ПРОФІЛАКТИКА

Рак молочної залози у 95% виліковний, якщо вчасно звернутися до лікаря

Від раку молочної залози в Україні щороку помирає понад 8 тис. жінок. Проте, за словами лікарів, це захворювання не смертельне - головне його вчасно діагностувати. Та зазвичай якраз із своєчасним зверненням до лікарів і виникає велика проблема. Комусь із жінок украй ніколи - робота, кар'єра, чоловік, діти, а то й онуки... А комусь просто страшно.

У радянські часи були профілактичні огляди, і жінки мали їх проходити. Особливо ті, які належали до вікової групи ризику: старші сорока - раз на два роки, старші п'ятдесяти - щороку. Проте останнім часом рак значно помолодшав. Нині є випадки захворювання на рак молочної залози і в двадцятилітніх дівчат. До речі, рак молочної залози не суто жіноча проблема (на 16 тис. випадків - 172 чоловіки), хоча 99% усіх пацієнтів - саме жінки. За світовою статистикою, щороку понад мільйон жінок хворіє на рак молочної залози.

Лікарі кажуть, що захворюванню краще запо- бігти, ніж лікувати. Та запобігти раку майже неможливо, бо ніхто досі не знає, від чого він утворюється. Існує думка, що частина хворих отримує цю недугу в спадок від матерів (12-14%), частина - жінки, які мали травми грудей, не вигодовували немовлят грудним молоком або народили первістка після 30 років, а також дівчата, котрі люблять засмагати топлес. Усі вони - у групі ризику. Тож медична перевірка їм також не завадить.

Найкращий метод дослідження - мамографія. Адже тільки цей рентгенівський прилад - мамограф - дає змогу "побачити" мініатюрні новоутворення, які ще не можна виявити руками. Однак не кожна жінка може приїхати на обстеження з віддаленого села до обласної лікарні. Щоб охопити цей контингент населення, в Україні за програмою "Разом проти раку грудей" було придбано два мобільні мамографи. Один із них працює в Криму, а другий - на Черкащині.

За словами завідувачки відділення рентген-діагностики Черкаського обласного клінічного онкодиспансеру Антоніни Рябчун, цей апарат не цифровий. Записи роблять на плівку. Пропускна спроможність - півсотні жінок щодня. Пацієнток у районах, куди виїздить мобільний мамограф, готують заздалегідь: складають списки, друкують інформацію в місцевих газетах, лікарів запрошують виступити по радіо. На обстеження може потрапити будь-яка жінка. Але якщо вона не в зоні ризику (молодша 40 років), потрібно направлення хірурга, гінеколога чи онколога. Обстеження не потребує багато часу - через 15 хвилин знімок уже на руках. Однак утримувати апарат недешево. Тільки на плівку щороку потрібно 350 тис. грн. А ще реактиви, обслуговування, бензин. У лікарні таких коштів немає. Тож допомагають депутати і керівництво області, не байдужі до чужої біди люди, які розуміють цю серйозну проблему.

За рік мобільний мамограф устигає зробити по 36 виїздів, під час кожного з них працює впродовж 5-7 днів. Якщо взимку це зробити важко, вже наприкінці березня обстеження проводять регулярно щотижня.

- З мільйона хворих, котрі стоять на обліку в Україні, 31 тисяча - в нашій області, - розповідає головний лікар облонкодиспансеру Віктор Парамонов. - За 2010 рік на стаціонарному мамографі обстежено майже 4 тисячі жінок, виявлено рак молочної залози у 202 (у кожної 20-ї). Передракові захворювання - у 1192 жінок (майже у кожної третьої).

Велику роботу проводять волонтери. Однією з таких ентузіасток є Тамара Баранецька, яка керує громадською організацією, що об'єднала жінок, хворих на рак молочної залози. Завдяки їй обстежено весь Чигиринський район.

- Рак - не фатальний вирок, - переконана Тамара Баранецька. - Я намагаюсь донести це до жінок, які живуть у найвіддаленіших куточках області. Потрібно лише вчасно пройти обстеження. І звертатися з цим не до сусідок, ворожок чи знахарок, а до лікарів. Часто доводиться боротися з певним містицизмом, фаталізмом, песимістичними настроями жінки, котра боїться звернутися до лікаря, аби тільки сусіди не дізналися про хворобу. Звідси капустяне листя замість повноцінного лікування. За рік пройшло обстеження 250 жінок району. Виявлено 41 патологію. Семеро жінок прооперовано. Дві пухлини були злоякісними. Отож врятували мінімум два життя. Ми пропагуємо "теплий контакт", тобто коли інформація про користь обстеження йде не лише від волонтерів, а й безпосередньо від матері до доньки, від сусідки до сусідки.
 

Ольга СТЕЛЬМАШЕВСЬКА
для "Урядового кур'єра"