ОБЕРЕЖНО, ПІДРОБКА!

Торік в Україні понад 2,5 млн упаковок ліків виявилися неякісними або фальсифікованими

"Ай молодець!" - трясе пальцем вусатий тесть перед обличчям зятя, який звик заїдати калорійні страви ферментним препаратом. Ця реклама, яку постійно "крутять" майже всі телеканали країни, настирливо в'їдається у підсвідомість глядача. Він починає жменями їсти розрекламовані пігулки, навіть не замислюючись, а чи справді йому це потрібно.

Небезпечна пігулка

За словами голови Державної служби України з лікарських препаратів і контролю за наркотиками Олексія Соловйова, останнім часом завдяки рекламі в суспільстві окреслилась небезпечна тенденція у вживанні ліків. Згідно з медичною статистикою, на першому місці в Україні серцево-судинні захворювання. А купують українці чомусь переважно ліки від шлунково-кишкових захво?рювань - і дуже часто, як зазначають фахівці, без рецепта і призначення лікаря. За кількістю ліків, придбаних не за призначенням лікаря, наша країна займає п'яте місце в світі.
При цьому немає жодної гарантії, що вам пощастить придбати справді якісний медикамент.

- Купуючи ліки, ніхто з нас не знає - це оригінальний препарат чи підробка. Адже гарантувати покупцям якість препаратів, що продаються в українських аптеках, сьогодні складно, - вважає консультант Коаліції ВІЛ-сервісних організацій Ігор Кармінник. - Під час епідемії СНІДу, туберкульозу, гепатиту якість та оригінальність препаратів виходить на перший план. Фальсифікат, що не містить необхідної кількості діючої речовини, не допомагає хворому, а поглиблює захворювання й сприяє поширенню інфекції.

Фальсифікат зазвичай буває "білий" і "чорний". "Білий" фальсифікат - це препарати, виготовлені з дотриманням всіх технологій. Прибуток фальсифікатори отримують за рахунок порушення автор- ських прав, невиплат податків та економії коштів на етапах реєстрації та контролю якості.

- Головна небезпека "білих" фальсифікатів - якість таких препаратів ніким і нічим не гарантується, тож споживачеві буде нікому пред'явити претензії. Що вже говорити про "чорний" фальсифікат - це ліки, які не відповідають жодним вимогам, - каже Олексій Соловйов. - Іноді ділки просто переклеюють етикетки дорогих ліків на флакони з дешевими - таке ми бачили на підпільному підприємстві у Василькові. У величезних мисках там відмочували ампули простроченого антибіотика, на який згодом переклеювали нові етикетки, причому з назвою іншого препарату. Були там і пігулки з вичерпаним терміном придатності, які фасували в нові упаковки і повертали до аптек. Уявіть, який буде результат від прийому таких медикаментів!

Як іще підробляються ліки? Препарат-"пустишка", в якому взагалі немає лікарської речовини, теоретично не несе небезпеки. Але, скажімо, якщо при серцевому нападі прийняти "пустишку" нітрогліцирину, можна й померти від інфаркту міокарда. Препарат-імітація, в якому діюча речовина замінена на дешевшу і менш ефективну, вважається найнебезпечнішою підробкою, адже не відомо, як вплине такий медикамент на організм людини.

Бій з тінню

Щорічний світовий обіг торгівлі фальшивими ліками становить, за найскромнішими оцінками, від $15 до 20 млрд. За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, в Європі частка фальсифікованих ліків займає 5-8%. Українська офіційна статистика свідчить, що на вітчизняному фарм- ринку ситуація краща - у нас підробок лише 1-1,8%.

За словами директора Департаменту організації державного контролю якості лікарських засобів Сергія Дубовицького, в 2010 році на території нашої країни в аптечних і лікувально-профілактичних закладах реалізовано 1200 млн упаковок препаратів, з яких понад 2,5 млн упаковок ліків на загальну суму понад 30 млн грн вилучені як неякісні, незареєстровані або фальсифіковані.

