СОЦПОЛІТИКА

Прем’єр запевнив, що наступного року уряд матиме більше фінансових можливостей для підвищення соціального захисту 

Прем’єр-міністр Микола Азаров відвідав одну з багатодітних сімей Києва, в якій батьки виховують 8 дітей: чотирьох власних та чотирьох прийомних. За словами Прем’єра, діти, які проживають у прийомних та багатодітних родинах, є більш соціально адаптованими, прийомні батьки відповідальніше ставляться до виховання та навчання дітей, а стосунки в таких сім’ях довірливіші. Тому уряд разом з підтримкою дитячих будинків сприятиме розвитку прийомних родин.

Батькам потрібен відпочинок

«Перед нами стоїть велика проблема: що необхідно зробити для того, аби в наступному році значно покращити ставлення до багатодітних родин, повністю вирішити питання забезпечення дитячими садками, вивчити проблеми, які в нас є з вихованням дітей», — зазначив Прем’єр. Він підкреслив, що 2012 року в уряду буде більше фінансових можливостей для підвищення соціального захисту дітей та вразливих категорій населення.

Під час спілкування з Прем’єром батьки зазначили, що процес виховання дітей у багатодітній родині досить складний, і на них лягає значне психологічне та фізичне навантаження. У цьому зв’язку вони запропонували раз на рік дати їм змогу відпочивати.

«Якщо ви хочете відпочити разом із дітьми — немає проблем. Вам виділять кошти, оплатять, наприклад, будинок у Карпатах, і ви зможете відпочити», — зазначив Микола Азаров. Він додав, що батькам спільно з Міносвіти необхідно напрацювати пропозиції щодо такого відпочинку. Можливо, організувати його із залученням громадських організацій та волонтерів.

Крім того, Прем’єр доручив профільним відомствам вирішити питання розвиваючого відпочинку для дітей з багатодітних і прийомних родин, а також питання психологічної та фізичної реабілітації батьків з багатодітних родин.

Аби батькам київської родини було легше доглядати за дітьми, Микола Азаров подарував сімейству пральну та швейну машини.

У сімейному альбомі цієї родини фото з Миколою Азаровим займе особливе місце. Фото Олега МАРКЕВИЧА

Більше дітей — більше грошей 

Уже на брифінгу для журналістів Прем’єр повідомив, що Кабінет Міністрів ухвалив рішення про направлення близько 2 млрд грн на виплату зарплат бюджетникам і соціальну допомогу в регіони, де місцеві бюджети не впоралися з фінансуванням соціальних виплат та зарплат. Як повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ, після ухвалення цього документа парламентом на виплати малозахищеним громадянам буде направлено 1,6 млрд грн. Зокрема значну частину коштів отримають сім’ї з дітьми.

Потреба вносити корективи у державний бюджет на 2011 рік виникла через збільшення соціальних виплат, адже народжуваність у країні цього року була вищою за прогнозовану. До того ж у грудні 2011-го відбудеться зростання відповідних щомісячних нарахувань у зв’язку з підвищенням розміру прожиткового мінімуму.     

Також було вирішено надати в регіони додатково 160 млн грн для фінансування витрат на безкоштовний проїзд у громадському транспорті для пільгових категорій населення.

Крім того, Микола Азаров заявив, що уряд відкликав з Верховної Ради  законопроект про внесення змін до закону про державну допомогу родинам з дітьми. Він підкреслив, що це зроблено для того, аби ще раз уважно проаналізувати положення законопроекту та розтлумачити громадськості його норми. Водночас глава уряду доручив віце-прем’єр-міністру — міністру соціальної політики Сергію Тігіпку, який є ініціатором цього законопроекту, провести брифінг і роз’яснити положення документа, а також провести консультації з громадськістю та експертами.

За словами Миколи Азарова, законопроект спрямований на наведення порядку і справедливості в соціальній допомозі родинам із дітьми. «Говорімо правду. У нас є сім’ї, які жодної соціальної допомоги не потребують. Напевно, їм гріх у держави брати при мільйонних доходах 3—5 тис. грн допомоги», — зазначив Прем’єр.

Кажучи про незахищені верстви населення, глава уряду повідомив, що він доручив створити програму забезпечення житлом дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які досягли повноліття. Микола Азаров підкреслив, що ця проблема дуже важлива для молодих людей, які після досягнення 18 років не мають власного житла, та батьків, які забезпечують стартові умови в дорослому житті. «Тому ми знайдемо фінансові ресурси для її розв’язання», — запевнив Прем’єр. Він ще раз наголосив на тому, що з ростом економіки в 2012 році збільшаться фінансові можливості держави, які можна спрямувати на будівництво житла для дітей-сиріт.