ЗАСІДАННЯ КАБІНЕТУ МІНІСТРІВ

Угода про створення ЗВТ з країнами Співдружності  не суперечить аналогічній угоді з Євросоюзом

Документ, підписаний главами урядів країн СНД у Санкт-Петербурзі, спричинив ажіотаж у провідних ЗМІ пострадянського простору та Західного світу. Не залишилися осторонь політики та експерти різного калібру — їхні коментарі про перспективу зони вільної торгівлі між країнами Співдружності та різноманітні аналітичні викладки широко тиражуються в інформаційному просторі. Тож не дивно, що вступне слово Прем’єр-міністра Миколи Азарова було присвячене досягнутим у місті на Неві домовленостям.

Глава уряду зазначив, що на Старому континенті практично з’явилась унікальна зона вільної торгівлі, яка інтегрує ринки і природні ресурси як Європи, так і Азії та об’єднує країни з населенням понад 260 млн осіб.

Прем’єр наголосив на тому, що довгоочікувана угода про ЗВТ з країнами СНД завжди була на першому плані зовнішньоекономічних пріоритетів чинної влади. Адже країни Співдружності — це більш ніж третина українського експорту, давні коопераційні зв’язки та величезний потенційний ринок для наших товарів.

Небачені перспективи

«Таких перспектив економічного зростання, які відкриваються після підписання цієї угоди, у нас не було жодного разу за всі 20 років незалежності», — впевнений Микола Азаров. 

За його словами, створення ЗВТ не лише сприятиме підвищенню рівня життя українців та створенню нових робочих місць, а й принципово поліпшить торговельний баланс України і зменшить ризики фінансової нестабільності через кризові явища на світових ринках.

Прем’єр-міністр висловив сподівання, що всі країни СНД швидко ратифікують угоду: «Ми домовилися, що зона вільної торгівлі почне діяти з 1 січня наступного року. Тому вже у 2012 році Україна істотно збільшить зовнішньоекономічний товарообіг і отримає додатковий приріст  ВВП на рівні, як ми прогнозуємо,  2,2%, або 30 млрд грн. За нашими розрахунками, додаткові доходи державного бюджету тільки на перший рік угоди становитимуть приблизно 9,5 млрд грн».

Однак ратифікувати угоду замало. Уряд зі свого боку  повинен створити учасникам ринку всі умови, щоб вони повною мірою скористалися режимом вільної торгівлі. У зв’язку з цим Міністерству економічного розвитку і торгівлі доручено проаналізувати  технічні регламенти, які діють в ЄврАзЕС. «Ми зацікавлені, аби наші компанії проходили всі процедури за єдиним порядком, швидко і без перешкод», — наголосив глава уряду.

Головне — конкуренція

Зона вільної торгівлі безперечно поліпшить умови торгівлі для українських компаній, однак вітчизняні товари мають бути високої якості, аби на належному рівні конкурувати з іншими виробниками. «Певна технологічна відсталість національного виробництва є серйозною проблемою для нашої економіки. Будемо відверті: поки що Україна виробляє недостатньо сучасної продукції з високою доданою вартістю і вмістом передових технологій», —зазначив Микола Азаров.

Тому великим плюсом для нашої країни він назвав підписання Міждержавної програми інноваційного співробітництва держав СНД на період до 2020 року. Прем’єр-міністр зазначив, що за базовим сценарієм програми частка інноваційної продукції в обсязі промислового виробництва має зрости до 2020 року в 4 рази і сягнути 20%. Рівень інноваційної активності підприємств збільшиться удвічі-тричі, а  частка високотехнологічного виробництва в структурі промисловості — у півтора раза. 

— Доручаю міністру економічного розвитку і торгівлі, міністрові фінансів, Держінформнауки протягом місяця підготувати пропозиції щодо впровадження Міждержавної програми інноваційного співробітництва. Щоб уже на початку 2012 року ми представили ці пропозиції на розгляд голів урядів держав СНД, — дав чітке завдання Прем’єр.

Жодних суперечностей

Говорячи про перспективи створення зони вільної торгівлі з ЄС, Микола Азаров заявив, що ЗВТ  між країнами Співдружності не є перепоною для економічної інтеграції України до західноєвропейських ринків. «Так само вже відповіли представники ЄС, які запевнили, що вільна торгівля в СНД не суперечить створенню зони вільної торгівлі між ЄС і Україною. Вільної торгівлі не може бути забагато. І одна свобода не може перекреслювати іншу. Як і раніше, ми сповнені рішучості завершити переговори з європейськими партнерами. Для України це майже третина товарообігу і ринок з 500 млн споживачів», — наголосив Прем’єр, зазначивши:  наступним пунктом плану з відкриття зовнішніх ринків стане саме підписання угоди про ЗВТ з Європейським Союзом.

Глава уряду зазначив, що підвищенню якості вітчизняних товарів сприятиме вихід на зовнішні ринки, чесна конкуренція, транскордонна кооперація, зростання інвестицій в економіку. «Ми хочемо, щоб українська промисловість і сільське господарство нарешті доросли до очікувань простих людей — тобто давали нам високоякісні й недорогі товари. Щоб ми відчували гордість за марку «вироблено в Україні». Всі ці можливості відкривають зони вільної торгівлі. Саме тому наш уряд іде цим шляхом і має надію на розуміння й підтримку суспільства», — резюмував Микола Азаров.

ЩО РОЗГЛЯНУТО НА ЗАСIДАННI УРЯДУ 

  • Про Загальнодержавну цільову програму передачі гуртожитків у власність територіальних громад на 2012—2015 роки (проект Закону);
  • Про призначення державних стипендій видатним діячам інформаційної сфери (проект указу Президента);
  • Про затвердження Меморандуму про взаєморозуміння між Кабінетом Міністрів України та Урядом Його Величності Султана і Янг Ді-Пертуана Брунею Даруссаламу стосовно співробітництва у сфері оборони (постанова Кабінету Міністрів);
  • Про затвердження Порядку підготовки та оприлюднення звіту про результати проведення заходів щодо запобігання і протидії корупції (постанова Кабінету Міністрів); 
  • Про збільшення статутного капіталу публічного акціонерного товариства  «Державний ощадний банк України» та внесення змін до його Статуту (постанова Кабінету Міністрів).