У новій рубриці «Відпочиваємо в Україні» ми розпочинаємо цикл публікацій про можливості оздоровлення на рідних теренах. А вони безмежні як за форматом і різноманітністю послуг, так і щодо фінансових пропозицій. У тому, з кого розпочати акцію, сумнівів не було. Звичайно, «Миргородкурорт». І не тільки тому, що життя йому дала королева вод, у цілющості якої пересвідчилися вже десятки тисяч жителів планети. Тішить те, що потужний комплекс стрімко прощається з найменшими ознаками совковості й дедалі вагоміше заявляє про свою рівноправну участь у світовому клубі медичного туризму. Минулий рік став знаковим для «Миргородкурорту» — на сесії Генеральної асамблеї Всесвітньої федерації водолікування та кліматолікування у Греції він отримав звання «Кращий курорт світу». Вирішальним аргументом стала його унікальність: крім створених останнім часом умов для відпочинку світового рівня, курорт має лікувально-діагностичну базу, якої годі шукати в інших оздоровницях світу.

Заслін хворобам ставить вода

КУРОРТ

У Миргороді боротьбу ведуть не з окремими недугами, а оздоровлюють увесь організм

Наталя БОРОДЮК,
«Урядовий кур’єр»

Фото надане «Миргородкурортом»Укотре ми переживаємо непрості часи. Загалом чи не найскладніші: протистояння по всій країні, які призвели до численних жертв, економічна нестабільність, анексія півострова і постійна загроза військового вторгнення. Як наслідок, медики констатують різке збільшення пацієнтів із посттравматичними психозами, на тлі яких загострюються соматичні захворювання. Ясна річ, складними діагнозами мають займатися профільні фахівці. Водночас вони зазначають: почасти людина, яка пережила стресову ситуацію, не потребує спеціальної допомоги, та й психотерапевтів на всіх не вистачить. До речі, днями психолого-психіатричний підрозділ Медичної служби Майдану та відповідні структури Міністерства охорони здоров’я домовились вивчити можливості створення науково-практичного реабілітаційного центру для учасників протистоянь на базі санаторіїв.

У мене і для цієї структури, і для пересічних громадян є конкретна порада: зверніть увагу на курорт «Миргород», що на Полтавщині. За сто років його існування тамтешні різнопрофільні фахівці спільними зусиллями розробили найголовнішу методику, яка дає змогу оздоровлювати і фізично і морально, а не лікувати тільки конкретне захворювання. Основу її основ становить славнозвісна миргородська мінеральна вода, яка завдяки своїм властивостям — слабо мінералізована хлоридно-натрієва — підходить усім: лікар тільки визначає дозу та час уживання. Численні приклади свідчать: підтримувати організм у нормальному стані можна тільки завдяки водній терапії. Зрозуміло, вживати її треба з певною регулярністю безпосередньо з джерела, а не з пляшки з написом «Миргородська». Лише за таких умов вода справді буде цілющою — викличе загальні позитивні зміни не тільки в органах травлення, а й в організмі загалом. Понад те, післядія одного курсу триває від кількох місяців до року. Заступник гендиректора з медичних питань Наталія Бутенко наголошує: «Завдяки сучасним дослідженням і новим можливостям ми підсилюємо таку дію природного чинника, запровадивши ту чи ту спеціалізацію і відкривши реабілітаційні відділення в усіх чотирьох санаторіях «Миргородкурорту».

Реабілітація організм до ладу приводить

Скажімо, санаторій «Миргород» добре знають учасники ліквідації аварії на ЧАЕС та постраждалі від неї — їх побувало тут понад 20 тисяч. Таке реабілітаційне відділення було першим у країні. А чого варті індивідуальні програми для тих, хто переніс інсульт! Зайве нагадувати, з якою швидкістю це захворювання поширюється серед зовсім молодих людей. Тому дедалі більше пацієнтів різного віку, які не хочуть стати жертвами цієї небезпечної недуги, приїздять у «Миргород» уже після перших тривожних дзвіночків. Серед іншого вони обирають нетрадиційні методи лікування, які працюють тут нарівні з іншими. Наприклад, гірудотерапію, палким прихильником якої є заступник головного лікаря санаторію Надія Кочерга. Послухаймо її аргументи.

— Відділення реабілітації цереброваскулярної патології в нас відкрито 2002 року. Ми почали приймати тяжких хворих після інсультів, геморагічних, ішемічних транзиторних атак (коли часті гіпертонічні кризи) і операцій на магістральних судинах головного мозку. Після процедур із п’явками ці люди оживають. Вони краще починають ходити, нормалізується артеріальний тиск, показники крові — ми на цей період навіть знижуємо частку медикаментозного препарату. У мене одна жінка після інсульту почала говорити. До речі, за нашими спостереженнями, за останні 15 років у всіх людей підвищилася загущеність крові у 4–5 разів. Цим і пояснюється, що інфаркти й інсульти помолодшали. У цьому нам «допомагають» незамінні нині комп’ютери, холодильники, телевізори, праски. Тому людям після 45 років дуже корисно проходити гірудотерапію.

Медсестра відділення Олена додає, що чимало пацієнтів приїжджають у санаторій не один раз саме через «п’явки». Вони ефективні при варикозах, хронічних захворюваннях органів дихання, травмах, алергіях тощо.

У свою чергу колектив санаторію «Хорол» зосередив свою увагу на оздоровленні дітей з батьками. Він також відомий своїми успіхами у лікуванні гінекологічних захворювань та безпліддя.

