Європейська комісія внесла на розгляд Ради ЄС та Європейського парламенту законодавчу пропозицію про запровадження безвізового режиму для громадян України. Таке рішення Президент Петро Порошенко вважає великим стимулом для продовження внутрішніх реформ.

Три інституції попрацювали на результат

Того самого дня він особисто подякував Комісарові Європейського Союзу з питань європейської політики сусідства та переговорів з розширення Йоганнесу Гану за підтримку нашої держави. Зустріч розпочиналася такими словами: «Після Євромайдану, після Революції гідності це важливий крок назустріч європейським прагненням українського народу. Рішення Єврокомісії — визнання європейськими партнерами проведених реформ в Україні». Петро Порошенко повідомив поважному гостеві, що наша держава розраховує на підтримку країн ЄС та європейських інституцій і щодо якнайшвидшого запровадження безвізового режиму, й щодо подальшої інтеграції України до ЄС. Опісля він висловив сподівання на швидке затвердження відповідної пропозиції Радою ЄС та Європарламентом і запровадження безвізового режиму між Україною та ЄС у другій половині цього року.

Президент переконаний, що вихід України з політичної кризи, створення нової проєвропейської парламентської коаліції та призначення нового уряду відкривають нові можливості для прискорення реформ відповідно до зобов’язань перед МВФ, у межах Угоди про асоціацію з ЄС, включно з поглибленою та всеосяжною зоною вільної торгівлі, для виконання мінських угод, ефективної реалізації антикорупційної політики.

А Йоганнес Ган назвав досягнення України в законодавчих змінах у запровадженні безвізового режиму з ЄС прикладом плідної співпраці між Президентом, урядом і парламентом. Його слова передає департамент прес-служби АП: «Усі три інституції тісно співпрацювали разом, і це дало змогу досягнути гарного результату. Така співпраця абсолютно необхідна для успішного впровадження реформ».

Безвізовий режим можливий за півроку

Петро Порошенко наголосив, що візит делегації ЄС та Єврокомісара Йоганнеса Гана відбувається в дуже важливий період для України. Разом з новим урядом у нас з’явився віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе. Тож Україна, на думку Президента, має всі передумови, аби продемонструвати повну рішучість в імплементації всього пакета реформ. Він також розповів, що під час останнього засідання Національної ради реформ узгоджено стратегію реформ на перші сто днів діяльності нового уряду.

У цьому розрізі йшлося про програму діяльності Кабінету Міністрів, яка включає в себе виконання зобов’язань перед МВФ, забезпечення імплементації української частини Угоди про асоціацію з ЄС. Петро Порошенко також пояснив Йоганнесу Гану, що Україна керується положеннями мінських домовленостей і неухильно їх виконує.

«Аби реформи в Україні стали історією успіху, нам конче потрібна внутрішня стабільність, єдність країни, а також зовнішня підтримка й солідарність з Європейським Союзом», — підкреслив він.

Україна вкрай зацікавлена прискорити отримання траншу МВФ, пов’язаного з ним пакета макрофінансової допомоги ЄС, надання кредитних гарантій США. Саме тому після проведення референдуму в Нідерландах він погодився об’єднати зусилля для прискорення й завершення якнайшвидшого процесу ратифікації Угоди про асоціацію з ЄС. У цьому контексті Єврокомісар наголосив: рішення про запровадження безвізового режиму демонструє, що ЄС підтримує Україну і з огляду на проведення референдуму в Нідерландах. Вирішення цього питання залишається у сфері влади королівства, однак ЄС має враховувати, що Угоду про асоціацію з Україною вже ратифікували 27 країн-членів. Тож це рішення не повинно вплинути на відносини між Україною та ЄС.

Високопосадовці обговорили й питання надання Євросоюзом Україні другого траншу в межах третьої програми макрофінансової допомоги обсягом 600 мільйонів євро — після виконання українською стороною решти критеріїв та відновлення співпраці з МВФ. Йшлося й про допомогу згідно з контрактом з розбудови держави та програмою підтримки реформи державного управління.

Вже в Будинку уряду із Йоганнесом Ганом проводив зустріч Прем’єр-міністр Володимир Гройсман. Він повідомив, що при КМУ створено групу міжнародних радників, яку очолив екс-віце-прем’єр та міністр фінансів Словаччини Іван Міклош. Також Єврокомісар дізнався, що уряд працює над розробкою операційного плану. Головними пріоритетами його буде реформування роботи митниці, державного управління, податкової системи та судової гілки влади. Як передає слова Прем’єра департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ, Україна потребуватиме підтримки Європейського Союзу у проведенні пріоритетних реформ, серед яких і сфера державного управління.

Йоганнес Ган привітав українську сторону із формуванням нового уряду та позитивно відзначив рішучість Кабінету Міністрів «вдихнути нову енергію» у продовження реформ та виконання міжнародних зобов’язань перед МВФ та ЄС. Про те, що Європейський Союз готовий продовжити підтримку, було сказано в такий спосіб: «Зараз дуже хороший момент для України. Європейська сім’я демонструє загальне позитивне ставлення до неї. Ми не повинні марнувати час».