Найчастіше підробляють ліки, які широко рекламуються, - противірусні, серцево-судинні, гормональні, гомеопатичні, знеболювальні та жарознижувальні. За даними Держлікінспекції, в 2010 році найчастіше підробляли такі препарати, як мезим, фестал, кетанов, уролесан, гепабене, циклоферон, доларен, ессенціале форте та інші.

Отже, в країні склалася парадоксальна ситуація. З одного боку, чиновники запевняють, що створена досконала система контролю за виробництвом і розповсюдженням ліків.

- В Україні існує трирівнева система контролю якості лікарських засобів: посерійний контроль при ввезенні, вхідний контроль кожної серії, вибірковий контроль, який здійснюється інспекторами держлікінспекції. Тобто лікарські препарати перевіряються дуже ретельно, - розповідає Сергій Дубовицький. З другого боку - боротьба з фальсифікацією ліків більше схожа на бій з тінню.

Чому підробляють ліки?

Чинне законодавство України передбачає за цей злочин лише адміністративну відповідальність. За розповсюдження підроблених ліків порушники караються штрафами до 1500 гривень. Порівнюючи цю смішну цифру з колосальними прибутками від продажу фальсифікованих ліків, розумієш, що для підпільних "провізорів" у країні відкрита "зелена" вулиця. Іноді просто дивуєшся, якою мірою наше вітчизняне законодавство "гуманне" до тих, хто наживається на підроблених ліках. До речі, в США за такий злочин передбачено до 20 років позбавлення волі, а при підробках "в особливо великих розмірах" - довічне ув'язнення. В Європі за розповсюдження фальшивих ліків можна отримати 10 років позбавлення волі, а в Китаї та Лівії за це передбачена навіть смертна кара. - Посилення контролю за розповсюдженням підроблених ліків треба починати з удосконалення законодавства та запровадження кримінальної відповідальності за такі злочини. Зокрема, за виробництво, транспортування, зберігання, торгівлю, ввезення й вивезення з країни фальсифікованих та неякісних ліків. Законопроект про кримінальну відповідальність за виготовлення й розповсюдження підроблених ліків уже перебуває у Верховній Раді, та його подальша доля поки що не відома. Цей документ передбачає відповідальність згідно з Кримінальним Кодексом України і штраф у розмірі від 8,5 тис. до 17,5 тис. грн або позбавлення волі строком до 3 років. У разі, якщо такі дії призведуть до смерті хворого, покаранням буде позбавлення волі строком від 5 до 10 років з конфіскацією майна. Але поки що Держлікінспекція пропонує заборонити рекламу ліків у ЗМІ, адже лікувати повинен лікар, а не телевізор.

КОНСУЛЬТАЦІЯ "УК"

Як захиститися від неякісних ліків

1. Ніколи не купуйте препарати з рук і в знайомих.

2. Попросіть у працівника аптеки сертифікат відповідності, де вказані назва препарату, фірма і країна-виробник, містяться дані про те, що партія, до якої належить препарат, пройшла відповідний контроль.

3. Якщо препарат не призначався вам раніше, зверніться за інформацією про нього до системи довідників. Ці довідники доступні, і в них завжди можна знайти інформацію про всі зареєстровані в країні лікарські засоби.

4. Фальсифікатори знають, що люди не завжди ретельно вивчають упаковку. Тож не полінуйтеся упевнитися в тому, що назва медикаменту та діючої речовини відповідають препарату, який призначив лікар.

5. Якщо ви виявили, що купили неякісний препарат, звертайтеся в територіальну організацію Державної служби України з лікарських препаратів і контролю за наркотиками з листом, в якому вкажіть свої дані, назву препарату та аптечний заклад, у якому ви його придбали.

Ознаки фальсифікату

► Ціна препарату стала нижчою. Адже насправді ліки практично ніколи не дешевшають.

► Пігулки або настоянка змінили колір, запах, смак. Якщо ця зміна була технологічною, про це пишуть в інструкції, все інше - фальсифікат.

► Змінилася упаковка: на ній нечіткі літери, інший колір та стиль маркування.