ХОБІ

Домашні улюбленці луганчан Ольги і Геннадія Бершаків прагнуть тепла й бояться висоти

Олена ОСОБОВА,
«Урядовий кур’єр»,
(Фото автора)

— Не уявляю, як змія може не подобатися, — щиро дивується Ольга. А її чоловік Геннадій бере на руки королівську червону молочницю (пам’ятаєте міф, нібито змія здатна висмоктати молоко в корови? Насправді вони зовсім його не вживають). Потім — королівських пітонів, зеленого носатого й мексиканського полозів. Якщо відразу дістати червону та зеленого, це небезпечно для обох: можуть покусати один одного. Тому подружжя випускає гуляти вихованців по квартирі по черзі. Тож повернення господарів з роботи чекає три десятки пар очей. Синьоязикий сцинк і глефари (леопардові гекони) зустрічають метушливо (люблять посидіти на шиї і погрітися), плащоносна й бородаті агами, а також шипохвіст — досить флегматично, капський варан — насторожено, любить відпочивати під диваном. Ігуани — весело.

Живі змії люблять м’яких іграшкових драконів

Тут окрема історія. Якось Геннадій Бершак дізнався, що в севастопольський зоопарк підкинули ігуану, яку колишні господарі довели до виснаження. Ходити не могла, хвіст відпав на 15 см, лапа перекушена навпіл, щелепа зламана й повсюди рани. Подейкували, що колишні господарі купили маленьку ігуану та й кинули її до дорослих. Якби елементарно почитали про цих тварин, знали б, що в них сформовані групи. Тож, мабуть, старші самці зреагували на потенційного конкурента й у перший день порвали. Її віддавали задаром. І він забрав.

Адже недарма вже два десятки років захоплюється екзотами: зумів і батьків зробити своїми прихильниками, та й дружина віддає перевагу ящіркам, а не кішечкам.

Одне слово, Геннадій дбайливо прийняв хвору, вилікував усі рани, відгодував апельсинами (їх сік розріджує кальцій, яким був забитий шлунок тварини). І сьогодні на гілці у новій клітці сидить уже відгодована красуня і теж чекає черги прогулятися по квартирі, а то й погрітися біля улюбленого господаря.

Кореспондент «УК» відважилася взяти змію до рук

— Змії люблять поповзати, хоча для них це не так важливо, — розповідає про звички вихованців Геннадій Бершак.

А коли я беру пітона на руки й лякаюся, що він намагається сховатися під мій жакет, дбайливо забирає улюбленця і пояснює, що той боїться висоти. Недарма кажуть: плазунові орлом не бути.

— Люблять прилягти поруч, людину сприймають як джерело тепла, — продовжує розповідь Геннадій.

А я замислююся про те, що змушує сучасного економіста, який значну частину свого часу проводить за комп’ютером у світі цифр, вибрати як домашніх супутників холоднокровних?

— Знаєте, як красиво вони доглядають одне одного у період сватання! — вигукує Ольга. — Такі кільця тут накручують, перевиваються.

Стару зміїну шкірку економіст Ольга тримає у своєму гаманці: є таке повір’я, що це притягує гроші.

А що притягають живі змії напередодні року, який за східним календарем буде проходити саме під їхнім заступництвом?

— Тварина спокійна, врівноважена. Якщо на них орієнтуватися, то й рік повинен бути такий — без потрясінь, — намагається пророкувати, виходячи зі знання звичок своїх підопічних, Геннадій. — Нещодавно в королівських червоних було поповнення, отже все буде добре й з любов’ю.

— А для себе який подарунок хотіли б отримати в наступному році, щоб почуватися щасливіше? — запитую людину, захоплену унікальними тваринами.

— У Рік Змії вирішили придбати зелених пітонів. Давно мріємо, — відповідає подружжя разом.

Тож взаєморозуміння в цій теплій квартирі, напевно, буде панувати й наступного року. Хіба це не щастя?