ДИПЛОМАТІЯ

МЗС Польщі планує створити в Україні візові центри. Як передає УНІАН, днями оголошено тендер з вибору компанії-посередника. Спеціальні "Пункти прийому візових заявок" будуть діяти щонайменше у чотирьох містах: Львові, Івано-Франківську, Донецьку та Дніпропетровську. Крім того, компанії можуть пропонувати аналогічні послуги в інших містах, як у тих, де вже працюють консульства Польщі, так і в тих, де їх немає.

За оцінками польської влади, послугами візових центрів у Львові за рік може скористатися близько 100 тисяч осіб, по 4 тисячі у Дніпропетровську, Донецьку та Житомирі, по 30 тисяч у Рівному та Тернополі. Через центри в Івано-Франківську та Хмельницькому польські візи можуть щорічно отримувати 25 тис. та 11 тис. українців відповідно.

МЗС Польщі в умовах тендеру відзначає збереження можливості для громадян України подавати заявки на отримання віз безпосередньо в одне із семи польських консульств: у Києві, Вінниці, Львові, Луцьку, Одесі, Харкові та Сімферополі.

Торік польські консульства в Україні видали понад 450 тисяч віз, це найбільший показник серед усіх держав Шенгенської зони.