Хвилиною мовчання у Будинку уряду Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк вшанував пам’ять мирних протестувальників на Євромайдані, яких нещадно розстрілювали рік тому за вказівкою попередньої влади здебільшого працівники «Беркута». Цей захід глава уряду відкривав спогадами про події річної давності — неприхованими фактами того, що екс-президент був звичайним пішаком у грі на геополітичній мапі президента Росії.

Попри розгортання страшних подій у країні, Арсеній Яценюк попросив урядовців наполегливо працювати. Так, того дня Кабмін затвердив та направив Президентові Петру Порошенку Річну національну програму співробітництва Україна — НАТО на 2015 рік.

Цільова програма співпраці з Північноатлантичним альянсом складається з п’яти блоків. Ідеться про модернізацію систем зв’язку і обміну інформацією для Збройних сил України, хоч їх ще потрібно узгодити із стандартами країн-членів НАТО. Сюди Прем’єр зараховує обсяг робіт, який повинні виконувати ЗСУ та Міністерство оборони. Для цих потреб НАТО відкрило спеціальний трастовий фонд.

У другому блоці прописано шляхи підготовки і соціальної адаптації військовослужбовців, а в третьому — програму фізичної реабілітації, протезування вояків, які зазнали тяжких поранень. «За цією програмою нам уже доступні 700 тисяч євро, за якими ми можемо відправити наших військовослужбовців для отримання медичної допомоги і для проведення надскладних операцій і протезування», — сказав глава уряду.

Четвертий блок стосується логістики і стандартів. У цивільному бюджеті НАТО на таку модернізацію передбачено 200 тисяч євро.

П’ятий блок — це кіберзахист. В межах співпраці з країнами-членами НАТО Україна отримала п’ятий трастовий фонд на кібербезпеку ЗСУ.

В Україні також додатково діятимуть три трастові фонди: з перезахоронення радіоактивних відходів, щодо вдосконалення системи командування і обміну інформації та з утилізації легких озброєнь і стрілецької зброї.

Люди не пробачать подальшої бездіяльності правоохоронців. Фото з сайту obozrevatel.com

Доля суду та державної машини

Наприкінці тижня уряд очікує від Міністерства внутрішніх справ та Генеральної прокуратури інформації щодо всіх процесуальних дій з розслідування злочинів, скоєних щодо учасників Майдану. «Герой Революції гідності — це український народ. А героїв треба шанувати. І для цього нас сюди обрали й призначили. Знаю, що є відповідний прогрес у цих питаннях. Злочинці повинні понести відповідальність. Уся державна машина, включно із судами, повинна виконувати закон. Судова реформа, ухвалена парламентом, повинна допомогти судам виносити рішення іменем України, а не іменем хабара, до якого вони звикли за останні двадцять років», — означив позицію Арсеній Яценюк.

Уряд затвердив постанови щодо виділення коштів для сімей загиблих Героїв Небесної Сотні, а також надання стипендії для сина загиблого журналіста Максима Веремія (6-річний хлопчик гарно малює і надсилає роботи військовим у зону АТО). Держказначейство має оперативно «доставити» кошти до адресатів.

До слова, сім’ям Героїв Небесної Сотні та пораненим майданівцям уряд передбачить повторні виплати. «Торік ми передбачили 121 тисячу гривень кожній сім’ї загиблого героя, половину цієї суми — важкопораненим. У цьому році ми знайшли кошти в бюджеті, щоб зробити ці виплати», — сказав Прем’єр.

Присутній на засіданні міністр соціальної політики Павло Розенко додав, що допомогу виплачено 97 уповноваженим членам сімей загиблих. Окрім одноразової допомоги, сім’ї загиблих отримують пенсії у зв’язку із втратою годувальника. Встановлено й надбавки до цих щомісячних пенсій від 5 до 8,5 тисячі гривень. До списку важкопоранених на Майдані осіб увійшло 77 українців.

«Європейський вал» подешевшав

Того дня уряд затвердив нову редакцію проекту облаштування кордону «Європейський вал». Це рішення стало результатом консультацій щодо зменшення вартості проекту і підвищення його ефективності.

До речі, проросійським політичним силам, які виступають проти кордону на лінії безпеки і намагаються породити хаос у межах нашої країни, Арсеній Яценюк погрожував «висилкою за кордон». А ще він вважає за потрібне облаштувати державний кордон з Росією засобами ураження.

Залишок суми, передбаченої на «Європейський вал», Мінфін перерахує до Держприкордонслужби. «Торік ми за 235 мільйонів гривень облаштували лінію безпеки — звели інженерні споруди і вирили протитанкові рови на кордоні. Залишок коштів — 70 мільйонів гривень», — сказав Прем’єр. А ще Кабмін своїм рішенням передав ДП «Дирекція з будівництва та обслуговування прикордонної інфраструктури» «на поруки» ДПС. «За дорученням керівника Держприкордонслужби Віктора Назаренка є пропозиція дати змогу відомству завершити лінію безпеки і облаштувати кордон між Україною й Росією без узгодження», — додав Арсеній Яценюк.

За дорученням Прем’єра буде зупинено оплату електроенергії, що виробляється на станціях, розташованих на територіях, підконтрольних проросійським терористам, доки «не з’ясується, за що держава платить кошти»: за електроенергію, яка постачається терористам, чи за електроенергію, яка надходить на територію України. НКРЕКП і Міністерство енергетики та вугільної промисловості встановлять чіткий алгоритм подальших дій. Оприлюднити потрібно й загальні дані про обсяги коштів, витрачені Україною на постачання електричної енергії й природного газу на території, тимчасово підконтрольні російським терористам.