Кабінет Міністрів схвалив законопроект, яким запропоновано запровадити кримінальну відповідальність за розкрадання газу. Причетних до таких злочинних діянь можуть засудити до трьох років позбавлення волі. Цю новину на традиційному брифінгу після останнього засідання уряду повідомив Міністр Кабінету Міністрів Остап Семерак.

Крадіям дадуть по руках

«Ідеться про те, — наголосив посадовець, — що начебто в складних обставинах з постачанням газу на український ринок відбуваються його втрати. Та насправді — про банальне розкрадання природного газу».

Міністр навіть розкрив механізми й моделі такого шахрайства і навів конкретний приклад, коли за вкрадений газ оплата рівномірно розподілялася на всіх споживачів. Ідеться навіть про тих громадян, які платили за показниками лічильників.

Випадки крадіжок блакитного палива не поодинокі. За словами Остапа Семерака,  торік порушено 40 кримінальних справ. Ось тільки до суду дійшло аж дві! Та й покарання за скоєне не було таким, щоб в інших відбило бажання наживатися на державному добрі.

Тож нині настав час припинити таку практику, вирішили у Кабінеті Міністрів. За умов, коли уряд напружує всі сили, щоб забезпечити країну енергоносіями на зиму, казнокрадам конче треба дати по руках. Інакше як пояснити нашим партнерам з Європейського Союзу, котрі фінансують програму з енергозбереження у 500 мільйонів гривень, нинішній сумний стан справ у галузі. Ці кошти слід використати вже до кінця цього року для заміни газових котлів на котли з альтернативними видами опалення, а також для утеплення будинків та заміни вікон.

Підхід до використання цих коштів справді обіцяють зробити раціональним. Скажімо, частина з них, а саме 50 мільйонів гривень, спрямують на зниження кредитних ставок для населення, яке візьме позики на проведення енергоощадних заходів. Як повідомив Остап Семерак, уряд доручив протягом тижня підготувати процедуру зниження таких кредитних ставок.

Влада заощаджує на собі

У нинішніх складних умовах, у яких опинилася наша країна через російську агресію, уряд особливу увагу приділятиме збереженню державного майна. Зокрема своїм розпорядженням Кабінет Міністрів повернув у державну власність Льодовий палац у Києві — за попередньої влади були спроби його тіньової приватизації. Генпрокуратура в судах домоглася, щоб льодову арену повернули державі. За словами Остапа Семерака, нині рішенням уряду палац передано на баланс Міністерства молоді та спорту.

А ще влада заощаджуватиме на собі. Кількість центральних органів виконавчої влади скоротять на 20%. Одні з них повністю ліквідують, функції інших об’єднають і передадуть кільком новоствореним. І це не в перспективі: 3 вересня уряд уже схвалив постанову «Про оптимізацію системи центральних органів виконавчої влади», якою значно скорочено кількість центральних органів виконавчої влади.

«Це перший крок, який уряд робить у цьому напрямку. Також ухвалено рішення, що ми щомісяця звітуватимемо на засіданні Кабінету Міністрів з реалізації оптимізації центральних органів виконавчої влади», — заявив Остап Семерак і додав, що, скоротивши на 20% ці органи, автоматично звузять більш ніж наполовину їхні контрольні функції. Загалом тисячу нині чинних контрольних функцій уріжуть на 34%.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»