Горді, сміливі, вольові, витривалі. А ще чарівні і привабливі.  Аляскінський маламут, сибірський хаскі, самоїдська лайка… У зимовий період ці собаки виглядають якнайкраще, адже холодні і сніжні регіони — це їхнє рідне середовище.

Напередодні Водохреща  на території НСК «Олімпійський» відбувся  конкурс на найкрасивішого собаку північної породи, а також виставка, на якій  породисті представники  змагалися в красі та  поставі,  хизувалися  дизайнерськими новорічними костюмами і вправлялися у виконанні різноманітних завдань.

Один сірий, другий білий — два веселих собаки

Кажуть, північні собаки  слухняні і волелюбні водночас. Це й не дивно, адже, найімовірніше, до  їхнього  походження причетні  вовки. Їздові собаки були незамінними супутниками і помічниками полярних дослідників. Без них навряд чи були можливі багато географічних  відкриттів. Зокрема, обидва полюси Землі підкорені на собачих упряжках:  1909 року Пірі з їх допомогою досяг Північного полюса,  Амундсен 1911-го  підніс прапор Норвегії на Південному полюсі, пройшовши на собаках у важких умовах Антарктиди 2980 км за 99 днів.

Маламути  дуже доброзичливі, люблять бути в центрі уваги, тому найкраще почуваються в сімейному оточенні. Вони надзвичайно розумні, однак можуть бути вкрай упертими.

Сибірські  хаскі  також надзвичайно розумні  і так само не люблять самотності. Вони доброзичливі і товариські, та все-таки не варто забувати, що призначення цих собак — тягнути, а не вартувати і охороняти. Тож якщо не пропонуєте санчат, готуйтеся до того, що на прогулянці їхатимете животом по снігу.

А хаскі мріють про санчата…

А ось безпосередній, слухняний і добрий, міцний і невибагливий  самоїд увесь рік носить у серці і на усміхненій  морді відблиски різдвяного свята.

А загалом усі потребують правильного годування (мерзле м’ясо їм смакує краще за біфштекс), регулярного  вигулювання  і любові господарів. Часом найменших. Цього року в рамках чемпіонату вперше провели конкурс «Дитина і собака», в якому юні господарі змогли продемонструвати свою дружбу з чотирилапими, аби  показати, наскільки слухняно пес виконує їхні команди.

У татка самоїда і дитина  самоїд

Шкода, звісно, що не було снігу в день виставки, а тому не було змоги   розважити дітей катанням на собачих упряжках, та зате  спілкування з підкорювачами північних широт спонукало перечитати улюблені  твори Джека Лондона… 

 

Ганна РОМАШКО
для «Урядового кур’єра»,

Світлана СКРЯБІНА
(фото),

«Урядовий кур’єр»