Нині у вітчизняних магазинах косметичних засобів стільки, що аж очі розбігаються. Втриматись від купівлі інколи вкрай важко. Адже буквально звідусіль красиві доглянуті моделі переконують звичайних українців, що вони просто зобов’язані цю продукцію купувати. Інакше погано виглядатимуть, що в сучасному світі просто неприпустимо. Проте фахівці застерігають від регулярного використання деяких засобів, оскільки вони можуть спровокувати появу небезпечних хвороб.

Натуральне  чи не дуже?

Хоч як дивно, але не завжди безпечна навіть косметика, придбана у фірмових чи спеціалізованих магазинах. Це вже не згадуючи про продукцію, яку продають на базарах. Адже давно відомо, що на ринкових розкладках купувати косметику не слід, оскільки там не дотримуються умов її зберігання, через що вона може зіпсуватися. Тож купуючи на ятках, приміром, фарбу для волосся, не варто дивуватися, що замість каштанового кольору вийшов чорний.

— Обираючи безпечну продукцію, критично ставтесь до слів «безпечний» і тим паче «натуральний», написаних на пакуванні косметичних засобів, — зауважує координатор тематичного напряму з хімічної безпеки ВЕГО «МАМА-86» Ольга Цигульова. — Нині законодавство України чітко не визначило поняття «натуральна косметика», тому наскільки продукція з таким надписом відповідає дійсності — велике питання. Проте в законодавстві є дещо розмите визначення, в якому зазначено, що натуральною може називатися будь-яка косметика, що має 3% натуральних компонентів.

Загалом перед тим як щось купити, споживач просто зобов’язаний вивчити склад продукту. На пакуванні чи етикетках має бути така інформація: інгредієнти, назва й адреса виробника, призначення засобу, код партії, термін придатності, додаткова інформація, заходи обережності при використанні, країна виробництва.

Обов’язково потрібно звертати увагу на те, в якому порядку перераховані інгредієнти. На початку списку завжди стоять ті речовини, яких у цьому засобі міститься найбільше. Деякі, на перший погляд корисні компоненти насправді можуть приховувати небезпеку. Наприклад, мінеральна олія — це не що інше, як продукт нафтопереробки. Безумовно, вона пом’якшує шкіру та затримує в ній вологу, але також сприяє накопиченню токсинів й закупорюванню пор. А тому з часом шкіра не може повноцінно виконувати всі свої відновлювальні та захисні функції, стає слабкою і чутливою.

Також не варто користуватися засобами з яскраво вираженим парфумерним ароматом. За формулюванням «fragrance» можуть «ховатися» деякі хімічні речовини.

І головне — прочитавши склад продукту, за можливості варто перевірити, що саме ховається за тими чи тими термінами.

Лак-мутант

А щоб розшифрувати більшість складових косметичного засобу, потрібно знати, що означають ті чи ті поняття. Ольга Цигульова звертає увагу на деякі з них. Ось візьмемо абревіатуру БГА, яка розшифровується як бутиловий гідроксианізол, та БГТ — бутиловий гідрокситолуол. Їх використовують як консерванти (антиоксиданти) в губних помадах і зволожуючих кремах. Широко застосовуються як харчові консерванти. Але ці речовини можуть викликати алергічні реакції шкіри. Міжнародне Агентство з дослідження раку класифікує БГА як можливий канцероген для людини. Європейська Комісія з ендокринних руйнівників, в свою чергу, внесла БГА до переліку речовин 1-ї категорії – через те, що він дуже негативно впливає на гормональні процеси.

Ще одна небезпечна речовина — дибутилфталат (ДБФ). Його застосовують при виготовленні продукції для нігтів — як розчинник фарби та пом’якшувач, що запобігає осипанню лаку. ДБФ всмоктується через шкіру. Він підсилює здатність інших хімічних речовин викликати генетичні мутації, хоч сам мутагенних властивостей не має. У Європейському Союзі ця речовина класифікується як можливий руйнівник ендокринної системи — встановлено факти його шкоди для гормональної системи та токсичності для репродуктивної. ДБФ здатний завдавати шкоди дитині ще в утробі матері, також він послаблює здатність до зачаття.

Дещо схожі інгредієнти — фталати, які широко застосовують у косметиці як ароматизатори. Діетилфталат (ДЕФ) підозрюють у заподіянні шкоди гормональній функції організму (ендокринне порушення), він викликає проблеми з репродукцією та розвитком.

Наступні у нашому переліку — парабени. Це складні ефіри пара-гідроксибензойної кислоти, яка і дала назву парабенам. Ці синтетичні хімічні речовини широко застосовують у косметиці. За оцінками експертів, 75–90% всієї косметики містять парабени. Вважається, що найчастіше парабени використовують при виготовленні дезодорантів, антиперспірантів, зволожуючих кремів, спреїв для тіла, шампунів, гелів для гоління, зубних паст та засобів для засмаги. Парабени легко проникають через шкіру в кров та впливають на гормональну функцію організму. Також ці речовини можуть змінювати естроген — первинний жіночий статевий гормон.

