Останні цифри про кількість постраждалих від кишкової інфекції в Ізмаїлі повідомив на своїй сторінці в соцмережах міський голова Андрій Абрамченко. Понад 200 постраждалих досі перебувають у лікарнях. Дорослих пацієнтів через 2—3 дні переводять на амбулаторне лікування. Дітей, а це більш як половина загальної кількості хворих, лікують у стаціонарі. 

Реагуючи на надзвичайні обставини, керівництво міста відкликало з відпусток лікарів, розгорнуло додаткові ліжко-місця у класах однієї з місцевих шкіл. Комунальники проводять дезинфекцію подвір’їв у приватному секторі. За версією фахівців, саме звідси у місто пішла зараза.

У лікарнях постраждалих забезпечують усіма необхідними ліками. Фото з сайту tsn.ua

На думку епідеміологів, спалах інфекції спровокувала злива, яка напередодні затопила місто. У результаті підтоплення дворових туалетів у приватному секторі забруднена вода через водопровідні колонки потрапила у міський водогін.

Причиною епідемії медики назвали «мікс-інфекцію» — одночасне зараження води ротавірусами, норовірусами та кишковою паличкою. Цю версію поділяють не всі фахівці, однак підозри щодо холери підтримки не знаходять ні в кого. Що про холеру не йдеться, свідчить те, що госпіталізовані були у стані середньої важкості, й летальних випадків не зафіксовано.

У місті діє надзвичайний стан: закрито ринки і заклади громадського харчування, всі водоймища зі стоячою водою взято під охорону. Заборонено торгівлю овочами, фруктами та продуктами, що швидко псуються. Держсанепідслужба рекомендувала міській владі Ізмаїла подовжити карантин принаймні до 28 червня. За фактом масового отруєння порушено кримінальну справу.

З вірусами у водогоні борються з допомогою гіперхлорування — застосують потрійну дозу хлору, яка спроможна впоратися із заразою. 

Кількість людей, що потрапляють до лікарень, щодня зменшується, однак про закінчення епідемії говорити ще зарано.

«Надалі ще буде незначне збільшення захворюваності, так буває під час спалахів із водним чинником передачі, — пояснює головний позаштатний епідеміолог МОЗ України Ірина Колеснікова. — Це так званий епідемічний хвіст, який виникає за рахунок контактно-побутового шляху передачі збудника». Фахівці не радять розраховувати на швидке закінчення спалаху, оскільки від хворих, отже і з навколишнього середовища, виділяється кілька різних збудників. А спекотна погода сприятиме зберіганню вірусів у навколишньому середовищі.

Т. в. о. голови Держсанепідслужби України Святослав Протас, який працює на місці спалаху, зауважив можливість спалаху ще однієї небезпечної інфекції: «Через інкубаційний період, що триває три тижні, можна очікувати підвищення захворюваності на гепатит А. Тому кажемо про локалізацію, але про ліквідацію говорити ще зарано».

«На жаль, проблема водогінно-каналізаційного господарства характерна не лише для Ізмаїла, а й для всієї країни», — резюмував Святослав Протас.

«У нас ще є багато міст, де 10% населення користуються вигрібними ямами і не мають змоги підключитися до централізованої каналізації, — зауважив Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман і підкреслив, що необхідно перешкодити повторенню ситуації, подібної до ізмаїльської, в інших містах. — Обставини залишаються тривожними з точки зору того, що будь-які зливи призводять до таких важких наслідків».

Аби не призводили, слід споруджувати нові комунікації. Питання: чиїм коштом? Це очільник уряду якраз і збирається обговорити найближчим часом з фахівцями Мінрегіонбуду та міськими головами. Завданням-мінімум буде, ймовірно, захист наявних водоочисних споруд від підтоплень. Тут, на думку Прем’єра, має вистачити й місцевих ресурсів.

У кожному разі сама масштабна інфекція навіть без загрози холери погано позначиться на туристичній репутації регіону. Втім, головне рекреаційне навантаження в області все-таки припадає на саму Одесу, а вона розташована на чималій відстані — кілометрів із 200 від Ізмаїла. Біда, що трапилася у сусідів, спонукала одеситів насторожитися й пильніше перевірити міське середовище. Результати побоювань не викликають. Вода у водогоні та міських бюветах відповідає санітарним нормам, на усіх міських пляжах дозволено купатися після обмежень.

Захворюваність на гострі кишкові інфекції перебуває на рівні, типовому для сезону. А до Ізмаїла — вже якось іншим разом. Може, до того часу щось вирішать і з тією дорогою, що має пов’язати Придунав’я з обласним центром.