Нещодавно один популярний журнал із посиланням на дані Верховного Суду повідомив, що протягом минулого року українські суди за звинуваченням у хабарництві позбавили волі лише 99 осіб. Наскільки доречною в цьому разі колеги вжили частку «лише», можна судити з того, що за цей період у судах розглядали справи стосовно 910 хабарників. Виходить, принаймні 811 з тих, хто постав перед зав’язані очі Феміди, або уникли відповідальності, або одержали покарання, не пов’язане з ув’язненням.

Статистика і справді красномовна. Так, справи 126 обвинувачених з різних причин були закриті, ще десятьох суди виправдали. 479 людей отримали вироки, які передбачають звільнення від покарання з випробувальним строком, на 175 обвинувачених наклали штрафи, а п’ятеро зуміли скористатися правом на амністію. З тієї самої кількості хабарників, які постали перед судом, за найсуворішою частиною 3 статті 368 Кримінального кодексу, під яку підпадають або вимагачі хабара в особливо великих розмірах (за чинним законодавством — понад 8500 грн), або чиновники з особливо відповідальним статусом — керівники органів державної влади та їхні заступники, голови місцевих рад, прокурори, слідчі тощо — проходили всього 15 осіб.

Так, більш-менш адекватне покарання за скоєне понесли менше шести відсотків спійманих за нечисту руку. І наївно сподіватися, що всі вони відбудуть повні строки, — якщо традиційно лояльні до хапуг з високих кабінетів суди вищих інстанцій не пожаліють або не «скостять» термін ув’язнення, їх обов’язково випустять достроково до чергового Дня незалежності, резонно зауважують журналісти. Чи не тому так оптимістично безсоромно налаштовані, скажімо, захисники недавно засудженого на десять років відомого всій Україні «колядника», які в поданій апеляції вимагають не чого-небудь, а повного скасування вироку своєму підзахисному і взагалі закриття кримінальної справи «через відсутність складу злочину»? І це після того, як суд неспростовно довів факти отримання ним хабарів на загальну суму 963 тисячі гривень, хоч у ході обшуків у кабінетах і квартирах екс-судді та окремих його колег наприкінці 2008 року правоохоронці виявили і вилучили мільйон доларів та два мільйони гривень.

Державна програма боротьби з корупцією, схвально сприйнята суспільством, передбачає відчутне посилення відповідальності за хабарі наділених владою чинуш. Тоді в чому річ? Представники суддівського корпусу заявляють, що, мовляв, міліція виявляє в морі хабарництва не акул, а мальків, дії яких «не тягнуть» на солідне покарання. У свою чергу правоохоронці заявляють про посилення протистояння корупції у всіх її проявах. Днями начальник ГУ по боротьбі з організованою злочинністю МВС України Едуард Федосов повідомив: за неповний нинішній рік його підрозділи задокументували 351 факт хабарництва з боку посадовців різного рівня. Серед фігурантів — голова одного невеликого південного міста, який за визнання права на цілісний майновий комплекс зажадав мільйон доларів США, заступник мера іншого, більшого південного міста, керівник столичного комунального підприємства, відповідальні особи податкової і митної служб, голови кількох райдержадміністрацій тощо. І це лише «доробок» міліції.

Окремо генерал Федосов зазначив, що триває робота з викриття зловживань і серед суддів. За скоєння ними службових злочинів уже порушено 12 кримінальних справ, вісім з яких саме з приводу хабарництва… Воістину кому багато дано, той ще більше візьме сам.