БЕЗПЕКА

На Волині почастішали пожежі через перевантаження електромережі та порушення правил використання печей

Попри постійну профілактичну роботу управління МНС України в області, з початку цього року в регіоні трапилося понад 800 пожеж. У них загинули 36 і отримали опіки 32 людини. Збитки від неконтрольованого вогню перевищили 3 млн грн, що значно більше, ніж торік.

— Як показує аналіз, головними причинами лиха традиційно стають порушення правил експлуатації електромережі та пічного опалення. Причому виникають ці пожежі, на жаль, постійно, — повідомила працівник прес-служби волинських рятувальників Вікторія Лукашевич.

Близько четвертої ранку, наприклад, пожежа трапилася у селі Старі Червища Камінь-Каширського району. Її причиною стало порушення правил пожежної безпеки під час експлуатації пічного опалення в літній кухні. Вогонь знищив дах, вікна та двері, пошкодив перекриття, речі домашнього вжитку... Матеріальні збитки сягнули 10 тис. грн, що для Полісся значна сума.

Ще масштабніша пожежа трапилася в обід у дерев’яному житловому будинку в селищі Маневичі на вулиці Набережній. Коротке замикання електромережі спричинило матеріальні збитки 15 тис. грн. А схожа надзвичайна пригода у селі Гать Луцького району зробила господарів будинку біднішими на 25 тис. грн… Та і це, як виявилося, не межа — «червоний півень» у селі Підцир’я Камінь-Каширського району, що почав гуляти через коротке замикання у цегляному гаражі, наніс господарям  збитки 50 тис. грн…

— Та найстрашніше, коли гинуть люди!.. — розповів помічник начальника управління МНС України у Волинській області  підполковник служби цивільного захисту Володимир Нестеров. — Для нас, рятувальників, психологічно немає страшніших пожеж, ніж ті, в яких не вдалося врятувати людей. Особливо якщо серед них були ще й діти… Тому можу сміливо стверджувати: усі наші рекомендації щодо запобігання пожежам — вистраждані на чиїйсь біді!

 

РЯТУВАЛЬНИКИ НАГАДУЮТЬ

 

  • не можна вставляти замість згорілих запобіжників саморобні «жучки»;
  • слід запросити фахівця і після лічильника електроенергії встановити автомати-відсікачі;
  • треба стежити за тим, щоб електромережа не була перевантажена;
  • заборонено використовувати саморобні електронагрівальні прилади;
  • не можна залишати без нагляду електричні прилади увімкненими, сушити на них білизну і одяг.
  • слід  утримувати опалення справним, не допускати надмірного його перегрівання;
  • печі та димарі треба тримати оштукатуреними, побіленими та очищеними від сажі;
  • не використовувати для розпалу легкозаймисті речовини;
  • не розміщати поблизу нагрівальних елементів печей та приладів опалення горючих предметів, особливо на горищі;
  • слід розмістити металевий лист розміром 50 x 70 см перед топковим отвором на дерев’яній підлозі;
  • щоб запобігти загоранню дерев’яного перекриття, протипожежна переділка між димарем та горючими конструкціями стелі й покрівлі повинна становити не менше ніж 51 см.