Не відстає від колег і оздоровниця «Полтава». Завдяки тісній співпраці з відомими столичними закладами — інститутами кардіології імені М.Д. Стражеска та серцево-судинної хірургії імені М.М. Амосова — тут, зокрема, беруть на реабілітацію хворих після інфарктів міокарда та оперативного втручання на серці й судинах, а також «складних» гіпертоніків. Тож стає зрозумілим, чому так тішаться медики, коли згодом зустрічають своїх пацієнтів на стежинах курортного парку з позначками «кардіологічний маршрут».

На жаль, першість у серцево-судинних захворювань уже котрий рік поспіль намагаються «вибороти» інші недуги. Скажімо, нині в країні офіційно зареєстровано понад мільйон діабетиків, ще два мільйони українців — у групі ризику. Тому в санаторії «Березовий гай» понад 15 років працюють базові у країні школа повноцінного життя з діабетом та центр санаторно-курортної реабілітації дітей та підлітків, а також відділення для дорослих, хворих на цукровий діабет. Нині навіть європейські партнери миргородців визнають, що такого комплексу найсучаснішого обладнання та ефективних методик, зібраних тут, немає навіть у їхніх кращих клініках.

Навмисне у цій розповіді наголошую саме на складних випадках, щоб ні в кого не викликало сумнівів: колектив «Миргородкурорту» уже сьогодні здатен прийняти виклики, які постали перед медичною спільнотою.

У санаторних умовах кожна вкладена в реабілітацію гривня повертається неабиякими економічними вигодами для держави через зменшення кількості лікарняних, прискорення відновлення працездатності, підвищення продуктивності праці. До того ж тут пацієнти не почуваються хворими, вони просто оздоровлюються, а це психологічно — дві великі різниці. Це вам скажуть не тільки в Одесі.

Точний діагноз — половина справи

Не секрет, що наріжним каменем реформованої галузі має стати профілактика. Власне, уже не один рік над цим працюють у «Миргородкурорті», створюючи зручності для тих громадян, яким немає часу вгору глянути, а не те що приділити увагу своєму здоров’ю. Серед іншого практикують міні-путівки навіть на три дні для обстеження в курортній поліклініці. Можливості цього закладу заслуговують на окрему розповідь. Але варто зазначити головне — вона укомплектована обладнанням, яке нечасто зустрінеш у країні. Наприклад, автоматизований гематологічний аналізатор японського виробництва за 70 секунд видає 22 клінічних показники крові високої точності. Загалом за невеликий термін тут можна зробити майже 200 аналізів і процедур та за потреби проконсультуватися з лікарями майже усіх спеціальностей.

Тиск знижує басейн

Щоб у тих, хто, на щастя, не «дійшов» до невідкладних станів, не склалося враження, що санаторії «Миргородкурорту» обирають тільки важкохворі, зазначу: тут можна пересвідчитись, що до нас нарешті дійшла західна мода піклуватися про своє здоров’я. А його, як відомо, бережуть замолоду. Тому дедалі частіше саме такі відпочивальники заздалегідь бронюють номери у зручний для себе час — курорт з повним навантаженням працює упродовж усього року. Окрім уживання цілющої водички відпочивальники надають перевагу відвіданню лікувального басейну в бальнеогрязелікарні. До речі, за перших ознак підвищеного тиску, особливо через стресові ситуації, його чудово і безболісно нормалізує каскадний водоспад. Для тих, хто має проблеми з хребтом — а хто їх не має? — тут використовують унікальну методику за допомогою швейцарських поясів. До речі, незабаром до послуг відпочивальників — як дорослих, так і дітей — стане і відкритий басейн. Усім охочим беззастережно призначають лікувальну фізкультуру, заняття на дошках Євмінова, ароматерапію та соляну шахту. А доповнює обов’язкову програму приємних процедур, висловлюючись мовою спорту, — довільна. Для цього, власне, варто просто вийти за межі корпусу, щоб одразу зануритись у розкішну природу, зупинити погляд на мальовничому Хоролі, що наче оперізує курорт підковою на щастя, долучитися до насиченої культурної програми, яку пропонує місцевий Палац культури… І де дінуться ті стреси — життя налагоджується!

ПРЯМА МОВА

Олександр ГАВЛОВСЬКИЙ,
генеральний директор «Миргородкурорту»:

— У чотирьох наших санаторіях «Березовий гай», «Миргород», «Полтава», «Хорол» і кращих у галузі курортній поліклініці та бальнеогрязелікарні ми пропонуємо понад 300 різновидів діагностичних обстежень та лікувальних методик і процедур. А двадцять профільних та реабілітаційних відділень курорту дають змогу проводити комплексне оздоровлення всього організму. Це результат обраної нами кілька років тому стратегії, спрямованої на активний розвиток існуючої лікувально-діагностичної бази оздоровниці, а також суттєве розширення напрямів оздоровлення та реабілітації. Ми починали з корпусів, стіни яких виблискували олійною фарбою, і відділень з обладнанням радянських часів. За сім років інвестували у розвиток оздоровниці понад 20 мільйонів гривень власних коштів підприємства і нині маємо найсучаснішу лікувально-діагностичну базу. Свого часу ми свідомо пішли всупереч світовим тенденціям розвитку курортної справи, яка призвела до суттєвого скорочення лікувальної складової на курортах світу. І те, що обраний нами шлях правильний, доводить стабільне зростання кількості країн, звідки люди їдуть відновити своє здоров’я на наш курорт. Якщо, скажімо, у 2007-му їх було 15, то нині — понад 30.

Ми пишаємося тим, що долучилися до створення позитивного іміджу нашої держави у світі.