Багато років пропрацював трактористом у колгоспі на селі. Хочу дізнатися, чи маю право піти на пенсію за віком на пільгових умовах. Які документи маю подати до Пенсійного фонду?

М. ЧАБАК,
с. Вороньки Полтавської обл.

Микола ШАМБІР, 
директор Департаменту
пенсійного забезпечення
Мінсоцполітики:

— Відповідно до пункту «в» статті 13 Закону «Про пенсійне забезпечення», право на пенсію за віком на пільгових умовах мають, незалежно від останнього місця роботи, трактористи-машиністи, безпосередньо зайняті у виробництві сільськогосподарської продукції в колгоспах, радгоспах, інших підприємствах сільського господарства, — чоловіки після досягнення 55 років і при загальному стажі роботи не менше 25 років, з них не менше 20 років на зазначеній роботі.

Єдине найменування професії механізаторів сільського господарства «тракторист-машиніст» було введено в 1961 році і охоплює зокрема такі професії: трактористи, комбайнери, механіки-комбайнери. До трактористів-машиністів, безпосередньо зайнятих у виробництві сільськогосподарської продукції, належать працівники, оформлені на роботу трактористами-машиністами, мають відповідні посвідчення, постійно зайняті на тракторах та інших самохідних сільськогосподарських машинах протягом повного сезону сільськогосподарських робіт в рослинництві та тваринництві.

Під час звернення тракториста-машиніста за призначенням пенсії на пільгових умовах до органів Пенсійного фонду, крім трудової книжки, подається довідка про пільговий стаж роботи, оформлена адміністрацією (правлінням) господарства відповідно до вимог Порядку підтвердження трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній, затвердженого постановою Кабінету Міністрів від 12.08.1993 року № 637.

Згідно із пунктом 20 цього Порядку, в тих випадках, коли в трудовій книжці відсутні відомості, що визначають право на пенсію на пільгових умовах або за вислугу років, установлені для окремих категорій працівників, для підтвердження спеціального трудового стажу приймаються уточнюючі довідки підприємств, установ, організацій або їх правонаступників.

У довідці має бути вказано: періоди роботи, що зараховуються до спеціального стажу; професія або посада; характер виконуваної роботи; розділ, підрозділ, пункт, найменування списків або їх номери, куди включається цей період роботи; первинні документи за час виконання роботи, на підставі яких видана зазначена довідка.

Додатково в довідці наводяться такі відомості: щодо трактористів-машиністів підприємств сільського господарства (зокрема колгоспів) — про безпосередню зайнятість у виробництві сільськогосподарської продукції.