Таких заходів безпеки Страсбург не бачив уже давно. Навіть під час приїзду до європейської столиці Президента Франції Франсуа Олланда торік присутність поліції була ледь помітна. 

Безпекапонад усе

За тиждень до візиту Його Святості чемні поліцейські у цивільному старанно обійшли всі будинки, розташовані біля будівель Ради Європи і Європарламенту. Вони переписали імена й дати народження всіх мешканців квартир і попередили: у день приїзду Папи не виходити з дому без документів. «За периметр охорони вас випустять, але назад без посвідчення особи ви не зайдете», — пояснив мені поліцейський, з усмішкою додавши, що сподівається на моє розуміння.

У переддень візиту великі залізні урни для сміття в центрі міста закрили кришками, замінивши їх тимчасовими, з прозорими пластиковими пакетами, у районі будівель європейських інституцій з’явилися численні поліцейські патрулі, написи про заборону паркуватися, а в небі — сірі поліцейські вертольоти.

Європі варто замислитися над мудрістю понтифіка. Фото з сайту dailymail.co.uk

Побачити Папу

Востаннє Папа Римський відвідував Страсбург 26 років тому. Цього року візит понтифіка приурочено до 65-річчя від дня створення Ради Європи. Суворі заходи безпеки, які супроводжують кожен папський візит, — цілком виправдані. Релігійна влада і політичний авторитет Папи Римського Франциска, який, згідно з опитуваннями журналу Forbes, посів четверте місце серед найвпливовіших людей 2014 року, робить його бажаною мішенню для представників ісламських терористичних організацій. Та й його прогресивні погляди на роль, яку повинна відігравати церква у повсякденному житті людини, зазнали чимало критики від прихильників суворого католицизму.

Охочих послухати виступ Папи з трибуни ЄП чи РЄ або ж подивитися на урочисту церемонію його прибуття, щоб хоча б, як сказала моя знайома, дихнути з ним одним повітрям, у Страсбурзі знайшлося чимало. Жителі Страсбурга могли спостерігати за кортежем Папи зі спеціально відгороджених трибун вздовж авеню Європи під пильним наглядом поліції. А сесійна зала Ради Європи не могла вмістити всіх співробітників, які хотіли послухати виступ понтифіка. Тому для них було влаштовано спеціальну лотерею, де можна було виграти місце в сесійній залі РЄ на виступ Його Святості.

Без спокус минулого

Керівництво Ради Європи, глави політичних груп ПАРЄ, судді Європейського суду з прав людини кількахвилинною овацією стоячи вітали Папу Франциска у сесійній залі РЄ.

У своїй промові Папа Римський дав оцінку тим політичним та гуманітарним викликам, які постали сьогодні перед сучасною Європою. І хоча він відверто й не оцінював подій в Україні, проте це читалося між рядками виступу. На його думку, світ сьогодні намагається не допустити повторення нової світової війни, проте політики забувають, що «треба шукати не ворога, з яким необхідно боротися, а брата, якого треба визнати». «Війни живляться бажанням захопити простір, заморозити й зупинити процеси», — сказав Папа Франциск. Він вважає недостатнім встановити тимчасовий мир. «Треба встановити мир на основі любові, братерства та примирення душ, втілювати ці процеси без поспішності, але наполегливо, проводячи просвітницьку роботу, уникаючи культурних конфліктів, які зазвичай ∂рунтуються на страхові перед незнайомим», — наголосив понтифік. Він констатував, що «у багатьох частинах світу тривають конфлікти, і навіть у Європі не припиняється напруга». «Скільки болю і смертей це несе континенту, який шукає миру, але так легко піддається на помилки та спокусу минулого!» — з гіркотою сказав Папа.

Біля виходу Папи Римського з Палацу Європи його знову вітає натовп. На шляху до свого автомобіля понтифік зупиняється біля юнака в інвалідному візку. Хлопець промовляє до нього якісь слова. Папа Франциск широко усміхається й опускає свою руку на чоло юнака, даруючи йому своє благословення.