За попередніми даними, орієнтовна кількість призовників на 2015 рік становитиме 40 тисяч юнаків — про це повідомив заступник начальника управління інформаційних технологій Міністерства оборони Сергій Галушко. За його словами, нині триває узгодження внутрішніх процедур призову на строкову службу. Кошти в бюджеті на проведення весняно-осіннього призову передбачені.

Із середини березня представники військових частин працюватимуть у військових комісаріатах. Мета такої роботи — забезпечити двосторонній зв’язок між майбутніми призовниками і військовими частинами, провести попередній відбір претендентів для проходження служби у відповідних частинах. Фахівці вважають таку практику правильною. Військові наперед знають, хто до них потрапить, і новобранці мають можливість заздалегідь обрати той напрям у військовій справі, який буде до душі. За рекомендаціями командира підрозділу військкомати під час призову реалізовують такі побажання.

Порада військкомів — покладатися на офіційну інформацію. Фото Світлани СКРЯБІНОЇ

Представник Міністерства оборони завбачливо наголосив на тому, що рішення Президента України, закріплене відповідним указом, забороняє проходження строкової служби в районах проведення АТО. І запевнив, що молодих недосвідчених людей у зону проведення Антитерористичної операції не направлятимуть. «Це принципова державна позиція, — додав Сергій Галушко. — У нас достатньо ресурсів для захисту державної цілісності, для проведення АТО, немає потреби підставляти строковиків під вогонь терористів».

А ще офіцер нагадав процедуру вручення повісток мобілізованим. Бо як стало відомо, шахраї не ловлять ∂ав і, користуючись необізнаністю громадян, заробляють на цьому. Під виглядом працівників військкоматів вони навідуються у віддалені населені пункти і намагаються за певну суму «відмазати» потенційного призовника від мобілізації. Тому військовий чиновник попросив звернути увагу на те, що є два види повісток. Перша стосується оповіщення, звірки даних і проходження медичної комісії. Вона не є документом суворої звітності. Її доставляють місцеві органи виконавчої влади, працівники сільських рад та ЖЕКів (за місцем проживання), також можуть вручити за місцем роботи. Зрозуміло, що до виконання такого завдання залучають людей, яких громадяни добре знають. Після визнання військовою медичною комісією призовника придатним для проходження військової служби (переважно у військкоматі) вручають уже під підпис призовника другу повістку — на несення служби. 

 

 

Представник Міноборони порадив, побачивши незнайомців на обійсті, попросити посвідчення. Зрештою, зателефонувати у місцевий військкомат і переконатися, чи та особа, що вручає вам повістку, насправді працівник комісаріату.

ВАРТО ЗНАТИ

Річ не в повістці, а у ставленні до справи  

Володимир КИДОНЬ,
військовий комісар  Київського міського  військкомату:

— Оповіщення громадян про призов на строкову військову службу проводиться відповідно до вимог Положення про підготовку і проведення призову громадян України на строкову військову службу та прийняття призовників на військову службу за контрактом, затвердженого постановою Кабміну від 21 березня 2002 p. №352.

Згідно з п.8 ст.15 Закону «Про військовий обов’язок і військову службу», після набрання чинності указу Президента України щодо проведення чергового призову призовники, яким надійшла повістка з районного військового комісаріату на прибуття до призовної дільниці для проходження призовної комісії, зобов’язані прибути в пункт і у строк, зазначений у повістці. Якщо за будь-яких обставин повістка не надійшла, громадяни призовного віку зобов’язані з’явитися до призовної дільниці в 10-денний строк з дня початку чергового призову, визначеного указом Президента. Відповідно до Указу Президента України від 17.02.2015 року №88/2015 весняний 2015 року призов розпочинається з 1 березня, осінній — з 1 вересня).

Зауважу, що відповідно до п. 64 постанови КМУ, оповіщення громадян про призов на строкову військову службу та їх прибуття на призовні дільниці відбувається за наказами районних військових комісарів і повістками (додаток 15 до постанови КМУ), врученими призовникам через житлово-експлуатаційні організації, домовласників, виконавчі органи сільських, селищних і міських рад, керівників підприємств, установ, організацій, навчальних закладів незалежно від підпорядкування і форми власності.

Відповідно до п. 68 постанови КМУ, органи внутрішніх справ у встановленому законом порядку зобов’язані проводити розшук, затримання і доставку до районних військових комісаріатів громадян, які ухиляються від виконання загального військового обов’язку.

Повістку підписує районний військовий комісар, скріплює печаткою призовної комісії того району, де на військовому обліку перебуває призовник.

Оповіщувати призовників і військовозобов’язаних можуть представники військових комісаріатів та правоохоронних органів. Щоб не потрапити на гачок до шахраїв, необхідно обов’язково запитати посвідчення, що підтверджує особу працівника райвійськкомату.

Також варто взяти до уваги таку інформацію. Відповідно до Закону «Про військовий обов’язок і військову службу» зі змінами, внесеними 15.01.2015 р. № 116-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення порядку проходження військової служби та питань соціального захисту громадян України, які проходять військову службу під час особливого періоду» впроваджено норму, згідно з якою збільшується на два роки (із 25 до 27 років) граничний вік громадян, що підлягають призову на строкову військову службу. Зокрема районні у м. Києві військові комісаріати викликатимуть громадян віком до 27 років, які не проходили військової (альтернативної) служби та були передані на облік військовозобов’язаних по досягненні 25-річного віку і можуть підлягати призову на строкову військову службу. З цією категорією громадян проведуть роз’яснювальну роботу щодо можливості їх призову на строкову військову службу поза зоною проведення АТО.