Уряд спільно з аграріями розробляє пропозиції з підтримки невеликих фермерських господарств. Зокрема представники Кабінету Міністрів зацікавлені у розширенні спектру продукції, у зростанні глибинної переробки. Власне, цю тему порушив Прем’єр-міністр Володимир Гройсман під час відкриття XXVIII Міжнародної агропромислової виставки «Агро-2016», яка зібрала найкращих виробників із 20 країн світу. Він розповів присутнім, що міністр аграрної політики та продовольства Тарас Кутовий і представники аграрної галузі працюють над розробкою рішень щодо підтримки невеликих фермерських господарств. У цьому сенсі важливий процес їхньої кооперації для експорту.

У глави уряду позиція чітка: «З одного боку, нам потрібно забезпечити фінансову підтримку виробника сільгосппродукції, малого фермера, з другого — забезпечити прозорість надання цих ресурсів». До цього процесу залучатимуть як представників фермерських асоціацій, так і громадськість.

Успішність на ринку складається з багатьох чинників. Фото з Урядового порталу

Експортуємо в 190 країн

Наразі потрібно збільшувати експортний потенціал країни. Заради цього уряд розглядає можливості створення торговельних місій та шляхи підтримки національних виробників на ринках інших країн. Слова Прем’єр-міністра передає департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ: «Ми зараз постачаємо продукцію у понад 190 країн, але треба розвивати, беззаперечно, і обсяги продукції, і кінцеву продукцію, яку ми можемо постачати. Тут є величезний потенціал для економічного зростання».

Не менш важливо, на думку глави уряду, підтримувати нарощування потужностей галузей тваринництва і птахівництва. «Тут простих відповідей немає, але головне — захистити власного виробника», — додав він.

До речі, нині Україна здійснює увесь комплекс виробництва сільськогосподарської продукції: починаючи від аграрного машинобудування і завершуючи кінцевим продуктом споживання. Володимир Гройсман озвучив свою пропозицію-завдання щодо цього: «Потрібно підтримувати розвиток і зростання аграрного сектору. Аграрний сектор України розвивається, у ньому є безліч проблем, але потенціал до зростання надзвичайно великий. Наше головне завдання — створити додану вартість переробки продукції. Ми маємо відійти від сировинного типу економіки і максимально забезпечувати додану вартість в Україні. Це робочі місця і новий якісний продукт».

Окрім цього, слід продовжувати дерегуляцію і зменшувати тиск регуляторних органів на аграрний бізнес. Головне забезпечити аграріям і фермерам упевненість у тому, що вони використовуватимуть землі на середньострокову і довгострокову перспективи. На переконання Володимира Гройсмана, підтримка сільгоспвиробника дасть уряду змогу вийти на новий рівень розвитку аграрного сектору в Україні. На першому етапі нарощуватимемо виробництво власної продукції, поглиблюватимемо переробку, відновлюватимемо тваринництво і забезпечуватимемо відповідний рівень життя у сільських громадах.

Загалом Прем’єр вважає аграрний сектор стратегічно важливим для України. Він переконаний, що наша держава стверджуватиметься як світовий лідер виробництва аграрної продукції. Він усвідомлює, що в аграрному секторі є безліч проблем. Поліпшити стан справ має намір за допомогою збільшення інвестицій та розробки ефективної системи підтримки фермерських господарств. А ще слід розширювати спектр виробленої продукції, підвищувати її якість, переходити до глибшої переробки сільгосппродукції, збільшувати продуктивність і врожаї, запроваджувати новітні технології, які даватимуть змогу Україні втримувати лідерські позиції.

Опісля глава уряду ознайомився з діяльністю Міністерства аграрної політики та продовольства, Державного агентства рибного господарства, Національної академії аграрних наук та державних підприємств «УкрНДІ ПВТ Погорілого», продукцією ТОВ «Велес-агро», відвідав павільйони з продукцією підприємств із різних областей України та виробників у галузі рослинництва.

Ціна питання — 500 гектарів

А керівник Мінагрополітики Тарас Кутовий заявив, що очолюване ним відомство опрацьовує з Міністерством фінансів питання надання додаткових коштів на підтримку малих і середніх фермерських господарств у 2016 році. «Напрям підтримки буде для виробників до 500 гектарів, які зараз не можуть користуватися комерційним кредитуванням», — сказав він, додавши, що підтримку малих фермерів реалізовуватимуть у контексті кооперації, аби забезпечити істотні інфраструктурні зміни. «А якщо це буде об’єднання 5—7 гравців, то вони зможуть змінити інфраструктуру, зможуть добудувати собі якісь сушарки на кооператив, і це вже створить додану вартість», — пояснив Тарас Кутовий.

До речі, він відзначив високий рівень зацікавлення держави і споживачів виробництвом української аграрної продукції із доданою вартістю. Він прагне, щоб обсяги цієї продукції із доданою вартістю, яка виробляється на місцях та в селах, зросли в рази.

«Мені дуже хочеться, аби через короткий проміжок часу ми дуже серйозно говорили, що Україна не просто аграрна держава, а успішна аграрна держава з успішними учасниками ринку. Йдеться не лише про великих виробників, а й дрібних, якраз тих, хто виробляє продукти з доданою вартістю, — наголосив Тарас Кутовий. — Попереду кардинальні рішення, які, на мою думку, змінять систему відносин у галузі і зроблять її набагато привабливішою і цікавішою як в Україні, так і поза її межами».