— Неодноразові дослідження виявляли, що парабени присутні в раковій тканині молочних залоз, — зазначає Ольга Цигульова. — Все це підвищує важливість питання про можливий зв’язок між парабенами в косметиці (в дезодорантах) та раком. Парабени можуть бути пов’язані з чоловічою репродуктивною функцією. Дослідження свідчать про участь метилпарабенів в реакції шкіри з УФ-випромінюванням, що призводить до посилення старіння шкіри та пошкодження ДНК.

Тож перш ніж купувати косметику, варто подивитися її склад, щоб після її використання не стати постійним клієнтом лікарень. 

ФАЛЬСИФІКАТ

«Шанель»  на розлив

Олександр ВЕРТІЛЬ, 
«Урядовий кур’єр»

Хто з жінок чи дівчат не прагне користуватися парфумами відомих світових брендів? Та й чоловіки не далеко «втекли», коли заходить мова про ту чи ту туалетну воду, одеколон, інші парфумерно-косметичні товари здебільшого французького походження.

Та чи завжди можна вірити етикеткам і ковпачкам, наліпленим і накрученим на флакони начебто імпортного виробництва? Далеко ні. Як переконують результати перевірок, здійснених останніми місяцями спеціалістами інспекції у справах захисту прав споживачів у Сумській області, ніколи не треба втрачати пильності. Бо торговельники так і норовлять «упарити» довірливим покупцям замість «Шанелі» щось на зразок «Тройного» одеколону чи якусь каламутну рідину, видаючи їх за останній вереск, чи то пак нюх моди.

Відомо, що на Сумщині немає власних підприємств, де виробляли б парфумерно-косметичну продукцію. Її завозять з оптових баз Харкова й Києва, де розташовані офіційні представництва відомих європейських виробників продукції — таких як «Юнілевер Україна», ПП «Юнітоп», ТОВ «ДІА», ТОВ «Петрус» (до речі, останнім часом вітчизняні косметичні товари стають дедалі більш конкурентоспроможними).

Як повідомив начальник інспекції у справах захисту прав споживачів у Сумській області Микола Коцупій, під час перевірок з’ясовуються доволі неприємні речі, що аж ніяк не в’яжуться з дотриманням правил торгівлі саме цією групою товарів. І насамперед щодо умов реалізації. Приміром, з лотків, яток і в наметах парфуми і косметику продають і в спеку, і в холоди, і за будь-якої вологості повітря, хоча встановлені певні обмеження. Останні передбачають температуру не нижче нуля і не вище 20 градусів за Цельсієм, а вологість — до 55–65%.

Грішать продавці, коли продають парфуми чи туалетну воду на розлив. Це пряме порушення вимог п. 3.7 глави 10 Правил роздрібної торгівлі непродовольчими товарами. Часто трапляється, що ковпачки — притерті пластмасові не оброблені і не обв’язані: з цієї причини під час транспортування неминучі втрати рідини.

Трапляється і справжня «липа» — йдеться про однойменне мило. В переліку складу зазначені 12 рослинних добавок, а насправді лише одна.

Порушуючи правила зберігання і торгівлі, продавці не дбають про відповідність парфумерії та косметики органолептичним показникам. Парфуми, вода, одеколон часто змінюють зовнішній вигляд, колір, запах, що є доволі небезпечним симптомом. Адже змінюється вміст сполук свинцю, ртуті, водневий показник, кислотне число тощо.

За ці та інші порушення складено відповідні протоколи, до суб’єктів господарювання застосовані адміністративно-господарські санкції.

ВАРТО ЗНАТИ

Секрети визначення натуральної  й безпечної косметики

♦ Безпечна (натуральна) косметика має пастельний колір, оскільки натуральну косметику не фарбуватимуть у малиновий, фіолетовий, блакитний або яскраво-зелений колір. Її запах швидше аптечний або легкий квітковий (якщо містить ефірні олії), ніж виражений парфумерний.

♦ У її складі не повинно бути засобів нафтопереробки, які зазвичай позначаються як «mineral oil» (це — технічна олія). Олії в натуральній і безпечній косметиці завжди будуть натуральні.

♦ Якщо на пакуванні з натуральною косметикою вказано термін зберігання понад 1,5 року, це має насторожити. В натуральній косметиці застосовують рослинні консерванти: ефірні олії, бензойну, саліцилову та сорбінову кислоти, виділені з рослин, а також вітамін «Е», які мають значно менший термін зберігання.

♦ Деякі натуральні косметичні засоби можуть мати неоднорідну текстуру, що викликано відмовою виробників від використання емульгаторів: на флаконі при цьому буде зазначено «перед використанням інтенсивно збовтати».

♦ Ще один важливий чинник безпечності косметики — повний список компонентів — виробникові просто нічого приховувати.

♦ Упаковка безпечної (натуральної) косметики, як правило, непомітна та придатна для вторинної переробки, зазвичай без вмісту металу.

(За рекомендацією експерта  Ольги Цигульової)