у наданні підтримки Україні у реалізації багатьох проектів. Ми високо цінуємо рівень цієї співпраці й зацікавлені у тому, щоб поглиблювати нашу взаємодію зі Світовим банком для того, аби швидко реалізовувати необхідні для України реформи».

Віце-президент Світового банку в Європі та Центральній Азії запевнив у відданості цієї міжнародної фінансової організації роботі з Україною та подальшому здійсненні інвестиційних програм.