СВОЄЧАСНО

Розумне рішення збільшило і кількість  робочих місць
 

У березні цього року уряд вилучив з експортної ціни на українську електроенергію надзвичайно суттєвий чинник. Постановою Кабміну було скасовано урахування так званих дотаційних сертифікатів. Це дало змогу гарантувати попит на українську електроенергію за кордоном та забезпечити вітчизняних енергетиків роботою.

Поставки за кордон зросли

Пройшло майже три місяці, відколи оприлюднено урядову постанову про відміну дотаційних сертифікатів при розрахунку ціни на експорт української електроенергії. І минуло достатньо часу, щоб  дати бодай найпершу оцінку того, що власне принесла економіці України згадана урядова постанова.

Так, 28 березня 2012 року Кабмін дав згоду експортувати електроенергію до Словаччини, Угорщини, Польщі й Румунії за оптовою ринковою ціною, без урахування обсягів дотацій для компенсації втрат, пов’язаних з поставкою електроенергії за регульованим тарифом.

Насамперед слід зазначити, що Україна змогла помітно збільшити поставки електроенергії за кордон. Скажімо, у січні-травні обсяг експортованої електроенергії зріс на 66% порівняно з минулим роком. «Для України це валютні надходження, які нині вкрай важливі», — цитує портал «Всі новини» аналітика інвестиційної компанії Dragon Capital Дениса Сакву. Таке нарощення, переконаний Саква, стало можливим лише за умови скасування урахування дотаційних сертифікатів.

Річ у тім, підкреслює аналітик, що висока ціна української електроенергії, яка якраз і була зумовлена, зокрема, «дотаційними надбавками», робила її нікому не потрібною за кордоном. «У підсумку, експорт електроенергії в Європу взагалі зупинився б», — запевняє Денис Саква. Таким чином, Україна щорічно недоотримувала б понад 1,5 млрд грн доходу тільки від продажу,  і це, якщо не брати до уваги ланцюгову реакцію по всій економіці, скажімо, призупинку енергогенеруючих підприємств та вугільних шахт.

 

 

Україна — надійний партнер в експорті енергоенергії. Фото з сайту novoklimov.blogspot.com 

Прийнято вчасно

Відтак, нарощення експорту електроенергії дало змогу забезпечити роботою українські ТЕС. Про це заявив журналістам, зокрема, провідний експерт енергетичних програм Центру Разумкова Сергій Дяченко.

— Рішення про скасування дотаційних сертифікатів у вартості електроенергії, яка експортується з України в Європу, було прийнято вчасно. В іншому разі українська електроенергія була б неконкурентоздатною за кордоном, — наголосив експерт .

За словами Дяченка, враховуючи, що вся експортована в Європу електроенергія постачається з Бурштинської ТЕС, скасування дотаційних сертифікатів посприяло завантаженню її потужностей, збільшенню виробництва електроенергії, — відповідно, збільшенню закупівлі українського вугілля.

Слід додати, що роботою, таким чином, забезпечено ще тисячі працівників суміжних галузей — перевізників вугілля, постачальників устаткування тощо.

З Сергієм Дяченком повністю погоджується член Комітету Верховної Ради з питань паливно-енергетичного комплексу Віктор Туманов. «Відміна дотаційних сертифікатів в експортній ціні на електроенергію дасть змогу забезпечити ТЕС роботою, а шахти — попитом на вугілля», — зазначив законодавець на зустрічі з журналістами.

Чи могла Україна знехтувати такими перспективами? Могла б, але... На порядку денному постало б питання про втрату стратегічних ринків Європи. І, відповідно, виникла б небезпека зупинки валютних надходжень до бюджетів практично всіх рівнів. Державний бюджет при скасуванні постанови КМУ недоотримає за 3-4 квартали, за різноманітними оцінками, приблизно 32 млн грн. Недоотримання ПДВ у випадку відсутності експорту перевищить 1 млрд грн.

У той же час заборгованість за поставлене, але не використане в результаті зупинки генерації вугілля становитиме 1,5-2 млрд грн.

Продовжуючи ж експорт без урахування дотаційних сертифікатів, Україна пропонує стабільну роботу і виплату зарплат шахтарям і генерації, наповнення бюджетів і, відповідно, — зарплати бюджетникам, валютні та податкові відрахування. Вартість електроенергії для експорту завдяки Постанові КМУ знизилася на 22-28%, до 483 грн за МВт/год., що покриває всі витрати виробництва. Це ж у свою чергу збереже обсяги експорту на рівні 2011 року і, не побоюся повторитися, зміцнить позиції українського ПЕК в Європі.

Головне ж, на чому сьогодні сходяться експерти в енергетичній галузі: скасування дотаційних сертифікатів у ціні електроенергії на експорт жодним чином не впливає на тарифи на електрику для промисловості, наприклад, для надзвичайно енергозатратної кольорової металургії.