Хоч Австралія й лежить на іншому кінці світу, саме там існує й успішно розвивається одна з найбільших і найвпливовіших українських громад. І саме тамтешня влада виявляє чи не найактивнішу підтримку Україні на міжнародній арені. Але так сталося, що перші особи нашої держави не дуже поспішали налагодити зв’язки з австралійськими колегами. 

І лише днями  вперше в історії незалежності України наш Президент прибув з державним візитом до цієї успішної в усіх розуміннях держави. Хоч Петро Порошенко прилетів до Мельбурна в доволі пізній час, його зустріли представники української громади Австралії. Вітаючи їх, глава держави високо оцінив активну діяльність українців Австралії з підтримки України. «Немає жодного куточка у світі, де б українці не боролися за свою Україну, щоб наша держава була успішною», — зазначив Президент. Петро Порошенко наголосив, що Україна вдячна за підтримку народу Австралії й особисто австралійському Прем’єр-міністру Тоні Ебботту.

Серйозна розмова з Прем’єром... Фото Михайла ПОЛІНЧАКА

Спільні енергетичні проекти

З ним, до речі, Петро Порошенко й провів свою першу в рамках візиту офіційну зустріч. Вони обговорили питання зокрема у сфері енергетики. «Ми домовилися розпочати співпрацю в енергетичній сфері. Обговорили можливість використання австралійського урану для наших атомних електростанцій», — розповів Президент. Також сторони домовилися найближчим часом опрацювати питання постачання до України австралійського вугілля. «Стосовно потенціалу експорту урану і вугілля до України Австралія має енергетичні надпотужності. Енергетична безпека дуже важлива для України. І це гарна можливість для Австралії та України», — зазначив Тоні Ебботт.

Крім того, сторони обговорили координацію дій на багатосторонньому рівні, зокрема в рамках ООН. Петро Порошенко подякував за фінансову допомогу Австралії в розмірі 100 мільйонів доларів, яку вона надасть Україні в межах МВФ, а також за допомогу українській армії. Тоні Ебботт повідомив про рішення надати допомогу для Збройних сил України на понад 2 мільйони доларів. Також під час зустрічі співрозмовники обговорили можливості участі Австралії в донорській конференції, що має відбутися на початку наступного року.

Ішлося на переговорах і про значну активізацію взаємовигідної співпраці в сільському господарстві, повідомляє прес-служба Президента.

Прем’єр-міністр Ебботт високо оцінив перший в історії двосторонніх відносин візит Президента України до Австралії. Він підтвердив намір австралійської влади й надалі активно підтримувати Україну: «Австралія солідарна з українським народом. Останні місяці вона морально підтримує та економічно допомагає Україні».

Петро Порошенко подякував керівництву Австралії за активну підтримку суверенітету та територіальної цілісності України: «Дякую за єдність і солідарність з Україною».

Глава держави підкреслив, що українці співчувають із приводу загибелі людей внаслідок катастрофи літака «Малайзійських авіаліній» рейсу МН-17, на борту якого було 38 громадян Австралії. «Україна робить усе можливе, щоб розслідування трагедії було незалежним, відкритим і ефективним», — сказав Президент, додавши, що винні в катастрофі мають обов’язково понести відповідальність за скоєне.

Петро Порошенко запросив Тоні Ебботта відвідати Україну на початку наступного року. Прем’єр-міністр повідомив, що в лютому планується відкриття Посольства Австралії в Києві. «Впевнений, що відкриття посольства дасть змогу посилити співпрацю між нашими країнами», — зазначив Президент.

... і приємне фото на згадку

40 тисяч голосів єдності

Пізніше Петро Порошенко й Тоні Ебботт у кафедральному соборі Святих Петра і Павла в Мельбурні взяли участь у молебні, під час якого вшанували пам’ять громадян, загиблих внаслідок катастрофи літака «Малайзійських авіаліній» рейсу МН-17, а також Героїв Небесної Сотні та бійців АТО, які віддали життя у боях за незалежність і територіальну цілісність України.

Біля собору главу держави і Прем’єр-міністра цієї країни зустріли представники української громади Австралії. Голова Союзу українських організацій Стефан Романів привітав Президента словами: «Ваш візит — ознака єдності, підтримки та довіри між двома державами. А українська діаспора — невід’ємна частина українського народу».

Петро Порошенко подякував українцям Австралії, яких у цій країні майже 40 тисяч, за увагу до проблем Батьківщини, активну допомогу, а також за небайдужість під час нещодавньої зустрічі «Великої двадцятки», коли, за його словами, українці Австралії показали, що вони сила. «У кожного з вас завжди Україна в серці. Низький уклін і повага українцям Австралії», — сказав Президент. За його словами, Україна переживає найскладніші часи своєї історії. «Українці всього світу єдині як ніколи. Ваш внесок надзвичайно важливий для перемоги України», — зазначив глава держави.

Прем’єр-міністр Австралії зазначив, що «якщо свобода однієї країни обмежується, то це обмежує свободу в усьому світі». Тоні Ебботт подякував за позицію і допомогу Петра Порошенка в розслідуванні катастрофи літака «Малайзійських авіаліній». Він також висловив сподівання на розширення співпраці між Україною й Австралією.

У програмі дводенного візиту Президента, крім Мельбурна, заплановано його відвідання Канберри та Сіднея, переговори з генерал-губернатором Австралії Пітером Джоном Косгроувом, зустріч із членами австралійської робочої групи з розслідування обставин катастрофи літака «Малайзійських авіаліній», зустрічі з керівником лейбористської партії, лідером опозиції в австралійському парламенті Біллом Шортеном, з губернатором та прем’єр-міністром штату Новий Південний Вельс. Під час зустрічі з представниками ділових кіл Австралії заплановано обговорення перспективи інвестування в українську економіку.

А в найпрестижнішому політологічному центрі Австралії Інституті міжнародної політики Lowy Петро Порошенко виступить з лекцією на тему: «Чому Україна ближче, ніж ви вважаєте».